Większa elastyczność w logistyce pojazdów

Transport zwojów teraz również w naczepie Mega Liner

Werlte, wrzesień 2012 r. – Wielkie gabaryty i transport zwojów – takie wymagania klientów związane z uniwersalną elastycznością przy transportach wielkogabarytowych firma Krone konsekwentnie zrealizowała dzięki nowej naczepie Mega Liner Coil. Z wysokością ramy z przodu zaledwie 80 mm, ogumieniem 445/45 R 19.5 i wysokością wewnętrzną 3000 mm jest to prawdziwe nadwozie Mega Liner z zagłębieniem na zwoje. Podwozie zostało odpowiednio wzmocnione i dzięki zastosowaniu kanału na zwoje o konstrukcji poprzecznicy opiera się również skrajnym obciążeniom punktowym; masa własna pojazdu wynosi tylko ok. 7200 kg.
O wyposażeniu: Kanał na zwoje ma długość 7236 mm, a więc odpowiada standardowi w transporcie zwojów. W kanale seryjnie znajdują się cztery pary schowków na kłonice oraz dwie podpory zabezpieczające do mocowania zwojów. Oprócz wyróżnionej nagrodami ramy zewnętrznej Multi Lock z otworami do mocowania rozmieszczonymi w odstępie 100 mm naczepa dodatkowo posiada 9 par pierścieni mocujących do ciężkich obciążeń rozmieszczonych wzdłuż ramy zewnętrznej. Dodatkowo osłona kanału jest przystosowana do wjazdu wózkiem widłowym.
Do pozostałych elementów wyposażenia Krone Mega Liner Coil należy zmodyfikowany hydrauliczny dach podnoszony o wysokości podnoszenia 500 mm. Hydrauliczny podnośnik składa się z czterech pojedynczych cylindrów tłocznych i podnośnych (zasada lewarka samochodowego), które są zamontowane w narożnych kłonicach. Dzięki temu przewody stosowane w innych rozwiązaniach są zbędne, a problemy z nimi związane, np. wycieki, nie występują. Blokada wysokości dachu została przeniesiona w obszar boczny przednich i tylnych kłonic narożnych oraz przesuwanych kłonic środkowych. Znajduje się więc ona poza strefą zagrożenia wózka widłowego, dzięki czemu jej funkcja jest trwale zapewniona. Blokadę wysokości obsługuje się z podłogi – bez użycia jakichkolwiek narzędzi.
Do szybkiego załadunku i rozładunku firma Krone stosuje dach przesuwny Edscha o wysokości bocznej wynoszącej 175 mm. Efektem jest możliwość załadunku pojemników siatkowych o szerokości aż pod pałąki poprzeczne (2480 mm) oraz objętość ładunku wynosząca ok. 100 m³.

Osoba kontaktowa: Dr. Frank Albers, tel. +49 (0)5951 209200

lub frank.albers@krone.de