Strona główna

Potrawy z grilla


Pobieranie 5.91 Kb.
Data18.06.2016
Rozmiar5.91 Kb.
POTRAWY Z GRILLA
Kiełbasa z grilla

Kiełbasę ponacinać. Jeśli kiełbasa jest grubsza, można ją rozciąć wzdłuż. Grilować z przyprawami.


Szaszłyki

boczek – 0,20

cebula - ½ szt.

kiełbasa zwyczajna – 1 szt.

papryka czerwona lub żółta - ½ szt.

cebula - ½ szt

Boczek kroimy w plastry, podobnie kiełbasę. Z papryki tworzymy kwadraciki. Cebulę obieramy i ściągamy z niej poszczególne warstwy. Na przemian nabijamy na patyczki. Grillujemy z przyprawami.
Pomidor faszerowany

pomidor – 4 szt.

pieczkarki – 5 szt

ser – 5 pl

papryka - ½ szt.

boczek – 0,1 kg.

Pomidor rozcinamy na pół, wyciągamy zawartość. Pieczarki, paprykę i boczek pokrojone w drobną kostkę podsmażamy z przyprawami. Pod koniec dodajemy wnętrze pomidora. Farsz wkładamy do pomidorów, przykrywamy plasterkiem sera. Zapiekamy na grillu.
Pasta zapiekana

makaron – ¼ op.

koncentrat pomidorowy - ½ sł.

jajko – 1

farsz pozostały od pomidorów

ser żółty – 5 pl.

Makaron gotujemy al dente. Mieszamy z farszem od faszerowanych pomidorów. (ew. przyrządzamy go od nowa). Mieszamy jajko i koncentrat z przyprawami. Na mufinki wykładamy makaron wymieszany z farszem, polewamy przyprawionym koncentratem, przykrywamy serem. Zapiekamy.
Pierś grillowana w ziołach

pierś – 1 szt.

zioła prowansalskie, bazylia, grill, sól, pieprz, papryka

olej – 4 łyżki

marynata staropolska – ½ op.

Olej zmieszać z przyprawami, można je zastąpić marynatą. Pierś rozciąć wzdłuż i zanurzyć w oleju, pozostawić na 40 min. Grillować bez przyprawiania.


Banan z grilla

Bananów nie obierać ze skórki, przeciąć na pół. Grillować, aż skórka sczernieje. Podawać z miodem.


©snauka.pl 2016
wyślij wiadomość