Strona główna

Centrum targowe Messe Berlin ( Messedamm 22, 14055 Berlin- niemcy) hala nr 3 sala „berlin


Pobieranie 20.65 Kb.
Data20.06.2016
Rozmiar20.65 Kb.
Agenda
Konferencja

Systemy jakości i dobre praktyki w branży rybackiej”



Centrum targowe Messe Berlin ( Messedamm 22, 14055 Berlin- Niemcy)

hala nr 7.3 sala „BERLIN“

17 – 18 styczeń 2014r.

Konferencja przygotowana jest przez Organizację Producentów Ryb Jesiotrowatych pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Rzeczpospolitej Polskiej.



Dzień 1 (czwartek 16.01.2014)

14.00 - 18.00 Zakwaterowanie w Berlin Mark Hotel



Berlin Mark Hotel

Meinekestrasse 18-19,

10719 Berlin, tel.:+49-30-880 02 0

19.00 - 20.00 Obiadokolacja w hotelu i podział uczestników na grupy tematyczne


w kolejnych dniach (I grupa jesiotrowa + II grupa „akwakultura i rybołówstwo

śródlądowe” + III grupa HELCOM + IV grupa Administracja)



Dzień 2 (piątek 17.01.2014)

06.30 Śniadanie w hotelu

08.30 Przejazd z hotelu na miejsce konferencji na terenie targów Grüne Woche (brama nr 7)

09.00 Wejście na konferencję (wierzchnie nakrycia należy zostawić w szatni na parterze po okazaniu zaproszenia na konferencję - bezpłatnie) i rejestracja uczestników (hala 7.2 „Berlin” – II piętro)

10.00 Otwarcie konferencji - dr Kazimierz Plocke - Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Polski oraz dr Robert Kloos – Sekretarz Stanu
w Ministerstwie Żywności, Rolnictwa i Ochrony Konsumentów Niemiec

Moderator konferencji - dr inż. Zbigniew Karnicki

10.30 – 10.50 prof. dr hab. Ryszard Kolman – Aktualna sytuacja restytucji jesiotra w basenie

Morza Bałtyckiego

10.50 – 11.10 dr Jörn Gessner (Niemcy) – Część wspólna między komercyjnym rybactwem,
a ochroną gatunku

11.10 – 11.40 Marcin Ruciński – Europejski fundusz morski i rybacki lata 2014-2020

11.40 – 12.00 Pytania/odpowiedzi

12.00 – 12.30 Przerwa kawowa

12.30 – 12.55 dr Cornel Ceapa (Kanada) – Strategia rozwoju produktów i ich różnorodność

w hodowli jesiotra

12.55 – 13.10 prof. dr hab. Tomasz Linkowski - Główne problemy polskiego rybołówstwa

bałtyckiego z podkreśleniem zagadnień połowów, zbytu i jakości surowca dorsza

13.10 – 13.25 Jerzy Safader – Przetwórstwo ryb-systemy bezpieczeństwa żywności

i problemy z tym związane

13.25 – 13.40 Monika Kołodziejczyk – Identyfikowalność ryb i produktów rybnych

13.40 – 13.55 Dionizy Ziemiecki – Rybacy, wędkarze i kormoran oraz stan morskiej turystyki

w Polsce

13.55 – 14.10 Krzysztof Karoń – Rybożercy na obiektach akwakultury

14.10 – 14.25 Mirosław Kamiński – Przyjazna Odra (Potrzeba ujednolicenia

wykorzystania rybackiego i ochrony środowiska na terenie Odry – prawne


i fachowe ramy wspólnego zarządzania łowiskiem 20 lat po powstaniu MKSO)

14.25 – 14.40 Michał Korolko – Dobre praktyki produkcyjne - rybackie na przykładzie

Województwa Kujawsko-Pomorskiego

14.40 – 14.55 Andrzej Marczyński – „Aquamar” – „ rekultywacja jezior metodą

probiotechnologiczną”

14.55 – 15.25 pytania/odpowiedzi

15.25 zakończenie I-go dnia konferencji

15.25 - 16.00 Obiad (po obiedzie możliwość przejścia na targi Grüne Woche - stoisko

Organizacji Producentów Ryb Jesiotrowatych hala 11.2)

19.30 przejazd uczestników z targów do hotelu (brama nr 7)

20.30 – 21.30 Obiadokolacja w hotelu
Grupa III (HELCOM) i grupa IV (Administracja) o godz. 12.30 wracają autokarem do hotelu, gdzie od godziny 13.00 do 18.00 odbywają się bloki tematyczne (warsztaty). Każda grupa oddzielnie, w przerwie serwis kawowy, obiad.
Grupa III (HELCOM) - Rozwój zrównoważonego rybactwa Helcom PG – „Systemy jakości
i dobre praktyki w branży rybackiej”.
Grupa IV (Administracja) - członkowie Unii Europejskiej „Systemy jakości i dobre praktyki
w branży rybackiej.” Dalszy rozwój produkcji i produktów z jesiotra - spotkanie europejskich krajów – rybactwo śródlądowe.
Dzień 3 (sobota 18.01.2014)
06.00-09.00 Śniadanie w hotelu,
I GRUPA jesiotrowa

prowadzący dr Cornel Ceapa

09.00 Wykaz 15 gatunków jesiotra w USA pod regulacjami prawnymi ochrony gatunku i możliwe konsekwencje dla rynku produktów jesiotrowych.

LIT, LAT, PL, D, RUS każdy 5-10 min – krajowe raporty z nowych technologii

środków, produkcji.

10:30 – 11.00 Dyskusja dokąd zmierza akwakultura jesiotra.

11.00 – 11:30 Serwis kawowy w restauracji
II GRUPA „akwakultura i rybołówstwo śródlądowe”

prowadzący prof. dr Mirosław Szczepkowski

11.30 - 12.00 Monika Kołodziejczyk - Identyfikowalność produktów rybnych – wymagania

Unii Europejskiej.

12.00 – 13.00 Dyskusja

13.00 – 13:30 Serwis kawowy w restauracji


III GRUPA - HELCOM

9.30 – 18.00 Rozwój zrównoważonego rybactwa HELCOM PG – „Systemy jakości i dobre

praktyki w branży rybackiej”.
Członkowie Konferencji nie uczestniczący w ww. warsztatach w hotelu - Zapoznanie się
z prezentacją jesiotra i innych produktów np. kawioru na stoiskach m.in. Polski, Arabii Saudyjskiej, Japonii, Rosji.
Dla wszystkich grup warsztatowych:

13:30 -14:15 Obiad w hotelu

14.15 Podstawienie autokaru i wyjazd na targi,

14:30-19:15 Zapoznanie się z prezentacją jesiotra i innych produktów np. kawioru na

stoiskach m.in. Polski, Arabii Saudyjskiej, Japonii, Rosji.

19:15 Zbiórka i wyjazd do hotelu

20.00 – 21.00 Obiadokolacja w hotelu
Dzień 4 (niedziela 19.01.2014)
7.30 – 8.30 Śniadanie,

Po śniadaniu wykwaterowanie i wyjazd.



Informacje uzupełniające dotyczące konferencji:

- stoisko Organizacji Producentów Ryb Jesiotrowatych – hala 11.2 (w dniach 17 i 18.01.2014r. dodatkowo o godz. 17:00 pokaz kulinarny)

- telefon kontaktowy w dniach konferencji:

- główny organizator konferencji: Aleksandra Dmytrasz + 48 668 103 272

- Organizacja Producentów Ryb Jesiotrowatych:

Iwona Steinke (j.niemiecki) +48 602 389 008

Anita Zapart (j.angielski) +48 668 411 062

- przedstawiciel w Berlinie, Pani Klara Piwnicka-Hensche +49 177 55 80 942


(do dyspozycji od dnia 16 stycznia 2014 r. od godz. 14:00)

Zgłoszenia prosimy wysyłać na adres e-mail: oprj@wp.pl; pzwtorun@wp.pl

Zgłoszenie powinno zawierać:

- imię i nazwisko

- telefon kontaktowy

- numer paszportu lub dowodu (nr dokumentu z którym będą podróżowali)
W przypadku rezygnacji w terminie do 7 dni przed rozpoczęciem konferencji z udziału w niej uczestnik zobowiązuje się do pokrycia kosztów związanych z udziałem (w tym m.in. koszt noclegu, wyżywienia, biletów wstępu).

Dodatkowych informacji dotyczących zgłoszeń udziela biuro Organizacji Producentów Ryb Jesiotrowatych e-mail: oprj@wp.pl; pzwtorun@wp.pl lub telefonicznie tel./fax. +48 56 622 36 32( w języku polskim, niemieckim i angielskim); adres : 87-100 Toruń, ul. Słowackiego 80, Polska.





©snauka.pl 2016
wyślij wiadomość