12 kwietnia Dzień Czekolady Mmmmmmmmmm czekolada!



Pobieranie 13.83 Kb.
Data17.06.2016
Rozmiar13.83 Kb.
12 kwietnia - Dzień Czekolady

Mmmmmmmmmm... czekolada!



Historia czekolady sięga środkowoamerykańskich,pradawnych kultur Olmeków i Majów. Majowie jako pierwsi zaczęli uprawiać bowiem kakaowce, a ich cenne ziarna wykorzystywano jako środek płatniczy. Przygotowywali z nich orzeźwiający napój dla bogów zwany „chocolatl”.

Pierwszym Europejczykiem, który docenił wartość kakaowego ziarna był Krzysztof Kolumb. Podczas ostatniej podróży do Nowego Świata żeglarz dotarł do wyspy Guanaja, położonej 50 km od Hondurasu. Stamtąd zabrał nasiona nieznanej mu rośliny, którą Indianie nazywali cacao....
Pierwszą bombonierkę wyprodukowała natomiast firma Cadbury w 1866 roku.

Tajemnica powodzenia czekolady tkwi w radości, jaką sprawia jej aksamitna, rozpływająca się w ustach konsystencja i nieprzeciętny smak.






Dziś - 12 kwietnia miłośnicy czekolady  na całym świecie obchodzą
swój dzień.

Historia czekolady sięga ponad 2500 lat wstecz i narodziła się w Meksyku.  Po raz pierwszy na nasiona kakaowca natknęły się plemiona Olmeków prowadzące koczowniczy tryb życia. Ich następcy Majowie nauczyli się jak prażyć i mielić nasiona, tak aby pozyskiwać z nich napój, który początkowo służył jako rarytas i był zarezerwowany tylko dla najbogatszych. Ziarna kakaowca zyskiwały coraz bardziej na popularności - na tyle, że  w Ameryce Południowej pełniły nawet funkcje podstawowego środka płatniczego.



Do Europy ziarna kakaowca trafiły bardzo późno, bo dopiero przeszło 50 lat po wielkich odkryciach geograficznych. Prawdopodobnie przywiózł ją Hernan Cortez, wykradając ją Aztekom. Słodka czekolada najpierw pojawiła się w Hiszpanii, później trafiła do Holandii. To właśnie Holendrzy przenieśli sadzonki kakaowca do Afryki, a dzięki taniej sile roboczej czekolada stała się towarem powszechnym.

Do Polski czekolada trafiła dopiero w XVIII wieku, sprowadzona przez Augusta II Mocnego. Na początku XIX wieku Polacy mogli spróbować pitnej czekolady wyprodukowanej przez Ernesta Karola Wedla.

Do czekolady nie trzeba nikogo specjalnie przekonywać. Aromatyczny napój, pyszne łakocie, cenny składnik produktów cukierniczych– czekolada w każdej formie smakuje inaczej, ale zawsze jest tak samo pyszna.

Nie mogąc oprzeć się pokusie często po nią sięgamy. I nic dziwnego, ponieważ oprócz walorów smakowych jest także bardzo pożyteczna – poprawia nastrój, osłabia destrukcyjny wpływ stresu i jest źródłem wielu cennych dla człowieka składników.



Przykładowe przepisy z czekoladą w roli głównej

Czekolada na gorąco Składniki:

  • pół litra mleka,

  • g gorzkiej czekolady (np. takiej, która zawiera 70% kakao),

  • g cukru białego lub brązowego,

  • łyżeczka mąki ziemniaczanej,

  • ewentualnie bita śmietana do ozdoby.

Wykonanie:
Połamać czekoladę na kawałeczki i włożyć do garnuszka, dodać dwie, trzy łyżki mleka, cukier i rozpuścić na małym ogniu.
Dodać powoli pozostałe mleko, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.
Na koniec dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej i w dalszym ciągu gotować, aż czekolada nabierze odpowiedniej konsystencji– gęstej i kremowej.
Czekolada będzie gęstsza, gdy pogotujemy ją dłużej.

Wlać czekoladę do czterech kubeczków, ewentualnie ozdabiając ją na wierzchu bitą śmietaną i startą czekoladą.



Beziki z czekoladą Składniki, 8 sztuk:
• 2 duże białka jajka
• 1/2 łyżeczki octu winnego
• 110 g brązowego cukru
Masa:
• 100 ml śmietanki kremówki
• 110 g ciemnej czekolady deserowej
Dodatki: truskawki w cukrze
Wykonanie:

  • Piekarnik nagrzewam do 130 stopni. Blachę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia.

  • Ubijam białka z octem, aż zaczną się tworzyć pęcherze. Dodaję po 1 łyżce cukru, cały czas ubijając.

  • Dwiema łyżkami nakładam masę na przygotowaną blachę, formując 16 pojedynczych bezików.

  • Piekę przez 2-3 godziny na złoty kolor, aż będą suche i chrupiące.

  • Zostawiam do ostygnięcia na blachach. Delikatnie zdejmuję z papieru.

  • Masa: Podgrzewam śmietankę, zdejmuję z ognia w momencie gdy zacznie się gotować. Dodaję drobno posiekaną czekoladę i mieszam do czasu aż cała czekolada się rozpuści. Studzę i masą przekładam bezy.





©snauka.pl 2019
wyślij wiadomość

    Strona główna
Komunikat prasowy
przedmiotu zamówienia
najkorzystniejszej oferty
Informacja prasowa
wyborze najkorzystniejszej
warunków zamówienia
istotnych warunków
sprawie powołania
Regulamin konkursu
udzielenie zamówienia
przetargu nieograniczonego
zamówienia publicznego
Nazwa przedmiotu
Specyfikacja istotnych
modułu kształcenia
Rozporządzenie komisji
studia stacjonarne
wyborze oferty
Zapytanie ofertowe
Szkolny zestaw
Ochrony rodowiska
ramach projektu
prasowy posiedzenie
trybie przetargu
obwodowych komisji
zagospodarowania przestrzennego
komisji wyborczych
komisji wyborczej
Program konferencji
Wymagania edukacyjne
Lista kandydatów
szkoły podstawowej
która odbyła
Województwa ląskiego
Decyzja komisji
przedmiotu modułu
poszczególne oceny
Sylabus przedmiotu
szkół podstawowych
semestr letni
Postanowienia ogólne
przedsi biorców
produktu leczniczego
Karta przedmiotu
Scenariusz lekcji
Lista uczestników
Program nauczania
Projekt współfinansowany
Informacje ogólne
biblioteka wojewódzka
semestr zimowy