Informacja prasowa Warszawa, 19. 03. 2016 r. Legia Warszawa – Biofarm Basket Poznań 71: 74 Koszykarze Legii Warszawa przegrali z Biofarmem Basket Poznań 71: 74 (15: 25; 20: 18; 20: 18; 16: 13) w meczu 29

Warszawa, 19.03.2016 r.

Legia Warszawa – Biofarm Basket Poznań 71:74

Koszykarze Legii Warszawa przegrali z Biofarmem Basket Poznań 71:74 (15:25; 20:18; 20:18; 16:13) w meczu 29. kolejki I ligi. O sensacyjnym zwycięstwie gości przesądził celny rzut z dystansu autorstwa Piotra Wielocha na 1,5 sekundy przed zakończeniem spotkania.

Młoda i zdeterminowana drużyna Basketu nieoczekiwanie przeważała od samego początku meczu. Wpływ na to miały szybkie kontry, bardzo dobra skuteczność rzutów z gry

oraz agresja w obronie. Ponadto, w ekipie gospodarzy szwankowały szczególnie rzuty za trzy (tylko dwa celne w całym spotkaniu). Legioniści starali się odrabiać straty i w trzech ostatnich minutach wreszcie złapali kontakt z gośćmi. 10 sekund przed końcem gospodarze mieli piłkę, a skuteczne wejście pod kosz Michała Aleksandrowicza spowodowało, że na tablicy wyników był remis 71:71.

Gdy wydawało się, że do wyłonienia zwycięzcy będzie potrzebna dogrywka, Piotr Wieloch oddał rzut z 8-9 metra, który znalazł drogę do kosza. Ekipa z Wielkopolski w tym sezonie będzie walczyć o utrzymanie, dlatego jej wygraną w Warszawie można uznać za sporą niespodziankę.

Ostatni rzut nie był kluczowy. Jeśli liczymy na awans do Ekstraklasy, to ten mecz powinniśmy rozstrzygnąć dużo wcześniej. Zespół z Poznania niczym nas nie zaskoczył,
dlatego tym bardziej boli nas porażka
– powiedział trener Legii Piotr Bakun. W tym sezonie, stołeczny Klub po raz pierwszy przegrał pod jego wodzą.

Kolejne spotkanie legioniści rozegrają za dwa tygodnie. W niedzielę (3 kwietnia)

o godz. 19:00 zmierzą się na wyjeździe z SKK Siedlce. Będzie to ostatni mecz sezonu zasadniczego, po którym Legia pozna rywala w pierwszej rundzie fazy play-off.

Więcej informacji znajduje się na www.legiakosz.com

Legia Warszawa – Biofarm Basket Poznań 71:74 (15:25; 20:18; 20:18; 16:13)

Legia: Linowski 21; Aleksandrowicz 15; Parzych 11; Ł. Wilczek 8; M. Wilczek 7; Kukiełka 6; Malewski 3; Paszkiewicz 0; Bierwagen 0; Ornoch

Biofarm Basket: Szymczak 15; Kurpisz 12; Wieloch 10; Smorawiński 9; Bręk 8; Szydłowski 6; Metelski 5; Fiszer 5; Stanowski 4; Frąckowiak 0; Pawlak, Simon

***

Legia Warszawa to męski Klub koszykarski założony w 1929 roku jako sekcja koszykarska wielosekcyjnego Wojskowego Klubu Sportowego Legia Warszawa. Czołowa polska drużyna lat 50. i 60. XX wieku.
W tym czasie, Legia aż 13 razy stanęła na podium mistrzostw Polski.

Legia siedmiokrotnie zdobyła mistrzostwo kraju (ostatni tytuł wywalczony w 1969 roku) i raz sięgnęła po Puchar Polski (1970 r.). Koszykarzem, który ma na swoim koncie najwięcej występów w barwach Legii, jest Andrzej Pstrokoński. W latach 1954-1970, rozegrał on 247 spotkań, a także zdobył 3891 punktów, co do dziś pozostaje klubowym rekordem.
W sezonie 2013/14, Legia wywalczyła awans do I ligi i obecnie występuje na zapleczu Tauron Basket Ligi. Celem włodarzy Klubu jest powrót do najwyższej klasy rozgrywkowej zgodnie z hasłem Odrodzenie Potęgi,
czyli nawiązaniem do najbardziej owocnego w sukcesy sportowe okresu. Trenerem pierwszego zespołu jest Piotr Bakun.

Sekcja koszykówki Legii Warszawa prowadzi obecnie projekt Legia Basket Schools (LBS), treningi skierowane
do najmłodszych adeptów tego sportu (dzieci w wieku 3-9 lat) w halach na Ursynowie, Woli, Bemowie, Białołęce i w Wilanowie. Sekcja inwestuje również w rozwój kadr młodzieżowych w ramach Akademii Koszykówki Legii Warszawa, projektu realizowanego wspólnie ze Stowarzyszeniem Kultury Fizycznej Zieloni Kanonierzy, obejmującego swoim zasięgiem młodzież w wieku 10-18 lat.

Legia Warszawa Sekcja Koszykówki działa w formie spółki akcyjnej. Prezesem spółki jest legenda Klubu, Robert Chabelski, a Przewodniczącym Rady Nadzorczej Prezes i współwłaściciel Legii Warszawa S.A., Bogusław Leśnodorski.
Sponsorami Klubu są: SUEZ, Miasto Stołeczne Warszawa, Waryński S.A., Urząd Dzielnicy Bemowo,
www.dobra-drukarnia.pl, Henryk Kania, Ele Taxi oraz FORTUNA.

Kontakt dla mediów:

Bartosz Sosnówka