Strona główna

Przetwarzanie żywnośCI


Pobieranie 23.43 Kb.
Data20.06.2016
Rozmiar23.43 Kb.

JĘZYK I KULTURA


PRZETWARZANIE ŻYWNOŚCI

Przecho-

wywanie


żywnoś-

ci


90 tys. lat

prehistoria

XIX w.

ok. 1810
1869



1877

1927


Prawdopodobnie prosta wędzarnia (Zwierzyniec k/Krakowa)

Suszenie, wędzenie, solenie, peklowanie, mrożenie, kiszenie żywności

Upowszechnienie kiszenia pasz i stosowania konserwantów chemicznych

Konserwy mięsne w naczyniach szklanych i blaszanych (Nicholas

Appert – Francja, Bryan Donkin – Anglia)

Zastosowanie pasteryzacji w przemyśle (Francja)

Pierwszy przewóz mięsa (z Argentyny do Europy) w statku-chłodni

Rozwój metody szybkiego mrożenia owoców i warzyw



Tłuszcze

roślinne


kilka tys. lat

II w. p.n.e.

1856
1869


Prawdopodobne początki uprawy roślin oleistych (różne regiony świata)

Prasy śrubowe do wytłaczania oliwy (rejon M. Śródziemnego)

Opatentowanie ekstrakcji olejów roślinnych rozpuszczalnikami

organicznymi

Wytworzenie margaryny (Hippolyte Mege-Mouries, Francja)


Wytwa-

rzanie cukru



przed IV w.

XVII w.


1747

1802


Otrzymywanie krystalicznego cukru z trzciny (Chiny, Indie)

Rozkwit plantacji trzciny cukrowej w koloniach

Opis sposobu uzyskania cukru z buraków (Andreas Marggraf, Niemcy)

Pierwsza cukrownia buraczana (Konary na Śląsku – Franz K. Achard)



Mle-

czarstwo


neolit

1855


1877

1878


Znajomość masła, serów i napojów mlecznych (kumys, jogurt)

Opatentowanie produkcji mleka w proszku (O. Grimwade, USA)

Wirówki do oddzielania śmietanki

Prosta dojarka mechaniczna wysysająca (Ann Baldwin, USA)



Wyroby

czekola-


dowe

XVI w.

1828


1876

Aztecki napój z kakao (czokolatl) popularny w Hiszpanii

Czekolada twarda (C.J. van Houten, Holandia)

Czekolada mleczna (Daniel Peter, Szwajcaria)


Kawa,

herbata


XIV w.

1610


1724

Uprawa kawy w Jemenie („mokka”), XVI w. popularność w Turcji

Pierwszy duży transport herbaty wysłany z Chin do Europy (Holendrzy)

Pierwsza kawiarnia w Warszawie, w 2 pół. XVIII w. – popularność herbaty


Napoje alkoho-

lowe


W tys. p.n.e.

IX w.


XIII w.

1474


XVI w.

1668


1861

1932


Archeologiczne dowody znajomości piwa i wina (Mezopotamia)

Destylacja i zatężanie alkoholu do celów leczniczych (Arabowie)

Rozpowszechnienie chmielu w produkcji piwa (Europa)

Zastosowanie dolnej fermentacji piwa (Bawaria)

Pojawienie się produkcji wódki (Europa)

Szampan (wg tradycji P. Perignon, opactwo Hautvillers, Szampania)

Naukowe objaśnienie procesów fermentacji (Louis Pasteur, Francja)

Piwo w puszkach stalowych (USA; puszki aluminiowe 1958)



Napoje

orzeź-


wiające

1767

1781


1820

1886


1893

Odkrycie orzeźwiającego działania dwutlenku węgla (Joseph Priestley, Anglia)

Pierwsza wytwórnia wody sodowej (Thomas Henry, Manchester)

Pierwsze wody gazowane z sokiem i barwnikami (F.A.A. Struve, Drezno)

Napój typu Cola (John S. Pemberton, Atlanta, USA)

Początek produkcji napoju „Pepsi" (C. Bradham, USA)


Chleb

pocz. neolitu

(1750 p.n.e.)

800 p.n.e.

(100 p.n.e.)

XIX w.


Niewątpliwe wytwarzanie pieczywa z ziaren zbóż (Bl. Wschód)

Zawodowi piekarze (Egipt)

Znajomość chleba w Europie Środk.

Rozpowszechnienie chleba kwaszonego w Europie Środk.



Chemiczne ulepszacze w procesie przygotowywania chleba


©snauka.pl 2016
wyślij wiadomość