Strona główna

Miłosław, 26. 11. 2013 Piwna inauguracja 125 lat warzenia specjalności przez Browar Fortuna. Browar Fortuna rozpoczyna świętowanie nadchodzącego w 2014 roku jubileuszu 125 lat warzenia specjalności


Pobieranie 14.38 Kb.
Data18.06.2016
Rozmiar14.38 Kb.
Miłosław, 26.11.2013

Piwna inauguracja 125 lat warzenia specjalności przez Browar Fortuna.

Browar Fortuna rozpoczyna świętowanie nadchodzącego w 2014 roku jubileuszu 125 lat warzenia specjalności. Browar w Miłosławiu nieprzerwanie warzy piwa specjalne tradycyjnymi metodami od 1889 roku. Specjalnie na tą okazjęmiłosławski browar uwarzył nowe piwo: Komes Poczwórny Bursztynowy. Jest to ciemny, mocny truneko bursztynowej barwie, chmielony na zimno dwoma rodzajami chmielu aromatycznego, z dodatkiem słodu palonego rzemieślniczo w browarze.

- Wprowadzenie Komesa Poczwórnego Bursztynowego to dopiero początek planowanych działań związanych z jubileuszem Browaru Fortuna. Okrągłe urodziny browaru będziemy świętować licznymi degustacjami nowych produktów w gastronomii, a przyszły rok będzie obfitował w wprowadzenie nowych specjalności do naszej oferty, które będą kontynuacją wdrożeń nietuzinkowych trunków. – mówi Krzysztof Panek, Prezes Browaru Fortuna. – Wprowadzając następne piwo mocne idziemy pod prąd trendom, ale z doświadczenia wiemy, że nie musimy się w nie wpisywać, aby zyskać grono wiernych odbiorców. Po prostu warzymy specjalności i konsumenci to doceniają. – dodaje Krzysztof Panek.

Komes Poczwórny Bursztynowy to piwo, które jest wyrazem piwowarskich tradycji tworzenia piw spoza głównego nurtu przez Browar Fortuna. Jest on skierowany do piwoszy, którzy cenią autentyczne i naturalnie warzone piwa. To ciemny, mocny (10,0% objętościowej zaw. alk.), trunek górnej fermentacji, specjalnie chmielony na zimno dwoma chmielami aromatycznymi: Styrian Golding i Kent Golding. Swoją bursztynową barwę zawdzięcza prażonemu słodowi przygotowywanemu w Browarze Fortuna zgodnie z ponad stuletnią rzemieślniczą tradycją browaru. Trunek jest warzony naturalnie, w tradycyjnych otwartych kadziach fermentacyjnych.

Bukiet i smak tego piwa będzie zmieniał się z czasem, aż do momentu jego otwarcia. Piwo to, inaczej niż popularne piwa „jasne pełne”, nadaje się do długiego leżakowania. Jest to wynikiem użycia pracochłonnej, naturalnej metody powtórnej fermentacji w butelce. Przed zakapslowaniem piwa zostały dodane ponownie drożdże, które fermentując w butelce sprawiają, że piwo będzie zmieniało swój charakter na przestrzeni 18 miesięcy.

Nowy jubileuszowy trunek z Browaru Fortuna pojawi się na sklepowych półkach już po koniec listopada.

łącznik prostoliniowy 1

Browar Fortuna w Miłosławiu – Warzymy specjalności od 1889 roku

Obecny browar w Miłosławiu został wybudowany w 1889 roku jako ukoronowanie wielowiekowych tradycji piwowarskich w regionie. Browar Fortuna to niewielki browar, położony w Wielkopolsce, w miejscowości Miłosław, Roczne browar warzy tyle piwa ile największe koncerny w jeden dzień.

Browar Fortuna jako jeden z nielicznych browarów w kraju i Europie warzy swoje piwa metoda otwartej fermentacji w otwartych kadziach fermentacyjnych, w sposób jak było dawniej warzone piwo. Piwo po dodaniu drożdży fermentuje w nich tak, jak chciała natura: bez sztucznego przyspieszania, bez poddawania ciśnieniu czy temperaturze. Dzięki temu drożdże są u nas szczęśliwsze, nie stresują się, mają idealne warunki do rozwoju i w efekcie dają niepowtarzalny, świeży smak i bogaty aromat. Piwa z Browaru Fortuna warzy się z naturalnych składników, przy czym niektóre z nich przygotowuje się na miejscu np. palony słód.

W skład portfolio browaru Fortuna wchodzą takie marki jak: Fortuna Czarne, Fortuna Wiśniowe, Fortuna Miodowe Ciemne, Fortuna Śliwkowa, Miłosław Pilzner, Miłosław Pszeniczne, Miłosław Koźlak, Miłosław Niefiltrowane, Miłosław Marcowe oraz Komes Porter Bałtycki, Komes Podwójny Ciemny, Komes Potrójny Złoty, Komes Poczwórny Bursztynowy.



www.browarfortuna.pl, Facebook: BrowarFortuna, You Tube: kanał Browar Fortuna

KOMES. Czas to jego najcenniejszy składnik.

Piwa Komes są warzone bardzo pracochłonnymi metodami. W skład linii Komes wchodzą piwa fermentujące w otwartych kadziach, fermentujące w butelce oraz długo leżakujące: ponad 21 tygodni jak Komes Porter Bałtycki. To jedyna taka linia piw na polskim rynku. Jest to piwo, które wytrzymuje porównanie z najlepszymi złożonymi piwami specjalnymi lub służy jako alternatywa dla wieczornej szklanki whisky, kieliszka wina czy koniaku, ponieważ oferuje równoważne doznania.

Smak i aromat Komesa zmienia się z czasem, aż do chwili otwarcia butelki. Przez 18 miesięcy charakter tego piwa zmienia się od świeżego do złożonego i wytrawnego. To konsument może zdecydować, jakie cechy sensoryczne Komesa najbardziej mu odpowiadają i otworzyć go w konkretnym momencie od rozlewu.

Piwa nagradzane w konkursach: w 2013 roku złoty medal na największym konkursie piwnym w Europie – European Beer Star zdobył Komes Porter Bałtycki.



Komes Porter Bałtyckito dobrze zrównoważone, ciemne mocne piwo o zdecydowanym smaku. Powolna fermentacja w niskiej temperaturze w otwartych kadziach oraz długie, przynajmniej 21- tygodniowe leżakowanie pozwoliły piwu nabrać charakteru i osiągnąć pełnię swej złożonej natury.

Komes PodwójnyCiemnyto ciemne, mocne piwo fermentowane drożdżami tzw. górnej fermentacji. Taki sposób fermentacji w otwartych kadziach, duża ilość fermentującego ekstraktu oraz zastosowanie ciemnych słodów dają w efekcie piwo o znacznej mocy, które cieszy podniebienie pełnym, wyrazistym, zbożowo-owocowym smakiem, dopełnionym delikatną goryczką.

Komes Potrójny Złotyto pełno słodowe piwo, chmielone w otwartych kadziach fermentacyjnych odmianą „Styrian Golding”. Cieszy podniebienie mocno słodowym, treściwym smakiem i wyrazistym, chmielowym aromatem z nutą owocową. Wspaniały aromat, idealnie zrównoważony smak, zastosowanie pracochłonnej metody powtórnej fermentacji w butelce sprawiają, że piwo to nie ma swojego odpowiednika na polskim rynku.

KOMES POCZWÓRNY Bursztynowyto piwo, które stworzyliśmy, by uświetnić 125 - lat warzenia specjalności przez Browar Fortuna. mocne piwo o wspaniałej bursztynowej barwie, chmielone na zimno kompozycją kilku odmian chmielu. Warzone z dodatkiem słodu palonego w Browarze Fortuna, zgodnie z ponad stuletnią rzemieślniczą tradycją browaru. Ujmuje owocowymi nutami z chmielowo – żywicznymi i palonymi akcentami.


Krzysztof Panek

Prezes Zarządu

Tel. kom.: +48 602 581 768

k.panek@browarfortuna.pl

Ewa Pajewska – Wawrzyniak

Kierownik ds. portfolio marek

Tel. Kom +48 666 078 531

e.pajewska–wawrzyniak@browarfortuna.pl



Dodatkowych informacji udzielają:


©snauka.pl 2016
wyślij wiadomość