Strona główna

Aurora: w oczekiwaniu na zmiany


Pobieranie 16.82 Kb.
Data19.06.2016
Rozmiar16.82 Kb.


Aurora: w oczekiwaniu na zmiany

Aurora z siedzibą w Bento Gonçalves jest największym producentem wina w Brazylii. Spółdzielnia powstała w 1931 r. z inicjatywy szesnastu włoskich imigrantów. Dziś liczy ponad 1000 członków. Produkuje rocznie 38 mln litrów wina, w tym 12 mln litrów wina jakościowego. Spółdzielnia jako pierwsza zaczęła eksportować brazylijskie wina, jako pierwsza też, już 40 lat temu, otworzyła swe bramy dla zwiedzających.

To, co spółdzielnia ma najlepszego do zaoferowania to solidne wina środka, odmianowe, pełne owocu codzienne butelki. Flagowe Cabernet Sauvignon Millesime to z pewnością dobry produkt.


Casa Valduga: muskuły i ambicje

Bracia Erielso, Juarez i João Valduga są trzecim pokoleniem winiarzy tworzących w Vale dos Vinhedos ekskluzywny ośrodek Casa Valduga – projekt łączący winiarnię, farmę enoturystyczną i restaurację. Ich przodkowie przybyli do Brazylii w XIX w. z Rovereto pod Trydentem. Rodzina produkuje szeroką gamę win od prostych Duetto, przez przyjemne odmianowe Premium, aż po szeroką gamę win eksperymentalnych i super premium. Zacznijmy jednak od win musujących robionych metodą tradycyjną, bo w tej dziedzinie Valduga należy do brazylijskiej czołówki. Już nierocznikowy Premium Brut trzymany 24 miesiące na osadzie urzeka elegancją i dojrzałymi aromatami tostów i pieczonych jabłek. Pozycjonowany wyżej Brut 130 ma obfite dosage, za to rocznikowe Gran Reserva Extra Brut i Nature to już prawdziwa ekstraklasa. Oba powstają z chardonnay i pinot noir uprawianych w Vale dos Vinhedos, oba spędzają 60 miesięcy na osadzie, pierwsze ma dosage na poziomie 3,1 g/l, drugie – zero. Eleganckie, złożone, po prostu smaczne. Być może Nature jest odrobinę surowszy.

Identidade to eksperymentalna seria win z oryginalnych odmian: ancellotta, marselan i arinarnoa. Ta ostatnia jest rzadko uprawianą krzyżówką merlota i petit verdot uzyskaną w 1956 r. przez baskijskiego enologa, Pierre’a Marcela Durquéty’ego. Identidade Arinarnoa 2006 jest jednym z najciekawszych win Casa Valduga – mało mówi o lokalnym terroir, za to dużo o umiejętnościach i ambicjach rodziny: śliwkowo-miętowe, ekspresyjne, pełne, z dobrze wtopioną beczką, swobodne i pozbawione napięcia wielu brazylijskich super premiums. Flagowe Cabernet Sauvignon Gran Reserva 2006 cieszy znakomitą jakością owocu i świetną strukturą. Czołowym cabernetem rodziny Valduga jest selekcja Cabernet Sauvignon Heitor Villa-Lobos 2005 poświęcone najwybitniejszemu kompozytorowi Brazylii, winem, przy którym nie można już wyrzekać na jego internacjonalny styl. Integracja, otwartość i swoboda, rozsądne użycie beczki, koncentracja wciąż świeżego owocu czynią zeń być może najlepsze czerwone wino Brazylii.

Lidio Carraro: garaż po brazylijsku

Mała winiarnia rodziny Carraro prezentuje się rzeczywiście garażowo. Firma w obecnej formie istnieje od 1998, ale winiarstwem zajmuje się już piąte pokolenie w rodzinie. Carraro mają parcele w dwóch prestiżowych regionach winiarskich: Vale dos Vinhedos (bazalt, ziemie wapienno-gliniaste), przede wszystkim zaś w Encruzilhada do Sul (granit, bazalt, ziemie wapienno-gliniaste) stanowiącego część Serra do Sudeste. Są pionierami zrównoważonej i ekologicznej uprawy winnic, rozpoznawania właściwych klonów winorośli i precyzyjnego studiowania poszczególnych siedlisk. Rewolucyjne, jak na Brazylię, jest też podejście do wina w piwnicy. Carraro nie używają dębu, wina, także te klasy top premium, dojrzewają wyłącznie w kadziach i w butelkach.

Najciekawsze wina z garażowej winiarni to: pochodzące z Encruzilhada do Sul soczysty, gęsty, pełen dojrzałych tanin, ale też zaskakująco świeżych nut kwiatowych Elos Touriga Tannat; krwisty, mięsny, intrygująco dojrzały Merlot GrandeVindima; ekstremalne, eleganckie, przywodzące na myśl słodkie barolo Singular Nebbiolo; poruszające, śmietanowo-mięsno-tytoniowe Singular Teroldego; potężny, przypominający amarone, świetnie poskładany, mocny i wymagający długiego starzenia Tannat Grande Vindima wreszcie Vale dos Vinhedos Quorum Grande Vindima – kupaż merlota, tannata i cabernetów sauvignon i franc, mięsno-ziemisty, ziołowy, nieco wyciszony, ale bardzo w stylu domu.

Wina Carraro przeczą dążeniu brazylijskich winiarzy do redukcji alkoholu. Tannat Grande Vindima sięga 16%, Singular Nebbiolo 14,9%, reszta niewiele mniej. Te szczodre wina są jednak świetnie zrównoważone. Choć nie przechodzą przez dąb, wieloletnie dojrzewanie w kadziach wygładza ich bogate taniny, jeśli mamy zaś do czynienia z jakimś nieokiełznaniem – dodaje ono raczej uroku, niż jest przejawem braku umiejętności winiarskich. Lidio Carraro to jeden z najjaśniejszych punktów na winiarskiej mapie Brazylii.




Miolo: ręka Michela R.

Historia rodziny Miolo jest typowa dla włoskiej mniejszości w Rio Grande do Sul: uprawiać winnice zaczęli już pod koniec XIX w., jednak czas na winiarnię z prawdziwego zdarzenia przyszedł dopiero w 1990 r. Dziś firma dostarcza w Brazylii co czwartą butelkę wina jakościowego i jest liderem produkcji win musujących metodą tradycyjną. Ma winnice we w większości ważnych regionów Brazylii: Vale dos Vinhedos, Vale São Francisco, Campos de Cima da Serra i z górskich siedlisk Rio Grande. Produkuje kilka linii win, m.in. Terranova, Quinta, Fortaleza do Seival, RAR i Lovara.

Przed wejściem do winiarni goście ubierani są w białe fartuchy i czepki by nie tworzyć kontrastu dla idealnie czystych wnętrz wyposażonych w ultranowoczesny sprzęt, w który zainwestowano w ciągu ostatniej dekady 60 mln dolarów amerykańskich.

Od 2003 r. doradza w Miolo najsłynniejszy latający winemaker świata, Michel Rolland – dla jednych diabeł wcielony i niesławny animator winiarskiego globalizmu, dla innych symbol prestiżu. Tu znów daje znać o sobie brazylijskie yes, we can! Stać nas nawet na to, by zatrudnić Rollanda. Nie ma w tym kompleksu kuzyna z prowincji, raczej strategiczne myślenie o marce. W Brazylii lubimy wszystko to, co międzynarodowe, dlatego nasze lokalne wina przeznaczone na miejscowy rynek też musimy robić w międzynarodowym stylu – mawiają winiarze nie tylko w Miolo. Rękę Michela R. czuć w czołowych winach Miolo: kupażu caberneta i merlota Lot 43, czy Merlot Terroir. Powiew świeżości przynoszą ambitne, ale nieco tańsze produkcje: przede wszystkim Quinta Seival Castas Portuguesas z luzytańskich odmian alfrocheiro, tinta roriz i touriga nacional, w którym iście portugalska soczystość owocu daje sobie radę z obfitą beczką (grona pochodzą z regionu Campanha Gaúcha); drugie to RAR Colezzion Pinot Noir (owoce z Campos de Cima da Serra) – wciąż bardzo beczkowe, ale pełne nut pinotowych, dobrze zintegrowane, harmonijne i eleganckie, z pewnością najlepsze pinot noir w Brazylii. Wino super premium, Cuvée Giuseppe z cabernet sauvignon i merlota (Vale dos Vinhedos) jest może nieco zbyt bordoskie, ale bardzo rasowe, pełne owocu tym razem dającego sobie radę z beczką.

Miolo jest winiarnią o wielkim potencjale i adekwatnych doń ambicjach. Świetnie wyselekcjonowane siedliska rodzą wysokiej klasy owoce. Zgromadzony sprzęt pozwala je przetwarzać bez utraty jakości.


Salton: najlepsze brazylijskie espumante

Rodzina Salton, przybyła do południowej Brazylii, jak wielu innych imigrantów z Włoch, w 1878 r. W początkach wieku bracia Salton założyli firmę handlującą towarami spożywczymi, jednak już wkrótce jeden z nich sprowadził z Italii krzewy winorośli. A że te przyjęły się w okolicach dzisiejszego Bento Gonçalves bardzo dobrze, spółka Paulo Salton & Irmãos zajęła się przede wszystkim produkcją win spokojnych i musujących oraz wermutów. Dziś Salton jest firmą-gigantem, choć nadal pozostaje przedsięwzięciem rodzinnym. Na potrzeby winiarni kontraktami objętych jest 550 winogrodników dostarczających grona. Fasada nowej przetwórni (kryjącej też biura, laboratoria, sale degustacyjne etc.) przypomina stary południowoamerykański klasztor. W środku znajdujemy jednak świetnie zorganizowany, nowoczesny i potężny zakład produkcyjny. Powstają w nim wina i soki z americany, jeden z najlepiej sprzedających się w Brazylii winiaków, wreszcie wino jakościowe.

Flagowa marka Saltonów to Talento, kupaż caberneta sauvignon, merlota i tannata dojrzewający przez rok we francuskich barriques ¬– wino pięknie dojrzewające. Podobnie dobrze dojrzewa kolejne super premium, Desejo Merlot, wino ekspresyjne, beczkowe i zdecydowanie bardziej niż Talento międzynarodowe. Czuć w nim nowoświatowy sznyt, nawet po pięciu latach starzenia. Salton rozpoczął też pracę nad białym winem wysokiej klasy, Chardonnay Virtude.

Na tle drogich win z czołówki bardzo dobrze zaprezentowało się ekspresyjne, żywy i młodzieńcze Salton Series Teroldego 2007 po raz kolejny udowadniające, że Brazylijczycy mają talent i możliwości robienia bezpretensjonalnych win, które znajdą sobie miejsce przy każdym stole.

Specjalnością winiarni są bez wątpienia wina musujące. Dotychczas prymat należał do Evidence (70% chardonnay, 30% pinot noir; 18 miesięcy na osadzie) – wina miodowo-owocowego, miękkiego, dobrze pienistego, choć nie oszałamiającego. Teraz firma przygotowuje się do wypuszczenia na rynek dojrzewającego trzy lata na osadzie Centenario zbudowanego w 70% z pinot noir i w 30% z chardonnay. Ten brut natur stawia poprzeczkę bardzo wysoko, jest elegancki i złożony, ma wszelkie cechy dużej klasy długo dojrzewających win musujących. Czapki z głów!
Basso

Istniejąca od 1974 r. winiarnia jest jednym z potentatów na rynku brazylijskim. Firma produkuje rocznie 10 mln litrów wina. Niewielka część winogron pochodzi z własnej, 10-hektarowej winnicy, reszta od 550 zakontraktowanych i pozostających pod nadzorem Basso winogrodników. Winnice leżą w regionach Serra Gaucha, Serra do Sudeste i Campanha.



Winiarnia produkuje wina spokojne i musujące w seriach Del Grano i Monte Paschoal, a jej zakres rozciąga się od przeznaczonych do supermarketu win pakowanych w bag-in-box po wina klasy premium.


©snauka.pl 2016
wyślij wiadomość