Strona główna

Crostini a’la putanesca Składniki


Pobieranie 13.23 Kb.
Data20.06.2016
Rozmiar13.23 Kb.
Crostini a’la putanesca
Składniki:
3-4 łyżki oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

1 cebula

1 strąk papryki chilli

1 puszka pomidorów
5 filecików anchois
50 g zielonych oliwek
60 g kaparów

sól, pieprz, oregano
kilka świeżych listków oregano lub natka pietruszki

1 duża bagietka lub chleb z chrupiącą skórką
Przygotowanie:

W dużym rondlu rozgrzać oliwę. Wrzucić pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek oraz cieniutko pokrojoną papryczkę. Smażyć nie dłużej niż minutę, a następnie dodać rozdrobnione wcześniej pomidory wraz z zalewą. Wrzucić rozgniecione oliwki, i posiekane anchois. Przyprawić solą i pieprzem, dodać szczyptę oregano i dusić razem na małym ogniu przez 15 minut Pod koniec gotowania dodać pokrojone kapary.

W czasie kiedy sos się dusi pokroić pieczywo na ukośne kromki. Zgrillować, opiec w tosterze lub piekarniku żeby były chrupiące. Sos nałożyć na kromki pieczywa, posypać świeżym oregano lub pietruszką.
Paella
Składniki:

5 łyżek oliwy

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

ok. 1,5 szklanki ryżu

2 piersi z kurczaka

15 dag mrożonego groszku

3 szklanki bulionu warzywnego

0,5 łyżeczki kurkumy

sól, pieprz

8-10 dużych krewetek

Cytryna do podania


Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać pokrojone w paski papryki, podsmażyć. Wrzucić ryż i smażyć, aż wchłonie oliwę i lekko zbieleje. Wlać bulion, Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka, przyprawić solą, pieprzem i kurkumą. Posypać mrożonym groszkiem. Gotować około 20 min pod przykryciem na małym ogniu. Dodać krewetki gotować jeszcze kilka minut aż ryż będzie miękki. Cytrynę pokroić na osiem części i ulożyć na patelni.



Sałatka z grillowanymi warzywami
Składniki:

mix sałat, np. lodowa, masłowa, rzymska

czerwona papryka

żółta papryka

koper włoski

cukinia


oliwa z oliwek

Sos

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka octu balsamicznego

2 łyżki wody

sól i pieprz

1 łyżka natki pietruszki

kawałek drobno posiekanej papryczki chili
Przygotowanie:

Sałaty umyć i porwać w rękach na drobniejsze kawałki. Warzywa pokroić na kawałki: cukinie i koper na plastry, papryki na 6 części. Rozgrzać grilla (lub piekarnik) opiec warzywa na oliwie aż będą miękkie lecz jeszcze lekko chrupiące. Ułożyć na sałacie.

Wszystkie składniki na sos wlać do słoiczka, zakręcić i energicznie wymieszać. Polać sałatkę i wymieszać.
Filet z piersi kurczaka w plastrach boczku
Składniki:
4 filety z piersi kurczaka

16 cienkich plastrów boczku

sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Filety przyprawić solą i pieprzem, na desce ułożyć dwa plastry boczku, ułożyć na nich filet, na wierzchu ułożyć dwa kolejne plastry, przykryć folią spożywczą i rozbić na płaski kotlet, zamiast tłuczka można użyć ciężkiej patelni. Czynność powtórzyć z pozostałymi filetami.

Na patelni rozgrzać olej, usmażyć filety, z każdej ze stron po około pięć minut.



Tiramisu z malinami
Składniki:
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
50 ml likieru amaretto

4 żółtka w temperaturze pokojowej

1 laska wanilii (opcjonalnie)
200 ml śmietany kremówki
4 łyżki drobnego cukru kryształu lub cukru pudru
50 dag mascarpone

30 dag podłużnych biszkoptów do tiramisu

300 g malin (świeżych lub mrożonych)

2 łyżki ciemnego kakao



Przygotowanie:

Kawę rozpuścić w niepełnych 2 szklankach ciepłej wody, dodać likier i ostudzić. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na połowę i końcówką noża wyskrobać nasionka. Dodać do żółtek razem z 2 łyżkami cukru i utrzeć mikserem na puszysty krem. Dodać mascarpone i wymieszać łyżką. Śmietanę ubić na sztywno. Stopniowo wsypywać pozostały cukier cały czas ubijając. Następnie połączyć z masą mascarpone. Połowę biszkoptów na moment zanurzać w kawie. Układać w pucharkach. Na nich ułożyć warstwę malin. Wyłożyć połowę kremu i posypać przez sitko połowę kakao. Ułożyć drugą warstwę powtarzając nasączanie biszkoptów, maliny i układanie kremu. Deser włożyć najlepiej na 5 godzin do lodówki. Przed podaniem posypać tiramisu resztą kakao. Deser podawać schłodzony.


©snauka.pl 2016
wyślij wiadomość