Strona główna

Mię I nazwisko w skład grupy producentów wołowiny wchodzi 10 członków. Roczna produkcja wynosi Wynegocjowana cena 1 kg wołowiny wynosi zł. Koszt produkcji 1 kg mięsa wołowego wynosi grupa otrzymała dotację z ue 100 000 euro


Pobieranie 290.44 Kb.
Data20.06.2016
Rozmiar290.44 Kb.
Imię i nazwisko

W skład grupy producentów wołowiny wchodzi 10 członków. Roczna produkcja wynosi………………. . Wynegocjowana cena 1 kg wołowiny wynosi ........ zł. Koszt produkcji 1 kg mięsa wołowego wynosi ………………..



Grupa otrzymała dotację z UE 100 000 euro. Pieniądze z uzyskane z dotacji będą przeznaczone na poprawę wydajności i jakości produkowanej wołowiny. W jaki sposób można to osiągnąć?

Wołowina


Mięso

Dzienne zużycie paszy z dawki pokarmowej (kg/szt.)

Cena 1kg paszy (zł)

Wartość dziennego zużycia paszy (zł)

Zużycie w pełnym okresie

Ilość dni żywienia daną paszą w okresie

Wartość paszy w okresie żywienia (zł)

Zużycie paszy w całym okresie (kg/szt)

I

Pasze:

A

Okres pastwiskowy

 

 

 

 

 

 







1

Zielonka pastwiskowa










180







2

Jęczmień gnieciony










180







5

0

0,00

0,00

0,00

0,00







5

0

0,00

0,00

0,00

0,00







5

0

0,00

0,00

0,00

0,00







5

0

0,00

0,00

0,00

0,00







5

0

0,00

0,00

0,00

0,00







5

0

0,00

0,00

0,00

0,00







5

0

0,00

0,00

0,00

0,00







5

0

0,00

0,00

0,00

0,00







5

0

0,00

0,00

0,00

0,00







5

0

0,00

0,00

0,00

0,00







 

Razem

X

X

180







B

Okres zimowy

























1

Kiszonka z kukurydzy










140







2

Śruta zbożowa










140







3

Wysłodki bur. kiszone










140







4

Siano łąkowe










140







5

Pasza treściwa










140







7

Pasza treściwa Ekstra

2,00

2,21

4,42

70,00







9

0

0,00

0,00

0,00

0,00







10

0

0,00

0,00

0,00

0,00







11

0

0,00

0,00

0,00

0,00







12

0

0,00

0,00

0,00

0,00







13

0

0,00

0,00

0,00

0,00







14

0

0,00

0,00

0,00

0,00







15

0

0,00

0,00

0,00

0,00







16

0

0,00

0,00

0,00

0,00







17

0

0,00

0,00

0,00

0,00







18

0

0,00

0,00

0,00

0,00







19

0

0,00

0,00

0,00

0,00







20

0

0,00

0,00

0,00

0,00







21

0

0,00

0,00

0,00

0,00







22

0

0,00

0,00

0,00

0,00







23

0

0,00

0,00

0,00

0,00







24

0

0,00

0,00

0,00

0,00







25

0

0,00

0,00

0,00

0,00







26

0

0,00

0,00

0,00

0,00







27

0

0,00

0,00

0,00

0,00







28

0

0,00

0,00

0,00

0,00







29

0

0,00

0,00

0,00

0,00







30

0

0,00

0,00

0,00

0,00










Razem

X

X

140







C

Całoroczny opas w oborze

























1

Kiszonka z kukurydzy










365







2

Śruta zbożowa










365







3

Wysłodki bur. kiszone










365







4

Siano łąkowe










365







5

Pasza treściwa










365







7

Pasza treściwa Ekstra




0,00

0,00

239,00







8

0




0,00

0,00

239,00







9

0




0,00

0,00

239,00







10

0




0,00

0,00

239,00







11

0




0,00

0,00

0,00







12

0




0,00

0,00

0,00







13

0




0,00

0,00

0,00







14

0




0,00

0,00

0,00







15

0




0,00

0,00

0,00







16

0




0,00

0,00

0,00







17

0




0,00

0,00

0,00







18

0




0,00

0,00

0,00







19

0




0,00

0,00

0,00







20

0




0,00

0,00

0,00







21

0




0,00

0,00

0,00







22

0




0,00

0,00

0,00







23

0




0,00

0,00

0,00







24

0




0,00

0,00

0,00







25

0




0,00

0,00

0,00







26

0




0,00

0,00

0,00







27

0




0,00

0,00

0,00







28

0




0,00

0,00

0,00







29

0




0,00

0,00

0,00







30

0




0,00

0,00

0,00







 

Razem




X

X

365









II

Pozostałe koszty- w przeliczeniu na 1 buhaja w roku

Lp.

Wyszczególnienie

Ilość

Cena cielęcia (zł/szt.)

Koszt remontu (zł)

Wartość na 1 buhaja (zł)

1

Zakup cielęcia




340,00







2

Opieka weterynaryjna

40,00

3

Profilaktyka

20,00

4

Koszt ubezpieczenia buhaja

0,00

5

Zmienne koszty maszynowe

428,49

6

Inne koszty

55,00

Ogółem w roku




Koszty zmienne razem (zł/buhajka)




Koszty zmienne produkcji 1 kg wołowiny






Lp.

Wyszczególnienie

Ilość (l, kg)

Cena (zł/l, kg)

Wartość produkcji (zł)




1

Produkcja żywca - buhajki













Nadwyżka bezpośrednia (zł/buhajka)







Nadwyżka bezpośrednia (zł/kg mięsa)







ZAŁOŻENIA DO PROJEKTU
Producent bydła mięsnego:

  1. stado liczące 88 buhajów

  2. stado liczące 140 buhajów

  3. stado liczące 180 buhajów

  4. stado liczące 240 buhajów



  1. Wariant I

  • buhajki czystorasowe Limousine o masie 375 kg

  • przyrosty dobowe 1000 g

  • mięsność 67,5 %

  • okresy żywieniowe:

    • opas pastwiskowy – 180 dni



  1. Wariant II

  • buhajki czystorasowe Limousine o masie 325 kg

  • przyrosty dobowe 800 g

  • mięsność 65 %

  • okresy żywieniowe:

    • opas pastwiskowy – 180 dni



  1. Wariant III

  • buhajki czystorasowe Limousine o masie 525 kg

  • przyrosty dobowe 1000 g

  • mięsność 67,5 %

  • okresy żywieniowe:

    • opas pastwiskowy – 180 dni

    • opas zimowy – 140 dni




    1. Wariant IV

  • buhajki czystorasowe Hereford o masie 525 kg

  • przyrosty dobowe 1000 g

  • mięsność 65 %

  • okresy żywieniowe:

    • opas pastwiskowy – 180 dni

    • opas zimowy – 140 dni




  1. Wariant V

  • buhajki czystorasowe Simental o masie 525 kg

  • przyrosty dobowe 1200 g

  • mięsność 57 %

  • okresy żywieniowe:

    • opas pastwiskowy – 180 dni

    • opas zimowy – 140 dni



    1. Wariant VI

  • buhajki czystorasowe Simental o masie 575 kg

  • przyrosty dobowe 1000 g

  • mięsność 56 %

  • okresy żywieniowe:

    • opas pastwiskowy – 180 dni

    • opas zimowy – 140 dni




  1. Wariant VII

  • buhajki czystorasowe Simental o masie 625 kg

  • przyrosty dobowe 1200 g

  • mięsność 57 %

  • okresy żywieniowe:

    • opas pastwiskowy – 180 dni

    • opas zimowy – 140 dni




  1. Wariant VIII

  • buhajki phf-cb o masie 475 kg

  • przyrosty dobowe 1000 g

  • mięsność 52%

  • okresy żywieniowe:

    • całoroczne utrzymanie w oborze – 365 dni




Masa ciała (kg)

Przyrost masy ciała (g/dzień)




600 (g)

800 (g)

1000 (g)

1200 (g)

1400 (g)




EM (MJ)

BO (g)

EM (MJ)

BO (g)

EM (MJ)

BO (g)

EM (MJ)

BO (g)

EM (MJ)

BO (g)




175

35,1

470

39,4

520

44,4

590

-

-

-

-




225

41,4

530

46,0

590

51,2

650

57,1

730

-

-




275

46,6

580

52,7

650

58,6

720

65,2

800

72,8

900




325

53,7

640

59,6

710

66,4

790

74,2

880

83,1

980




375

59,8

680

66,6

760

74,5

850

83,8

960

94,7

1080




425

65,9

730

73,7

810

83,1

920

94,4

1040

-

-




475

72,0

770

81,1

860

92,4

980

106,1

1130

-

-




525

78,2

790

88,9

900

102,5

1040

-

-

-

-




* Buhaje ras: cb, Limousine, Aberden-Angus, Hereford i krzyżówki towarowe wspomnianych ras.








































Masa ciała (kg)

Przyrost masy ciała (g/dzień)




800 (g)

1000 (g)

 

1200 (g)

 

1400 (g)

1600 (g)




EM (MJ)

BO (g)

EM (MJ)

BO (g)

EM (MJ)

BO (g)

EM (MJ)

BO (g)

EM (MJ)

BO (g)




175

45,7

660

50,2

730

55,5

800

-

-

-

-




225

-

-

55,9

780

61,3

850

64,5

900

-

-




275

-

-

61,3

820

66,8

900

70,3

940

75,3

1010




325

-

-

66,4

860

72,1

930

75,9

980

80,9

1050




375

-

-

71,4

890

77,2

960

81,2

1010

86,2

1080




425

 

-

76,2

910

82,1

980

86,3

1030

91,3

1110




475

-

-

81,7

930

87,5

1000

91,4

1050

-

-




525

82,1

900

88,2

960

94,2

1030

96,3

1080

-

-




575

87,5

940

93,9

990

100,1

1070

-

-

-

-




625

93,0

990

99,6

1020

106,1

1110

-

-

-

-




* Buhaje ras: Charolaise, Blond d'Aquitaine, Piemontese, Simental i krzyżówki towarowe wspomnianych ras




Pasza

SM [g]

EM [MJ]

nBO [g]

zł/kg

Jęczmień gnieciony

880

11,38

145,0

0,09

Kiszonka z kukurydzy

350

3,75

45,9

0,08

Siano 1pok.kłosz.

860

8,71

117,0

0,3

Siano łąkowe

860

7,83

104,0

0,3

Sianokiszonka 1pok. Kłoszenie z traw

350

3,49

46,9

0,09

Słoma jęczmienna

860

5,85

71,0

0,06

Śruta jęczmienna

860

11,38

145,0

0,35

Śruta rzepakowa

890

10,67

195,0

0,62

Śruta sojowa

880

12,10

271,0

0,97

Wysłodki buraczane kiszone

140

1,64

22,0

0,04

Zielonka pastwiskowa

170

1,95

25,7

0,05


©snauka.pl 2016
wyślij wiadomość