Informacja prasowa opteam w programie Innowacyjna Gospodarka Rzeszów, 7 września 2009

INFORMACJA PRASOWA
OPTeam w programie Innowacyjna Gospodarka
Rzeszów, 7 września 2009 – OPTeam S.A., czołowy polski producent i integrator systemów wykorzystujących technologię kart elektronicznych, poinformował o podpisaniu umowy o dofinansowanie projektu realizowanego w zakresie Działania 4.4 Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka. Wartość projektu to ponad 15 mln zł, z czego 9 mln stanowi dofinansowanie unijne.
Działanie 4.4 PO Innowacyjna Gospodarka dotyczy nowych inwestycji o wysokim potencjale innowacyjnym, w tym rozwiązań technologicznych i organizacyjnych stosowanych na świecie nie dłużej niż 3 lata.
W ramach PO IG firma OPTeam zrealizuje budowę Centrum Projektowego Nowoczesnych Technologii w Podkarpackim Parku Naukowo-Technologicznym Aeropolis należącym do SSE EURO-PARK MIELEC. Inwestycja obejmie również wdrożenie nowoczesnych rozwiązań do organizacji prac projektowych oraz wprowadzenie na rynek nowej generacji produktów i usług (systemów kartowych) z zakresu elektronicznej identyfikacji w szkolnictwie.
„W Centrum Projektowym Nowoczesnych Technologii OPTeam S.A. do produkcji systemów kartowych wdrożymy technologię pracy grupowej w oparciu o MS Visual Studio Team System 2008 i rozwiązania własne. Umożliwi nam to przyśpieszenie procesu produkcji i wdrożeń nowej generacji oprogramowania” - powiedział Andrzej Pelczar, Wiceprezes Zarządu OPTeam S.A. – „Ponadto planujemy dalszy rozwój systemów mikropłatności, jako nowej funkcji elektronicznej legitymacji studenckiej. Zakończenie budowy CPNT jest planowane na pierwszą połowę przyszłego roku.”
W związku z inwestycją OPTeam planuje również zwiększenie zatrudnienia o ok. 30 osób.

***
OPTeam SA działa na rynku usług IT od 1988 roku. Oprócz systemów kartowych i oprogramowania dla terminali płatniczych firma zajmuję się integracją rozwiązań z zakresu bezpieczeństwa systemów IT, budową zaawansowanych sieci teleinformatycznych, budową i wyposażaniem centrów przetwarzania danych (data centers). Głównym odbiorcą oferty w zakresie integracji IT spółki jest energetyka (utilities). OPTeam, oprócz rynku utilities, dostarcza i wdraża rozwiązania IT dla sektora przedsiębiorstw, uczelni wyższych, handlu i usług. Istotną działalnością spółki jest również integracja fiskalnych systemów sprzedaży.

OPTeam jest właścicielem 51% udziałów w firmie Elektra Sp. z o.o., funkcjonującej na rynku integracji systemów informatycznych. Elektra jest jednym z największych krajowych integratorów systemu ERP CDN XL przeznaczonego dla średnich i dużych przedsiębiorstw.
Dodatkowych informacji udzielają

Andrzej Pelczar

Kinga Szkultecka

Wiceprezes Zarządu

OPTeam S.A.

tel.(17) 867 21 00

fax. (17) 852 01 38

e-mail: apelczar@opteam.pl

www.opteam.pl

Account Executive

ITBC Communication Sp. z o.o.

tel.(22) 465 62 19, kom. 668 378 793

fax.(22) 465 62 01