Informacja prasowa Art Food o jedzeniu I jego nośnikach

Data19.06.2016

Art Food – O jedzeniu i jego nośnikach
W ramach projektu Art Food, studenci School of Form w Poznaniu oraz Royal College of Art w Londynie zaprojektują ceramiczne naczynia łączące sztukę i wiedzę humanistyczną. Uczestnicy programu, w trakcie warsztatów projektowych, antropologicznych oraz kulinarnych, sprawdzą, jakie są kulturowe aspekty spożywania posiłków oraz jak smak i sposób przyrządzania potraw wpływają na formy ich podania. Efekt 3-etapowych warsztatów zostanie zaprezentowany na wystawach w Poznaniu, Londynie i Łodzi. Projekt jest współorganizowany przez Instytut Adama Mickiewicza, w ramach programu promocji polskiego designu za granicą.
Celem projektu Art Food jest edukacja projektowa wykraczająca poza ramy uczelni. Studenci wzornictwa School of Form i Royal College of Art, pod okiem Marka Cecuły – lidera projektu, znanego artysty, projektanta i pedagoga, stworzą ceramiczne obiekty użytkowe, przy wykorzystaniu narzędzi produkcji przemysłowej najstarszej fabryki porcelany w Ćmielowie, należącej do Polskich Fabryk Porcelany „Ćmielów” i „Chodzież” S.A.
– Art Food jest projektem międzynarodowym, w którym integrujemy wiele obszarów: świat projektowania z przemysłem ceramicznym, edukację z realiami zawodowymi, a także metody pracy i doświadczenia konkretnych kultur. "Wyjmujemy" rzeczywistość szkolną i wprowadzamy ją w "prawdziwe" życie. Dzięki temu, studenci zdobywają cenne doświadczenie zawodowe, ważne dla drogi zawodowej projektanta, która może się rozwinąć w innych, niekoniecznie związanych z ceramiką, kierunkach. Poznanie branży od podszewki procentuje na dalszych etapach kariery, nawet jeśli potoczy się zupełnie inną ścieżką – mówi Marek Cecuła, lider projektu Art Food, a także dyrektor artystyczny Ćmielów Design Studio.
– Projekt pozwala nie tylko na zdobycie profesjonalnego doświadczenia zawodowego, ale otwiera również drogę do dalszej współpracy między młodymi projektantami a przemysłem ceramicznym w Polsce. Ważnym elementem projektu jest integracja kulturalna, wymiana poglądów i doświadczeń w ramach wspólnie realizowanych działań – podkreśla Agnieszka Jacobson-Cielecka, opiekun specjalności domestic design w School of Form.
Pierwszym etapem prac są sesje badawcze w obrębie tematów związanych z kulinariami, prowadzone pod opieką dr Ewy Klekot, szefowej antropologii School of Form. Ważnym elementem procesu są także warsztaty prowadzone w SoF przez Wojciecha Modesta Amaro, a w RCA przez Timma Allena, zdobywców prestiżowej gwiazdki przewodnika Michelin. Mistrzowie kulinarni wprowadzają studentów w tajniki wykwintnej kuchni, opartej na wyrafinowanym łączeniu smaków i twórczej reinterpretacji polskiej tradycji.. Studenci dowiedzą się jak smak zależy od formy naczynia, jak sposób przyrządzania i jedzenia wpływają na to, jak serwujemy dania. Następnie, pod okiem Marka Cecuły, studenci będą pracować nad projektowaniem form – nośników jedzenia.
Na miejsce realizacji projektu wybrano Ćmielów Design Studio, nowoczesną pracownię wzorniczą Polskich Fabryk Porcelany „Ćmielów” i „Chodzież” S.A., która powstała, aby łączyć kilkuwiekową tradycję produkcji najpiękniejszej polskiej porcelany ze współczesnym designem. Poza projektowaniem i produkcją, w Studiu planowane jest prowadzenie rezydencji oraz organizowanie cyklicznych, międzynarodowych sympozjów z dziedziny wzornictwa ceramicznego (ceramic design). Polscy i zagraniczni projektanci będą mieli teraz dostęp do szlachetnego materiału, jakim jest porcelana, i możliwość wyrażenia swojej kreatywności w przestrzeni przemysłowej fabryki o najdłuższej tradycji wyrobu porcelany w Polsce. ĆDS będzie też platformą edukacyjną, umożliwiającą organizację staży, kursów, specjalnych projektów i konkursów. Pierwszym tego typu projektem jest właśnie Art Food, który w lipcu zainauguruje działalność pracowni.

W projekcie uczestniczy 16 studentów School of Form, ze specjalności domestic design oraz 12 studentów z Royal College of Art. Do finalnego etapu prac w Ćmielowie zakwalifikuje się łącznie 12 uczestników, sześcioro z każdej uczelni. Warsztaty w Ćmielów Design Studio rozpoczną się 1 lipca, gdzie studenci przez trzy tygodnie będą pracować pod okiem wykładowców z obu szkół. Prace studentów Royal College of Art oraz School of Form – 12 kompletów naczyń – zaprezentowane zostaną podczas wystaw: w Concordia Design w Poznaniu – 25 lipca 2013, podczas London Design Festival – we wrześniu 2013 oraz na Festiwalu Designu w Łodzi – w październiku 2013 roku.

Projekt „Art Food” współorganizowany jest przez:

Instytut Adama Mickiewicza www.culture.pl

Modus Design Studio Marka Cecuły www.modusdesign.com

Royal College of Art, London www.rca.ac.uk

School of Form, Poznań www.sof.edu.pl

Polskie Fabryki Porcelany „Ćmielów” i „Chodzież” S.A. www.porcelana-cmielow.pl, www porcelana.com.pl

Partnerzy w projekcie i zaproszeni goście:

Atelier Amaro www.atelieramaro.pl

Concordia Design, Poznań www.concordiadesign.pl

Tim Allen from Launceston Place, Londyn www.launceston-restaurant.co.uk

William Sitwell www.williamsitwell.dom

Blog projektu:

www.artfood2013.wordpress.com
Dalszych informacji udziela:

Magdalena Mich

Instytut Adama Mickiewicza

mmich@iam.pl

602663570

Instytut Adama Mickiewicza promuje polską kulturę na całym świecie i aktywnie uczestniczy w międzynarodowej wymianie kulturalnej. Jest narodową instytucją kultury, której celem jest zwiększanie wartości marki Polski jako aktywa kulturowego oraz wzmacnianie wpływów i skuteczności Polski na polu kultury. Promocja polskiego wzornictwa jest jednym z głównych obszarów działania Instytutu. IAM prezentuje polskie wzornictwo we współpracy z: Maison&Objet Paris, DMY Berlin, Vienna Design Week, Salone del Mobile Milan, London Design Week, Blueprint Magazine oraz deezen.com
Ponadto Instytut Adama Mickiewicza:

• zorganizował ponad 4 tysiące wydarzeń kulturalnych w wiodących galeriach, teatrach, klubach i festiwalach we współpracy z najważniejszymi partnerami: w Brukseli (Bozar, La Monnaie), Edynburgu (Edinburgh International Festival), Londynie (Southbank Centre, Barbican Centre, National Theatre, Whitechapel Gallery), Berlinie (Martin Gropius Bau), Madrycie (Teatro Real), Moskwie (Muzeum Sztuk Pięknych im. Puszkina, Festiwal Złota Maska) itp.

• zorganizował znaczące wydarzenia kulturalne w różnych krajach, jak Rok Polski w Izraelu, POLSKA! YEAR w Wielkiej Brytanii oraz Zagraniczny Program Kulturalny Prezydencji Polskiej w UE

• Instytut uruchomił szereg interesujących, nadal funkcjonujących projektów: East European Performing Arts Platform, I, CULTURE Orchestra, Polska Music, Project Asia.

Więcej informacji o naszych projektach i polskiej kulturze na naszej stronie: www.culture.pl

Dodatkowych informacji nt. Instytutu Adama Mickiewicza udziela:

Magdalena Mich, rzecznik prasowa

mmich@iam.pl

Modus Design Studio Marka Cecuły

Modus Design to studio projektowe Marka Cecuły, tworzące kolekcje współczesnego wzornictwa ceramicznego.

Firma istnieje od 1976 r., początkowo jako studio ceramiczne założone przez Marka Cecułę w Nowym Jorku. Modus Design od wielu lat tworzy alternatywne propozycje w dziedzinie ceramiki użytkowej i dekoracyjnej, skupiając się na rozwijaniu nowych możliwości dla aranżacji “pejzażu” stołu. Ceramika kreowana przez Modus Design zachęca do tworzenia swych własnych, codziennych ceremonii.

Modus Design ma siedzibę w Kielcach, skąd realizuje projekty o lokalnym, ogólnopolskim i światowym zasięgu. Od stycznia 2013 r., wspólnie z Zakładami Porcelany „Ćmielów”, tworzy pracownię wzorniczą Ćmielów Design Studio.

Więcej informacji:

www.modusdesign.com
Kontakt info@modusdesign.com tel. 793 666 520
Royal College of Art, Londyn

Szkoły RCA funkcjonują w oparciu o niepowtarzalne połączenie pracy w studio, krytycznego i kreatywnego myślenia i działalności badawczej.

RCA proponuje 24 różne programy studiów w dziedzinach sztuki i wzornictwa w ramach sześciu samodzielnych wydziałów. Studia magisterskie i doktorskie realizowane w ramach wydziałów umożliwiają korzystanie ze wspólnych obiektów i zapewniają możliwości wzajemnej inspiracji. Każdy program studiów stanowi kompletny pakiet edukacyjny w formie indywidualnych konsultacji, seminariów i wsparcia dla projektów indywidualnych i grupowych. System kształcenia zapewnia każdemu studentowi niezbędne wsparcie służące zdobyciu wiedzy w danej dyscyplinie.

W projekcie Art Food uczestniczą studenci z Wydziału szkła i ceramiki RCA, pod kierunkiem artystów ceramików Martina Smitha i Felicyty Aylieff.

Więcej informacji:

Sue Bradburn, e-mail:sue.bradburn@rca.ac.uk

www.rca.ac.uk
School of Form to międzynarodowa wyższa szkoła projektowania, która w październiku 2011 roku przyjęła pierwszych studentów. Szkoła mieści się w Poznaniu. Studia stacjonarne trwają 3,5 roku, a po ich ukończeniu absolwenci uzyskują tytuł licencjata Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej na kierunku wzornictwo.

Nad unikalnym programem nauczania, który łączy w sobie elementy edukacji projektowej i humanistycznej pracował zespól ekspertów pod przewodnictwem Lidewij Edelkoort, wieloletniej szefowej Design Academy

Eidhoven, która jest dyrektorem strategicznym i mentorem School of Form. Tak przygotowany program studiów z zakresu wzornictwa otrzymał najwyższą punktację w konkursie Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego na kierunki zamawiane.
School of Form współpracuje z polskimi i światowymi projektantami, wykładowcami i ekspertami, pracującymi dla najlepszych marek i firm z różnych branż. Zajęcia prowadzą m.in. Oskar Zięta, Agnieszka Jacobson-Cielecka (dyrektor programowy ds. design), Paulina Matusiak, Bartosz Mucha, Paweł Grobelny, Wojciech Dziedzic,
Ewa Klekot, Krzysztof Kubasek, Agata Nowotny, Dawid Wiener (dyrektor programowy ds. humanistyki). Jednym z najistotniejszych elementów strategii nauczania w School of Form jest praktyczne kształcenie, w powiązaniu
z biznesem, już na etapie wczesnych projektów. Dzięki partnerskiej współpracy z poważnymi partnerami biznesowymi, którzy wspierają finansowo rozwój studentów, a także oferują im staże w swoich przedsiębiorstwach, studenci będą odbywać praktyki w krajowych i zagranicznych studiach projektowych, firmach produkcyjnych i warsztatach rzemieślniczych w zależności od wybranego przez siebie profilu.
Więcej informacji o School of Form www.sof.edu.pl
Dodatkowych informacji nt. uczelni udziela:

Centrum Prasowe

Szkoła Wyższa Psychologii Społecznej

centrum.prasowe@swps.edu.pl

tel. 22 517 98 22
Polskie Fabryki Porcelany „Ćmielów” i „Chodzież” S.A.

Ćmielów Design Studio

„Ćmielów”, „Chodzież” i Ćmielów Design Studio to trzy marki Polskich Fabryk Porcelany „Ćmielów” i „Chodzież” S.A. – firmy, która powstała w czerwcu 2013 roku z połączenia spółek Zakłady Porcelany „Ćmielów” Sp. z o.o. i Porcelana „Chodzież” S.A. Firma łączy tradycje dwóch największych fabryk porcelany w Polsce. Dzięki konsolidacji powstał podmiot niemający sobie równych pod względem wielkości i doświadczenia, o których decydują 223 lata nieprzerwanej działalności Zakładów Porcelany „Ćmielów” (rok zał. 1790) i 161 lat Porcelany „Chodzież” (rok zał. 1852).

W styczniu 2013 roku, w fabryce Zakładów Porcelany „Ćmielów” rozpoczęło działalność nowoczesne studio projektowe Ćmielów Design Studio. Przy zachowaniu tradycji i najważniejszych ćmielowskich i chodzieskich wartości w nowej pracowni projektowej od stycznia powstają niepowtarzalne, oryginalne porcelanowe wzory. ĆDS prowadzi działalność projektową, rozwijając istniejące, znane i lubiane od lat kolekcje „Ćmielowa” i „Chodzieży”, a także tworząc nowe linie współczesnej porcelany i wprowadzając je na rynek światowy.

Studio to również przestrzeń eksperymentowania, poszukiwania innowacyjnych rozwiązań i wprowadzania nowoczesnych technologii do procesu produkcji porcelany. Stawia na promocję kreatywnych pomysłów, m.in. poprzez projekty edukacyjne, współpracę z uczelniami i młodymi designerami z całego świata.

Ideą Ćmielów Design Studio jest zainicjowanie ruchu “Sztuka dla przemysłu”, czyli powrót do tradycji współpracy artystów i projektantów z przemysłem przy tworzeniu produktu. W ĆDS odbywać się będzie stała rezydencja artystyczna oraz coroczne seminaria z dziedziny wzornictwa ceramicznego, na które zaprosimy projektantów z całego świata.
Więcej informacji :

www.porcelana-cmielow.pl

www.porcelana.com.pl

www.cmielowdesignstudio.wordpress.com
Polskie Fabryki Porcelany „Ćmielów” i „Chodzież” S.A.

Monika Usielska

Agencja Sfera PR