Strona główna

Albumina wysokopienista Super


Pobieranie 54.43 Kb.
Data18.06.2016
Rozmiar54.43 Kb.




Albumina wysokopienista Super

Specyfikacja nr PT 02.03/4 z dnia 02.01.2009 roku





Dane producenta:


OVOVITA

Prawda 60

95-030 Rzgów

Tel. 042 22 52 997

Fax 042 22 52 998

www.ovovita.pl



NIP 729-011-33-47



REGON 470606454



Skład produktu:

Odcukrzone, suszone białko jaja kurzego, E 1505, E 330


Opis produktu:

Odcukrzone, suszone białko jaja kurzego


Pochodzenie surowca:


Polska, kraje UE

Proces technologiczny:

Wybijanie świeżych jaj kurzych, separacja białka, filtracja, odcukrzanie, suszenie, pakowanie, pasteryzacja i magazynowanie.


Odpowiedniki zamienne proszku:

100 g proszku z białka jaj i 900 ml wody to 1 kg płynnego białka czyli około 34 białka jaj kurzych średniej klasy wagowej.


Regeneracja proszku:

Zaleca się rozpuszczanie 100-300 g proszku z białka jaj w 700-900 ml wody o temperaturze około 200 C


Gęstość nasypowa:


430±20 kg/m3

Cechy organoleptyczne:

  • Jednorodna sucha masa bez zanieczyszczeń stałych

  • Zapach i smak naturalny, charakterystyczny dla białka jaja kurzego

  • Barwa- od białej do kremowej, jednolita w całej masie




Cechy fizykochemiczne:




Typowe parametry

Gwarantowane parametry

■ pH

6,0-8,0

6,0-8,5

■ Zawartość wody

5%-8%

max. 9%

■ Rozpuszczalność

92%-95%

min. 92%

■ Cukry redukujące

0,1%

max. 0,2%

■ Wskaźnik pienistości

>200 mm

min. 200 mm

■ Trwałość piany

(objętość wycieku po 2 h)



≤200 ml

max. 200 ml

■ Zawartość kwasu butanowego 3-OH

max. 10 mg/kg w suchej masie

(w suchej masie produktu)



■ Zawartość kwasu mlekowego

max. 1 g/kg w suchej masie

(w suchej masie surowca)












Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia:




Typowe parametry

■ Zawartość ołowiu (Pb)

nie więcej niż 0,1 mg/kg

■ Zawartość kadmu (Cd)

nie więcej niż 0,03 mg/kg

■ Zawartość rtęci (Hg)

nie więcej niż 0,01 mg/kg

■ Zawartość arsenu (As)

nie więcej niż 0,1 mg/kg




Cechy mikrobiologiczne:







Typowe parametry

Gwarantowane parametry

■ Ogólna liczba bakterii tlenowych

<5 000

<5 x104

■ Enterobacteriaceae

<10 w 1g

<100 w 1g

Staphylococcus aureus

nie obecne w 1g

■ Salmonella

nie obecne w 25g

■ Drożdże

<10 w 1g

<100 w 1g

■ Pleśnie

<10 w 1g

<100 w 1g













Wartość odżywcza
w 100g produktu:






Typowe parametry

■ Zawartość białka

83-86 g

■ Zawartość tłuszczu

0,1-0,3 g

■ Zawartość węglowodanów

5,5-8,00g

■ Wartość

energetyczna



1535 kJ – 1555 kJ/

361 kcal – 372 kcal















Dioksyny:







Typowe parametry


■ Suma dioksyn  (WHO-PCDD/F-TEQ)

< 3,0 pg/g tłuszczu

■ Suma dioksyn i polichlorowanych bifenyli (WHO-PCDD/F-PCB-TEQ

< 6,0 pg/g tłuszczu










Radiacja:


Oświadczamy, że produkty jajczarskie produkowane przez Zakład Przetwórstwa Jaj OVOVITA nie były poddawane napromieniowaniu ultrafioletowemu i jonizującemu.





Typowe parametry


■ Cs134

< 4,0 Bq/kg

■ Cs137

< 4,0 Bq/kg

■ Sr90

< 6,0 Bq/kg










Oświadczenie GMO:

Oświadczamy, że produkty jajczarskie produkowane przez Zakład Przetwórstwa Jaj OVOVITA nie są modyfikowane genetycznie, surowce wykorzystane do produkcji są także wolne od GMO.


Potencjalne alergeny:


Białko jaja kurzego.

Materiał opakowaniowy:

■ Worek HDPE dopuszczony do bezpośredniego kontaktu z żywnością

■ Karton zabezpieczający opakowania jednostkowe


(opakowania jednostkowe: 10, 25 kg)

Data minimalnej trwałości:


24 miesięcy od daty produkcji


Warunki przechowywania:

Przechowywanie w suchych, czystych, wolnych od obcych zapachów miejscach, ze swobodnym obiegiem powietrza, zalecane temperatury przechowywania 8-26oC przy dobowym wahaniu temperatur nie większym niż 4oC.


Transport
i dystrybucja:



Samochody przystosowane do przewozu środków spożywczych:

  • transport własny,

  • transport odbiorcy,

  • wyspecjalizowana firma logistyczna.




Zastosowanie:

Przetwórstwo spożywcze: piekarnictwo, ciastkarstwo, cukiernictwo, wyroby farmaceutyczne.











Strona z

Niniejszy dokument jest własnością Firmy „OVOVITA”.



Zabrania się użytkownikom wprowadzania zmian, kopiowania i rozpowszechniania poza Firmę „OVOVITA” bez zgody osób uprawnionych.



©snauka.pl 2016
wyślij wiadomość