Strona główna

E-gazetka wkładka świąteczna


Pobieranie 59.79 Kb.
Data18.06.2016
Rozmiar59.79 Kb.

e-gazetka wkładka świąteczna



Z kart kalendarza… Wielkanoc

Na stole święconka,

a obok baranek.

Koszyczek pełny

barwnych pisanek.

I tak znamienne
w polskim krajobrazie


w bukiecie srebrzyste,

wiosenne bazie.

Zielony barwinek,

fiołki i żonkile

-barwami stroją

uroczyste chwile.

W dom polski wiosna

wchodzi na spotkanie,

gdy wielkanocne na

stole śniadanie.

Zdrowych, pogodnych
Świąt Wielkanocnych,
pełnych wiary, nadziei i miłości.
Radosnego, wiosennego nastroju, serdecznych spotkań w gronie rodziny
i wśród przyjaciół
oraz wesołego „Alleluja”
życzy


Redakcja e-gazetki



Oddajemy w Wasze ręce wielkanocne wydanie okolicznościowe e-gazetki szkolnej „Spod szkolnej ławeczki” z nadzieją, że każdy z Was znajdzie w nim coś ciekawego dla siebie.
Przygotowaliśmy m.in. trochę informacji o tradycjach i obrzędach wielkanocnych, świąteczne ciekawostki, sprawozdanie z Kiermaszu Wielkanocnego i trochę humoru.


Na łamach naszej gazetki publikujemy również świąteczne życzenia uczniów naszej szkoły.
Życzymy przyjemnej lektury!

Opr. Marcelina Kowalska i Katarzyna Mysłek



Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego



e-gazetka wkładka świąteczna

Puszyste bazie w palemce, zielony bukszpan, zapach rzeżuchy i żółte żonkile zwiastują dni świąteczne


w naszym kraju. Tradycje wielkanocne w Polsce to m.in. święcenie palm, święconka i uroczyste niedzielne śniadanie. Tymi drobnymi gestami świętujemy Zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa.

Wielkanoc jest najstarszym i najważniejszym świętem chrześcijańskim. Są to święta upamiętniające śmierć krzyżową i zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Poprzedzający ją tydzień, stanowiący okres wspominania najważniejszych dla wiary chrześcijańskiej wydarzeń, nazywany jest Wielkim Tygodniem.





Niedziela Wielkanocna (nazywana też Wielką Niedzielą, Niedzielą Zmartwychwstania Pańskiego) to pierwszy dzień Świąt Wielkanocnych. W Polsce
w godzinach porannych odprawiana jest uroczysta Rezurekcja, która swymi tradycjami sięga średniowiecza. Następnego dnia w gronie rodzinnym zasiada się do uroczystego śniadania wielkanocnego, które rozpoczyna się składaniem życzeń i dzieleniem się święconką z koszyczka. Na stołach znajdują się jajka, wędliny, wielkanocne baby
i mazurki. Stoły zdobione są bukietami z bazi
i pierwszych wiosennych kwiatów.
Poniedziałek Wielkanocny to drugi dzień świąt Wielkiej Nocy. W polskiej tradycji tego dnia polewa się dla żartów wodą inne osoby, nawet nieznajome. Polewanie wodą jest symbolicznym budzeniem się przyrody do życia i co rok odnawialnej zdolności ziemi do rodzenia. Polska tradycja potraw wielkanocnych jest bardzo bogata i nie ma chyba innej tak bogatej tradycji kulinarnej na czas obchodów Świąt Wielkanocnych. Czekamy na to śniadanie przez cały Wielki Post, zatem nie dziwi fakt, że wszystkiego co znajduje się na stole staramy się skosztować, choćby przynajmniej po troszeczkę. Na tradycyjnym stole wielkanocnym nie może zabraknąć takich potraw jak: żurek wielkanocny, biała kiełbasa pieczona, faszerowane jajka,
babka wielkanocna i mazurek.


Święta spędzane przy stole w rodzinnym gronie to radosne chwile, które wspominamy przez cały rok.


W dzisiejszych czasach, gdy każdy dzień mija niezauważony,
to właśnie święta sprawiają, że mamy czas by nacieszyć się sobą. To czas, gdy z przyjemnością odwiedzamy swoich bliskich i przyjaciół. Siedząc przy świątecznym stole, w wyjątkowym i podniosłym nastroju, mamy okazję do spotkań, długich rozmów. Wówczas możemy się wreszcie sobą nacieszyć.

Opr. Klaudia Bojarska





e-gazetka wkładka świąteczna



TAJEMNICE ŚWIĘCONKI

Czy wiesz, dlaczego święcimy akurat te produkty, a nie inne ?
Okazuje się, że to, co wkładamy do koszyka, ma wielkie znaczenie...


WĘDLINA
Ma zapewnić zdrowie, bogactwo i płodność. Zawsze była symbolem dostatku (nie każdy mógł sobie na nią pozwolić). Od XIX wieku do kosza wkłada się kiełbasę.

BABKA WIELKANOCNA
Do święconki została dołożona jako ostatnia. Symbolizuje doskonałość i zapewnia dostatek w kuchni. Ale musi być upieczona własnoręcznie!

BARANEK
Symbol Chrystusa, Baranka Bożego. Dawniej wierzono też, że ma zapewnić przychylność sił przyrody i chronić przed klęskami.

JAJKA
To słowiański symbol życia, siły, płodności i miłości. Zwyczaj dzielenia się jajkiem jest typowo polskim obyczajem,
w zasadzie nie znanym innych krajach.

CHRZAN
Symbolizuje ludzką krzepę i siłę. Ma zapewnić zdrowie mężczyznom, ponieważ ma ostry smak, ma przypominać Mękę Pańską.

CHLEB
Jako najważniejszy pokarm człowieka, owoc jego ciężkiej pracy, ma zapewnić urodzaj i dostatek na cały rok. Symbolizuje również ciało Chrystusa.

ZAPEWNIJ SOBIE SZCZĘŚCIE
Wielkanoc to magiczny czas. Stosując się do pewnych zaleceń, możemy zapewnić sobie pomyślność na cały rok.

PALMA
Poświęcona palma ma wielką moc chroni przed chorobami i złem. Zapewnia też bezpieczeństwo podczas burzy.
Z suchych palemek robiono popiół na Środę Popielcową.

BAZIE
Oderwane z żywej palemki bazie należy połknąć, a ochronią nas przed przeziębieniem i bólami. Bazie miesza się
też z ziarnem, by zapewnić urodzajne zbiory.

OBLEWINY
Przedchrześcijański obrzęd słowiański polewania się wodą w okresie przesilenia wiosennego miał zapobiegać chorobom i sprzyjać płodności. Zachowany, pomimo przyjęcia chrześcijaństwa, jako zwyczaj zwany dyngusem, występujący w drugim dniu Wielkanocy.

Opr. Kamila Wieczorek



e-gazetka wkładka świąteczna







Z okazji Świąt Wielkanocnych

dużo szczęścia, uśmiechu na twarzy

smacznego jajka i mokrego dyngusa.

życzy rodzicom Karolina Rosół
Z okazji Świąt Wielkanocnych

życzę mojej Mamie wiele radości,

zdrowia i wszelkiej pomyślności,

oraz smacznego jajka i mokrego dyngusa.



Jakub Wieczorek

Z okazji Wielkanocy


życzę Ci Tato wiele radości,

smacznego jajka,

zdrowia i wszelkiej pomyślności.
Michał Wieczorek
Mówi zając do baranka,

jaka piękna ta pisanka.

Wtem z zajączka wyszła kurka,

nastroszyła swoje piórka.

Teraz biega, głośno krzyczy,

że wesołych świąt Wam życzy


Patrycja Wieczorek z kl. II
Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych życzymy
Pani Agnieszce Porębskiej
zdrowych, wesołych i wiosennych świąt.
Dużo radości oraz smacznych,
kolorowych jaj.




kl. II

Z okazji Świąt Wielkanocnych

życzę Mamie i Tacie
wiele radości, smacznego jajka
i mokrego dyngusa .
Jakub Klimczak
Wesołego Alleluja, smacznego jajka
i mokrego dyngusa
życzy całej rodzince Wiktor Wrzosek

Wszystkim Nauczycielom


z okazji Świąt Wielkanocy,
życzymy ciepłych i spędzonych
w rodzinnym gronie chwil.
Aby te święta , pozostały w Państwa pamięci na długo .

Uczniowie PSP w Pliskowoli
Z okazji świąt Wielkanocnych

życzymy naszej pani Ani Dybus

dużo szczęścia, uśmiechu na twarzy,

smacznego jajka i mokrego dyngusa






kl. III

Z okazji Świąt Wielkanocy


wszystkim pracownikom szkoły życzę smacznego jajka i mokrego dyngusa

Jakub Klimczak
Opr.: Bartłomiej Goleń i Jakub Sośniak



e-gazetka wkładka świąteczna



Kiermasz wielkanocny 2013

Już po raz czwarty nasza szkoła wzięła udział w Kiermaszu Wielkanocnym organizowanym przez Miejsko – Gminny Ośrodek Kultury w Osieku. Na naszym stoisku królowały różnobarwne pisanki, baranki, kurczątka, zajączki, stroiki i inne ozdoby wielkanocne wykonane własnoręcznie przez uczniów. Musimy stwierdzić, iż mimo iście zimowej aury chętnych na nasze ozdoby nie brakowało. W tym roku zebraliśmy 376 zł.



Opr. Kasia Niekurzak


Mazurek to również symbol Świąt Wielkanocnych. Podajemy przepis na ten pyszny świąteczny placek. Wypróbujcie sami…





SKŁADNIKI:

Ciasto:


  • 400g mąki tortowej

  • 250g margaryny

  • 150g cukru

  • 5 żółtek

  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Środek :

  • dżem porzeczkowy 300gram

  • konfitura z wiśnią cały słoiczek 200gram

  • powidła śliwkowe 300gram

  • posypka kolorowa opakowanie jedno

            • czekolada biała -wiórka 100gram

            • polewa różowa 1 sztuka

            • kwiatki płatki- 12 sztuk

            • listki płatki -18 sztuk


Przygotowanie:

Rozcieramy masło z cukrem, dodajemy żółtka


i mieszamy z przesianą mąką tortową . Szybko zagniatamy ciasto, formujemy kulę, owijamy folią
i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek, około 5mm grubości. Ciasto wykładamy do prostokątnej formy posmarowanej margaryną i oprószonej bułką tartą.
Z resztek ciasta rolujemy wałeczki, zwijamy
i wykładamy boki formy. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Pieczemy na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (przez około 20 minut). Na ostudzone ciasto wykładamy dżem porzeczkowy, rozprowadzamy na całej powierzchni . Na to wykładamy konfiturę z wiśnią i powidła śliwkowe, rozprowadzamy na całej powierzchni . Ciasto dekorujemy startą białą czekoladą, układamy płatki kwiatków, posypujemy kolorową posypką. Brzegi mazurka polewamy różowym lukrem
i układamy listki.

Opr. Aleksandra Opala i Katarzyna Niekurzak




e-gazetka wkładka świąteczna

ŚWIĄTECZNE CIEKAWOSTKI

Według Księgi Rekordów Guinnessa największe wielkanocne jajo powstało na zlecenie belgijskiego producenta czekoladek Guyliana.


Nad ogromnym czekoladowym jajkiem pracowało 26 osób. Po 525 godzinach jajko było gotowe. Mierzyło 8,32 metrów. Na jego wykonanie zużyto
1950 kg czekolady!

Najstarsze pisanki pochodzą z terenów


sumeryjskiej Mezopotamii i liczą ponad
5 tys. lat. Nieco późniejsze pochodzą
z Egiptu, Persji, Cesarstwa Rzymskiego
i Chin. W Polsce zwyczaj malowania wielkanocnych jajek pojawił się
najprawdopodobniej w X wieku.
W średniowiecznej Europie z okazji świąt wielkanocnych w kościołach odbywały się zabawy polegające na podawaniu sobie ugotowanego na twardo jajka. Ksiądz rozpoczynał zabawę rzucając jajko jednemu z chórzystów, ten przekazywał je następnemu i tak dalej – zwycięzcą zabawy zostawał chórzysta, który trzymał jajko w momencie, gdy zegar wybił 12. Nagrodą było trzymane przez niego jajko.
Islandczycy uwielbiają jajka z niespodzianką. W tych produkowanych specjalnie na Wielkanoc mogą znaleźć najróżniejsze przedmioty, w tym telefony komórkowe, obrączki, biżuterię oraz... listy z oświadczynami.







  • Kwoka rozpacza, patrząc na niegrzeczne kurczęta:

-Gdyby wasz ojciec zobaczył, jak się zachowujecie, to obróciłby się na rożnie.


  • Zajączku, dlaczego masz takie krótkie uszy?

- Bo jestem romantyczny.

- Nie rozumiem.

- Wczoraj siedziałem na łące i słuchałem śpiewu słowika.

Tak się zasłuchałem, że nie usłyszałem kosiarki...



Opr: Wojtek Skowron



STOPKA REDAKCYJNA

Spod szkolnej ławeczki” – e-gazetka Publicznej Szkoły Podstawowej w Pliskowoli,

Redagowały/li: Bartłomiej Goleń, Katarzyna Niekurzak, Marcelina Kowalska, Katarzyna Mysłek,
Kamila Wieczorek, Klaudia Bojarska, Jakub Sośniak, Aleksandra Opala, Wojciech Skowron


Opiekun: pani Anna Dybus
www.psp.pliskowola.szkolnastrona.pl






©snauka.pl 2016
wyślij wiadomość