Strona główna

Arkusz pracy studenta


Pobieranie 54.05 Kb.
Data19.06.2016
Rozmiar54.05 Kb.
ARKUSZ PRACY STUDENTA
Wydział Nauki o Żywności Data wykonania .............................

Kierunek: .........................................

Przedmiot: Towaroznawstwo Artykułów Przemysłowych

Rok studiów .................... Grupa ....................... Podpis prowadzącego ....................


Nazwisko i imię: 1) ............................................
2) ............................................
Temat ćwiczenia: Ocena towaroznawcza artykułów kosmetycznych
I. Przegląd asortymentu kosmetyków.

Stosując się do Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 16 czerwca 2003 roku w sprawie określenia kategorii produktów będących kosmetykami - rozpoznaj wyroby kosmetyczne znajdujące się na stanowisku oraz zaklasyfikuj dany wyrób do odpowiedniej kategorii.


Tabela 1. Asortyment kosmetyków

Kategoria 1: Kremy, emulsje, płyny, żele i oliwki oraz balsamy do skóry







Kategoria 2






Kategoria 3






Kategoria 4






Kategoria 5






Kategoria 6






Kategoria 7






Kategoria 8






Kategoria 9






Kategoria 10






Kategoria 11






Kategoria 12





Kategoria 13






Kategoria 14





Kategoria 15





Kategoria 16






Kategoria 17







Kategoria 18






Kategoria 19






Kategoria 20






II. Ocena organoleptyczna mydeł

Tabela 2. Ocena organoleptyczna mydeł

Nazwa mydła




Mydło 1



Mydło 2



Mydło 3



Mydło 4


Sprawdzanie wyglądu mydła
















Sprawdzanie jednorodności masy kawałka mydła














Sprawdzanie zapachu mydła













pH














Masa mydła

/zgodność z masą podaną przez producenta




1

2

3



4
mśr



1

2

3



4
mśr


1

2

3



4
mśr


1

2

3



4
mśr



III. Ocena past do zębów
Tabela 3. Ocena past do zębów

Nazwa pasty



Pasta I



Pasta II

Pasta III

Stan opakowania












Wygląd pasty












Barwa












Efekt smakowo-zapachowy












Ocena sensoryczna metodą punktową












IV. Sprawdź prawidłowość oznakowania kosmetyków.

Stosując Ustawę o kosmetykach z 30 marca 2001 r., Dz. U. Nr 42 poz.473, z opakowania wybranego kosmetyku wypisz wymagane informacje, które powinny się na nim znajdować.



V/VI. Ocena wody kolońskiej i spirytusu salicylowego.

Tabela 4. Ocena wody kolońskiej i spirytusu salicylowego


Nazwa produktu



Woda kolońska

Próbka 1 Próbka 2



Spirytus salicylowy

ocena wyglądu












ocena zapachu












zawartość alkoholu

etylowego













trwałość zapachu













VII. Badanie mleczka kosmetycznego lub śmietanki kosmetycznej

Tabela 6. Ocena produktów






Produkt 1

Nazwa:



Produkt 2

Nazwa:



Produkt 3

Nazwa:



ocena organoleptyczna











badanie wcieralności












badanie zmywalności












określenie typu emulsji











ocena sensoryczna

metodą szeregowania















VIII. Wnioski


©snauka.pl 2016
wyślij wiadomość