Strona główna

Maksymalne poziomy zanieczyszczeń metalami szkodliwymi dla zdrowia


Pobieranie 1.1 Mb.
Strona1/10
Data19.06.2016
Rozmiar1.1 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10
Załączniki do rozporządzenia Ministra Zdrowia

z dnia ................................... (poz. .........)

Załącznik nr 1

Maksymalne poziomy zanieczyszczeń metalami szkodliwymi dla zdrowia




  1. Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego.

Produkty dla niemowląt i dzieci do lat 3 oraz produkty bezglutenowe




Lp. ołów kadm rtęć arsen Uwagi

(Pb) (Cd) (Hg) (As)

mg/kg mg/kg mg/kg mg/kg





1 2 3 4 5 6

1) Mleko płynne i produkty wg p. 2

w formie gotowej do spożycia lub

odtworzonej zgodnie z instrukcją

producenta 0,02 0,005 0,003 0,05

2) Produkty mleczne, mleczno-zbożowe, w produktach mleczno-zbożowych

mleczno-zbożowo-owocowe i mleczno-zbożowo-owocowych

i zastępujące je, np. sojowe 0,10 0,01 0,005 0,10 (za wyjątkiem produktów kukury-

dzianych) dla dzieci od 7-ego

miesiąca życia Cd - 0,02;

w produktach sojowych Cd - 0,02

oraz surowce:

a) mleko w proszku klasy ekstra 0,10 0,01 0,005 0,10

b) koncentrat serwatki w proszku 0,10 0,01 0,01 0,20

3) Produkty zbożowe, zbożowo-owocowe

oraz mąki i kasze przeznaczone w produktach kukurydzianych

do ich produkcji 0,10 0,02 0,01 0,20 Cd - 0,01
4) Przetwory owocowe i mięsne 0,10 0,01 0,01 0,20 w sokach Pb - 0,05; As - 0,10
5) Przetwory warzywne, warzywno- w produktach zawierających:

owocowe i warzywno-mięsne 0,10 0,01 0,01 0,20 - powyżej 20% marchwi,

- powyżej 30% (łącznie) marchwi

i ziemniaków



- powyżej 40% warzyw

Cd - 0,02;


6) Produkty bezglutenowe 0,10 0,01 0,01 0,10 w produktach ryżowych Cd - 0,02


7) Inne:

a) zawierające nie

więcej niż 50% s.m. 0,10 0,01 0,005 0,10

b) zawierające powyżej

50% s.m. 0,10 0,02 0,01 0,20
Dietetyczne środki spożywcze dla dorosłych
Lp. ołów kadm rtęć arsen Uwagi

(Pb) (Cd) (Hg) (As)

mg/kg mg/kg mg/kg mg/kg





1 2 3 4 5 6

1) Przetwory owocowo- warzywne 0,20 0,02 0,01 0,20 w sokach Pb - 0,05; As - 0,10


2) Zarodki i otręby pszenne 0,15 0,05 0,01 0,20
3) Produkty cukiernicze 0,30 0,05 0,01 0,20
4) Inne:

a) zawierające poniżej 20% s.m. 0,10 0,01 0,01 0,10

b) zawierające 20-50% s.m. 0,20 0,03 0,01 0,20

c) zawierające powyżej 50% s.m. 0,30 0,05 0,02 0,20 w preparatach pochodzących

d) preparaty witaminowo-mineralne z ryb morskich As - 4,0;

i inne w postaci kapsułek, Hg - 0,10

tabletek, drażetek 0,50 0,10 0,02 0,50

2. Pozostałe środki spożywcze

Produkty pochodzenia roślinnego
Lp. ołów kadm rtęć arsen Uwagi

(Pb) (Cd) (Hg) (As)

mg/kg mg/kg mg/kg mg/kg





1 2 3 4 5 6

1) Owoce świeże i mrożone

a) wszystkie z wyjątkiem b) 0,10 0,02 0,01 0,20 Cd - 0,05 *

b) jagodowe 0,20 0,03 0,01 0,20 w truskawkach Cd - 0,04;



Cd - 0,05 *

2) Warzywa świeże i mrożone:

a) wszystkie z wyjątkiem b),c),d),e),f) 0,10 0,03 0,02 0,20 Cd - 0,05 *

b) liściaste 0,30 0,05 0,02 0,20 w szpinaku i jarmużu Cd - 0,10;



Cd - 0,20 *

c) kapustne 0,30 0,05 0,02 0,20

d) korzeniowe i łodygowe 0,10 0,08 0,02 0,20 Cd - 0,10 *

e) seler 0,10 0,08 0,02 0,20 Cd - 0,20 *

f) ziemniaki (obrane) 0,10 0,05 0,02 0,20 Cd - 0,10 *

3) Soki, soki zagęszczone i nektary 0,05 0,02 0,01 0,10 Zn (cynk) - 5,0

4) Zioła świeże 0,30 0,05 0,02 0,02 Cd - 0,20 *
5) Grzyby świeże i przetwory grzybowe 0,30 0,15 0,05 0,20 Cd - 0,20 *
6) Zboża i rośliny strączkowe - ziarno,

mąki i kasze

a) wszystkie z wyjątkiem b) - e) 0,20 0,10 0,02 0,20

b) pszenica i ryż 0,20 0,10 0,02 0,20 Cd - 0,20 *

c) żyto 0,20 0,05 0,02 0,20 Cd - 0,10 *

d) kukurydza 0,20 0,03 0,01 0,20 Cd - 0,10 *



e) zarodki, otręby 0,20 0,10 0,02 0,20 Cd - 0,20 *
7) Ziarno i białko sojowe 0,20 0,10 0,02 0,30 Cd - 0,20 *
8) Tłuszcze i oleje rafinowane: Cu - 0,10; Fe (żelazo) - 1,50

roślinne, margaryna 0,10 0,03 0,01 0,10 surowe: Cu (miedź) - 0,40; Fe - 5,0;

w olejach surowych przeznaczonych

do celów spożywczych wyłącznie po

procesie rafinacji: Fe - 10,0;

uwodornione i margaryna: Ni (nikiel) -

0,20
9) Przetwory owocowe i warzywne w przetworach zawierających

z wyjątkiem 3) 0,20 0,03 0,02 0,20 powyżej 50% warzyw korzeniowych

i liściastych Cd - 0,05;

powyżej 80% - Cd - 0,08;

10) Suszone: w suszonych owocach jagodowych

a) owoce 0,50 0,10 0,02 0,30 Cd - 0,20

b) ziemniaki 1,00 0,20 0,03 0,50

c) inne warzywa, zioła w tym mieszanki przyprawowe

i przyprawy ziołowe 2,00 0,30 0,03 0,50 o zawartości przypraw ziołowych

powyżej 50%;

w suszonych warzywach: liściastych

Cd - 0,40; korzeniowych Cd - 0,50;

w suszonych algach morskich As -2,0

d) grzyby 2,00 1,00 0,50 0,50

11) Pieczywo i wyroby ciastkarskie,

produkty zbożowe śniadaniowe oraz

typu snack, chrupki 0,30 0,05 0,01 0,20
12) Makarony, pieczywo chrupkie

i przetwory ziemniaczane smażone 0,30 0,10 0,02 0,20


13) Białka roślinne w proszku 0,20 0,05 0,02 0,30
14) Nasiona roślin oleistych

a) słonecznika, maku i lnu 0,50 0,40 0,02 0,50

b) orzechy i pestki dyni 0,30 0,15 0,03 0,20

c) ziarno kakaowe i sezamowe 0,50 0,15 0,03 0,30

15) Majonez i sosy majonezowe 0,10 0,03 0,01 0,10 Cu - 1,0
16) Wyroby garmażeryjne w wyrobach o zawartości mąki

niemięsne, w tym sojowe 0,30 0,05 0,02 0,20 pszennej lub skrobi powyżej 50%

Cd - 0,10

17) Cukier 0,20 0,02 0,01 0,20


18) Miód 0,30 0,03 0,01 0,20
19) Kawa, herbata, herbatki ziołowe w herbatkach owocowych Pb - 0,50;

i owocowe 1,00 0,10 0,02 0,30 w herbatkach ziołowych i herbatkach

owocowych o zawartości owoców

jagodowych powyżej 50% Cd - 0,20


Produkty pochodzenia zwierzęcego


Lp. ołów kadm rtęć arsen Uwagi

(Pb) (Cd) (Hg) (As)

mg/kg mg/kg mg/kg mg/kg





1 2 3 4 5 6

1) Mięso ssaków i drobiu, świeże

i mrożone 0,10 0,05 0,02 0,20 w mięsie koni Cd - 0,20;

wątroba 0,50 0,50 0,05 0,50 nerki i wątroby koni nie nadają się

nerki 0,50 1,00 0,05 0,50 do spożycia

2) Ryby i przetwory w produktach zawierających

a) wszystkie z wyjątkiem b) - e) 0,20 0,05 0,50 4,00 wątrobę i ikrę Cd - 0,20;

b) Sola piaszczyca (Dicologoglossa

cuneata), Węgorz słodkowodny

(Anguilla anguilla), Ostrobok

pospolity (Trachurus trachurus),

Chelon (Mugil labrosus labrosus),

Amarel (Diplodus vulgaris),

Ryby z gatunku Pomadasys benneti,

Sardynka europejska lub sardynka

(Sardina pilchardus) 0,40 0,10 0,50 4,00

c) Moron cętkowany

(Dicentrarchus punctatus), 0,40 0,05 1,00 4,00

d) Sardela europejska (Engraulis

encrasicholus),

Ryby z gatunku Luvarus imperialis 0,20 0,10 0,50 4,00

e) Żabnica (Lophius spp.), Zębacz



pasiasty (Anarhichas lupus)

Molwa z gatunku Molva dipterygia

Węgorz (Anguilla spp.)

Ryby z gatunku Hoplostethus

atlanticus, Grenadier

(Coryphaenoides rupestris)

Halibut (Hippoglossus hippoglossus)

Marlin (Makaira spp.)

Szczupak (Esox lucius)

Ryby z gatunku Orcynopsis unicolor

Ryby z gatunku Centroscymnes

coelolepis, Raje (Raja spp.)

Karmazyn (Sebastes marinus,

S. Mentella, S. Viviparus

Żaglica z gatunku Istiophorus

platypterus, Pałasze (Lepidopus,

caudatus Aphanopus carbo)

Rekin (wszystkie gatunki)

Ryby z gatunków Lepidocybium

flavobrunneum, Ruvettus pretiosus,

Gempylus serpens

Jesiotr (Acipenser spp.)

Miecznik (Xiphias gladius) 0,20 0,05 1,00 4,00

f) Bonito (Sarda spp.)

Tuńczyk (Thunnus spp.,

Euthynnus spp.) 0,40 0,10 1,00 4,00
3) Skorupiaki (z wyjątkiem

brązowego mięsa krabów, głów



i korpusów homarów i innych

podobnych skorupiaków) 0,50 0,50 - -
4) Małże 1,00 1,00 - -
5) Głowonogi 1,50 1,00 - -
6) Mleko i napoje mleczne 0,02 0,01 0,01 0,10
7) Tłuszcze zwierzęce, masło 0,10 0,02 0,01 0,10 Cu - 0,40; Fe - 1,50; tłuszcze

uwodornione: Ni - 0,20

8) Przetwory mięsne,

mięsno-warzywne i drobiowe,

w tym wędliny i wyroby w produktach zawierających

garmażeryjne mięsne 0,30 0,05 0,02 0,20 wątrobę i nerki Cd - 0,10

9) Przetwory mleczarskie:

a) mleko zagęszczone 0,10 0,02 0,01 0,20

b) mleko w proszku i produkty

mleczne w proszku, w tym

białko mleka 0,20 0,03 0,01 0,20

c) sery podpuszczkowe dojrzewające 0,30 0,05 0,02 0,20

d) sery twarogowe, topione, bryndza,

lody i desery 0,20 0,03 0,01 0,20

10) Białka zwierzęce w proszku

(poza białkiem mleka) 0,30 0,05 0,02 0,20


11) Żelatyna 1,00 0,10 0,01 1,00 Fe - 50,0
Pozostałe

Lp. ołów kadm rtęć arsen Uwagi

(Pb) (Cd) (Hg) (As)

mg/kg mg/kg mg/kg mg/kg





1 2 3 4 5 6

1) Wyroby winiarskie 0,20 0,01 0,01 0,20


2) Mieszanki tłuszczowe 0,10 0,02 0,01 0,10 Cu - 0,30; Fe - 1,50; zawierające

tłuszcze uwodornione Ni - 0,20


3) Drożdże piekarskie:

a) prasowane 0,50 0,05 0,02 0,50

b) suszone 1,50 0,15 0,03 1,00
4) Wyroby i półprodukty cukiernicze:

a) wszystkie z wyjątkiem

czekolady naturalnej; w wyrobach zawierających powyżej

i gumy do żucia 0,30 0,05 0,01 0,20 20% nasion maku, lnu, orzechów

b) czekolada naturalna 1,00 0,20 0,02 0,30 Cd - 0,10; Hg - 0,02

c) miazga kakaowa 0,50 0,15 0,03 0,30

d) kuch kakaowy

i proszek kakaowy 1,00 0,30 0,03 0,30

e) guma do żucia 1,00 0,10 0,03 0,50
5) Koncentraty spożywcze:

a) obiadowe 0,50 0,10 0,03 0,50

b) zawierające powyżej 50%

suszonych ziemniaków 1,00 0,20 0,03 0,50

c) deserów i lodów 0,30 0,05 0,01 0,20

d) ciast 0,30 0,10 0,02 0,20

e) napojów orzeźwiających,

owocowych, a również

typu kawa rozpuszczalna,

kakaowych, smakowych oraz w koncentratach zawierających

zabielacze i zaprawy nie mniej niż 20% proszku

do napojów 0,50 0,05 0,02 0,20 kakaowego Cd - 0,10;


6) Napoje bezalkoholowe słodzone: Fe -2,0;

i wody gazowane 0,10 0,01 0,01 0,10 niesłodzone: Fe - 0,5 (z wyłączeniem

napojów produkowanych w oparciu

o wody mineralne)


7) Piwo 0,10 0,02 0,01 0,10


8) Napoje spirytusowe:

a) wódki czyste, spirytus butelkowany 0,10 0,01 0,01 0,10

b) zawierające poniżej 22% s.m. 0,30 0,03 0,01 0,20

c) zawierające powyżej 22% s.m. 0,40 0,05 0,02 0,20


9) Sól spożywcza 1,00 0,05 0,03 0,50
10) Inne:

a) zawierające poniżej 20% s.m. 0,20 0,03 0,01 0,20

b) zawierające 20-50% s.m. 0,30 0,05 0,02 0,20

c) zawierające w tym mieszanki przyprawowe

powyżej 50% s.m. 0,50 0,10 0,03 0,50 o zawartości przypraw ziołowych

poniżej 50%; w mieszankach

zawierających powyżej 50% soli

Pb - 1,00


3. Substancje dodatkowe **)
1) o zawartości w środku w kompleksie miedziowym

spożywczym nie przekraczającej chlorofilu zawartość miedzi

1,0 g/kg 5,00 0,10 0,03 3,00 zjonizowanej – do 200 mg/kg

2) o zawartości w środku

spożywczym przekraczającej

1,0 g/kg***) 1,00 0,10 0,03 1,00

3) barwniki organiczne

syntetyczne 5,00 0,10 0,05 1,00 Cr (chrom) - 2,0; Cu - 30,0



*) z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej
**) w tym preparaty enzymatyczne i szczepionki (kultury bakteryjne) przeznaczone do przetwórstwa spożywczego,

***) preparaty zawierające substancje dodatkowe na bazie składników spożywczych, dodawane w ilościach wyższych

niż 50 g/kg produktu, powinny spełniać wymagania ustalone dla ich głównego składnika spożywczego.


Objaśnienia:

1. Najwyższe dopuszczalne zawartości metali dotyczą jadalnych części środków spożywczych.


2. Zawartość cyny (Sn) nie może przekraczać

1) w produktach w opakowaniach metalowych ocynowanych:

a) produkty dla niemowląt i dzieci do lat 3 - 10,0 mg/kg,

b) pozostałe - 100,0 mg/kg.

2) w przetworach owocowych, warzywnych, owocowo-warzywnych i produktach

zawierających takie przetwory w składzie recepturowym (w innych opakowaniach):

a) produkty dla niemowląt i dzieci do lat 3 - 10,0 mg/kg,

b) pozostałe - 20,0 mg/kg.


3. W przypadku produktów wzbogacanych związkami cynku (Zn), miedzi (Cu) czy i innych

mikroelementów - zawartość tych metali powinna być taka, aby przy zalecanym dziennym

dawkowaniu produktu ich pobranie nie przekraczało wartości zapotrzebowania dziennego.

4. Oznaczanie zawartości metali szkodliwych dla zdrowia należy wykonywać co najmniej raz w

roku, a w produktach przeznaczonych dla niemowląt i dzieci do lat 3 co najmniej 2 razy w

roku, a również każdorazowo w przypadku zmian aparaturowych i technologicznych oraz na

żądanie organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej i Inspekcji Weterynaryjnej.
5. Wytyczne dotyczące metod pobierania próbek oraz metod analitycznych stosowanych w

urzędowej kontroli poziomów metali szkodliwych dla zdrowia w produktach spożywczych

powinny odpowiadać kryteriom podanym w Wydawnictwach Metodycznych Państwowego

Zakładu Higieny "Metody pobierania próbek w celu kontroli zawartości ołowiu, kadmu, rtęci,

arsenu i 3-MCPD w środkach spożywczych. Przygotowywanie próbek i kryteria wyboru

metod analitycznych stosowanych do oznaczania zawartości metali szkodliwych dla zdrowia i

3-MCPD w produktach spożywczych", Warszawa 2003.

Załącznik nr 2



Maksymalne poziomy zanieczyszczeń azotanami i azotynami
1. Produkty dla niemowląt i dzieci w wieku do 3 lat

Lp.

Środek spożywczy


NaNO3

mg/kg


NaNO2

mg/kg


1

2

3

4

1)

Mleko w proszku pełne (do produkcji mleka, mleka modyfikowanego i mieszanek modyfikowanych oraz dla dzieci powyżej 1 roku)

20,0

1,0

2)

Mleko modyfikowane w proszku

50,0

1,0

3)

Mleko modyfikowane w płynie

50,0

1,0

4)

Produkty zbożowe ( kaszki, kleiki) i mleczno-zbożowe

20,0

1,0

5)

Produkty mleczno-owocowe (bez bananów), zbożowo-owocowe (bez bananów) i mleczno-zbożowo-owocowe (bez bananów)

50,0

1,0

6)

Produkty mleczno-warzywne, mleczno-warzywno-owocowe, mleczno-owocowe z udziałem bananów, zbożowo-warzywne, zbożowo-warzywno-owocowe i zbożowo-owocowe z udziałem bananów, mleczno-zbożowo-warzywne, mleczno-zbożowo-warzywno-owocowe i mleczno-zbożowo-owocowe z udziałem bananów

200,0

1,0

7)

Sok jabłkowy

50,0

1,0

8)

Soki owocowe bez bananów, soki owocowe z dodatkiem dyni oraz sok marchwiowo-jabłkowy bez dodatku cukru

100,0

1,0

9)

Soki owocowo-warzywne oraz owocowe z udziałem bananów

200,0

1,0

10)

Produkty owocowe (bez bananów)

100,0

1,0

11)

Produkty owocowo-warzywne oraz owocowe z udziałem bananów

200,0

1,0

12)

Produkty bananowe i bananowe z dodatkiem innych owoców (produkty z przewagą bananów), produkty warzywne

250,0

1,0

13)

Produkty warzywne i warzywno-mięsne

250,0

1,0

14)

Konserwy mięsne i drobiowe zawierające nie mniej niż 40% surowca mięsnego i drobiowego

50,0

1,0

2. Produkty ogólnego przeznaczenia



Lp.

Środek spożywczy


NaNO3

mg/kg


NaNO2

mg/kg


1

2

3

4

1)

Mleko w proszku pełne i odtłuszczone

70,0

1,5

2)

Serwatka w proszku

70,0

1,5

3. Warzywa i ziemniaki (świeże i mrożone)





Grupa

Produkt

mg NO3/kg świeżego produktu

1

2

3

1)



Sałata świeża gruntowa i szklarniowa (z wyjątkiem sałaty lodowej):

* zbierana od 1 października do 31 marca:


* zbierana od 1 kwietnia do 30 września:

  • sałata szklarniowa

  • sałata gruntowa



Sałata lodowa:

  • sałata szklarniowa

  • sałata gruntowa







45001/

40001/

35001/

25001/

25001/

20001/

2)


Szpinak przetworzony, mrożony lub

głęboko mrożony

Szpinak świeży:

* zbierany od 1 listopada do 31 marca
* zbierany od 1 kwietnia do 31 października



2000
3000
2500


3)


Rzodkiewka

Burak


Rzepa

Kalarepa


Koper


1500

4)


Kapusta

Szczypior

Jarmuż

Fasola szparagowa



750


5)

Marchew

Pietruszka

Czosnek

Ogórek


Kalafior

Por


Seler

Brokuły



400

6)


Pomidor

Ziemniak


Cebula

Papryka


Rabarbar

Fasola (suche ziarno)


200

7)


Warzywa i ziemniaki przeznaczone dla niemowląt i małych dzieci

200

  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10


©snauka.pl 2016
wyślij wiadomość