Strona główna

ProtokóŁ z oceny zgłoszonych na konkurs pasztetów I potraw z gęsi na V ogólnopolskim festiwalu pasztetników I potraw z gęSI


Pobieranie 85.59 Kb.
Data18.06.2016
Rozmiar85.59 Kb.
1

Ostrzeszów, 18 września 2010 r.





PROTOKÓŁ Z OCENY

ZGŁOSZONYCH NA KONKURS PASZTETÓW I POTRAW Z GĘSI

NA V OGÓLNOPOLSKIM FESTIWALU PASZTETNIKÓW I POTRAW Z GĘSI.
W dniu 18 września 2010 r. w godz. 1300 – 1700 dokonano oceny zgłoszonych na konkurs pasztetów i potraw z gęsi na

V Ogólnopolskim Festiwalu Pasztetników – Ostrzeszów 2010.

Do prac przystąpiła Kapituła w składzie:


Lp.

Imię i Nazwisko

Instytucja

1

prof. dr hab. Włodzimierz Dolata

Instytut Technologii Mięsa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

2

dr inż. Jerzy Mróz

Instytut Technologii Mięsa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

3

dr Grzegorz Russak

Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego
i Lokalnego w Warszawie

4

Witold Wróbel

Polska Akademia Smaku

5

Mirosława Rzepecka


Kustosz Muzeum Regionalnego
w Ostrzeszowie

6

Wojciech Lewandowski

Polska Akademia Smaku

7

Romana Chojnacka

Studium Gospodarstwa Domowego Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

8

Jolanta Przytuła

Studium Gospodarstwa Domowego Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

9

dr hab. inż. Ewa Łukasiewicz

prof.nadzw.



Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

10

Maksencja Bestry

Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urząd Marszałkowski w Poznaniu

11

Teresa Palacz

Krajowy Ośrodek Badań i Dokumentacji Zabytków

Stwierdzono, że łącznie na konkurs zgłoszono produkty w ilości: 31 (19 uczestników)

  • Pasztety - 20

    • Potrawy z gęsi - 11

Zgłoszone do konkursu produkty oceniono z podziałem na:


- przedsiębiorstwa, firmy branży mięsnej, restauracje i stołówki

- koła gospodyń wiejskich i gospodarstwa agroturystyczne, osoby indywidualne

- szkoły

- wystawcy zagraniczni


Wyniki tegorocznego konkursu przedstawiają się następująco:


PASZTETY

grupa 1 - PRZEDSIĘBIORSTWA I FIRMY BRANŻY MIĘSNEJ, RESTAURACJE i STOŁÓWKI

Lp.

miejsce

Kod prod.

zakład

za wyrób




1

1

22

Pensjonat MACIEJANKA Radosław Maciej, Kobyla Góra

pasztet szampański




2

2

54

Firma NATURALNIE Jacek Nowicki, Potaśnia (gm. Ostrzeszów)

pasztet z królika z kurkami




3

3

28

Pensjonat MACIEJANKA Radosław Maciej, Kobyla Góra

pasztet ziołowy




4

4

76

Pensjonat MACIEJANKA Radosław Maciej, Kobyla Góra

pasztet szlachecki




5

5

67

Pensjonat MACIEJANKA Radosław Maciej, Kobyla Góra

pasztet mięsno-grzybowy




6

6

55

Wielkopolska Wytwórnia Żywności PROFI, Grabów n/Prosną

pasztet francuski z wątrobą





grupa 2 - KOŁA GOSPODYŃ WIEJSKICH I GOSPODARSTWA AGROTURYSTYCZNE, OSOBY INDYWIDUALNE

Lp.

miejsce

Kod prod.

zakład

za wyrób




1

1

11

Skowrońska Małgorzata, Grabów n/Prosną

pasztet z kaczki




2

2

48

PAULA Paulina Rzeszowska, Uciechów (gm. Odolanów)

pasztet z królika




3

3

75

Adam Nowicki, Potaśnia (gm. Ostrzeszów)

pasztet z dzika z borowikiem i żurawiną




4

4

86

Mafiola Fiksa, Żydowo (gm. Rokietnica)

pasztet dworski




5

5

6

Anna Konarska, Ostrzeszów

murzynek benedykt




grupa 3 - SZKOŁY







Lp.

miejsce

Kod prod.

zakład

za wyrób




1

1

46

Zespół Szkół nr 3, Ostrzeszów

pasztet szampański




2

2

95

Zespół Szkół nr 3, Ostrzeszów

pasztet z dzikiego królika




3

3

73

Zespół Szkół nr 3, Ostrzeszów

pasztet mieszany




4

4

97

Zespół Szkół nr 3, Ostrzeszów

pasztet z dziczyzny




5

5

9

Zespół Szkół nr 3, Ostrzeszów

pasztet wieprzowo-drobiowy




grupa 4 - WYSTAWCY ZAGRANICZNI







Lp.

miejsce

Kod prod.

zakład

za wyrób




1

1

91

Michal Kortyś, Litomyśl, Czechy - EUROPASZTET

pasztet z boczkiem




2

2

81

Martina Karoly, Piestany, Słowacja

pasztet ze słowacji




3

3

27

Sredni Zahradnicka Skola - Hotel APLAUS, Litomyśl, Czechy

pasztet w brytfance




4

4

74

Vladimir Strućka, Male Ripnany, Słowacja

pasztet ze słowacji






POTRAWY Z GĘSI

grupa 1 - PRZEDSIĘBIORSTWA I FIRMY BRANŻY MIĘSNEJ, RESTAURACJE i STOŁÓWKI

Lp.

miejsce

Kod prod.

zakład

za wyrób




1

1

30

Wytwórnia Wędlin Dreszler Wiesław, Nowe Miasto Lub.

półgęsek




2

2

62

Wytwórnia Wędlin Dreszler Wiesław, Nowe Miasto Lub.

frasik z gęsi




3

3

65

Wytwórnia Wędlin Dreszler Wiesław, Nowe Miasto Lub.

okrasa z gęsi




grupa 2 - KOŁA GOSPODYŃ WIEJSKICH I GOSPODARSTWA AGROTURYSTYCZNE, OSOBY INDYWIDUALNE

Lp.

miejsce

Kod prod.

zakład

za wyrób




1

1

53

Grażyna Semberecka, Mąkoszyce

gęś ze śliwkami




2

2

18

PAULA Paulina Rzeszowska, Uciechów (gm. Odolanów)

gęś na św. Marcina




3

3

3

Barbara Grzyb, Siedlików (gm. Ostrzeszów)

pipek gęsi




4

4

1

Barbara Grzyb, Siedlików (gm. Ostrzeszów)

czernina




5

5

61

Stowarzyszenie Kobiet Wsi Komorów KOMOROWIANKI, gmina Mikstat

gęś faszerowana




6

6

82

Grażyna Semberecka, Mąkoszyce

kiełbasa z gęsiny




7

7

2

Marcin Biel, Grabów n/Prosną

pieczona pierś z gęsi w ziołach podana na karmelizowanych gruszkach




grupa 3 - SZKOŁY







Lp.

miejsce

Kod prod.

zakład

za wyrób




1

1

10

Liceum, Drogobić, Ukraina

gęś faszerowana po galicku



Przewodniczący i członkowie Kapituły dziękują wszystkim uczestnikom za udział w konkursach oraz gratulują zwycięzcom.



Na tym protokół zakończono.







©snauka.pl 2016
wyślij wiadomość