Strona główna

Konkurs piw domowych


Pobieranie 28.16 Kb.
Data18.06.2016
Rozmiar28.16 Kb.

Organizator WWW

Nazwa konkursu

KONKURS PIW DOMOWYCH



Miejscowość

dzień miesiąc rok

Sponsor WWW

LOGO

ORGANIZATOR



LOGO

SPONSOR


ARKUSZ ELIMINACYJNY

Piwo nie zakwalifikowało się do finału

Organizator WWW

Sponsor WWW







Dane jurorów

(imię i nazwisko wypełnij drukowanymi literami)



1.







2.







3.







4.







5.







6.














Klasyfikacja próbki piwa

(wypełnij drukowanymi literami)



Oznaczenie:







Kategoria:











PRZYCZYNY ODRZUCENIA PIWA
.............................................................................................
.............................................................................................
.............................................................................................
.............................................................................................
.............................................................................................
WRAŻENIE OGÓLNE
.............................................................................................
.............................................................................................
.............................................................................................
.............................................................................................
.............................................................................................
DODATKOWE UWAGI
............................................................................................
............................................................................................
............................................................................................
............................................................................................
............................................................................................

Przyczyny odrzucenia piwa

Wady występujące w ocenianym piwie

(natężenie 1 – wyczuwalna, 2 – przeszkadzająca, 3 - dominująca)







Aldehyd octowy – aromat i smak zielonych jabłek.



Alkoholowy – aromat, smak i rozgrzewający efekt etanolu i wyższych alkoholi.



Diacetyl – aromat i smak: sztucznego masła, prażonej kukurydzy lub toffi. Czasami odczuwalny jako śliski na języku.



DMS (siarczek dimetylu) – w niskich stężeniach aromat i smak gotowanej lub puszkowanej kukurydzy. W stężeniach większych zapach i smak gotowanych lub zgniłych warzyw.



Drożdżowy – chlebowy, siarkowy aromat i smak.



Estrowy – aromat i/lub smak dowolnego z estrów (owoców, przypraw owocowych).



Fenolowy – aromat przypraw (goździki, pieprz, wanilia), dymu, plastiku, farmaceutyczny, szpitalny lub apteczny.



Kwas izowalerianowy – aromat i smak sera pleśniowego, potu, starego, utlenionego chmielu.



Kwaśny – cierpkość w aromacie i smaku. Może być ostra i czysta (kwas mlekowy), lub octowa.



Metalicznyzapach monet, miedzi, żelaza lub smak podobny do krwi.



Rozpuszczalnikowy – aromaty i smaki podobne do zapachu acetonu, octanu etylu, zmywacza do paznokci lub lakieru.



Siarkowy zapach kanalizacyjny, zgniłych jaj lub palonych zapałek.



Skunksowy – tiolowy (merkaptanowy), podobny do zapachu wydzieliny skunksa lub tchórza.



Stęchły – aromat lub smak stęchlizny, zbutwiały, spleśniały.



Ściągający – garbnikowy, zalegająca ostrość i/lub wytrawność w końcówce/posmaku; ziarnista szorstkość, łuskowatość.



Trawiasty – aromat świeżo skoszonej trawy lub zielonych liści.



Utleniony – kombinacja lub jeden z aromatów i smaków: koci, piwniczny, kartonowy, papierowy, podobny do sherry.



Zjełczały – mydlany, oleisty, tłusty, aromat i smak starego masła.




© Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych www.pspd.org.pl

(wersja 20122013)




©snauka.pl 2016
wyślij wiadomość