Strona główna

Reakcję otrzymywania estrów nazywamy reakcją estryfikacji


Pobieranie 18.48 Kb.
Data19.06.2016
Rozmiar18.48 Kb.
Estry to produkty reakcji alkoholi i kwasów.

Podział estrów: kwasów nieorganicznych, kwasów organicznych.

Reakcję otrzymywania estrów nazywamy reakcją estryfikacji i jest ona procesem odwracalnym. wzI

Reakcje otrzymywania estrów: (kw.mrówkowy)HCOOH+(metanol)CH3OH↔(mrówczan etylu)HCOOCH3+H2O , (kw.octowy)CH3COOH+(etanol)C2H5OH↔(octan etylu)CH3COOC2H5+H2O.

Estry o małej liczbie atomów węgla w cząsteczce są cieczami oleistymi, słabo rozpuszczają się w wodzie, posiadają przyjemne zapachy. Używane są do produkcji perfum, wód kwiatowych, mydeł, esencji zapachowych do ciast, oraz do produkcji farb i barwników. Estry o dużej liczbie atomów węgla w cząsteczce to woski.

Właściwości chemiczne estrów: ●hydrolizują w środowisku kwasowym HCOOCH3+H2O↔HCOOH+CH3OH ●hydrolizują w środowisku zasadowym CH3COOC2H5+NaOH→CH3COONa+C2H5OH

C15H31COOH kw.palmitynowy, C3H5(OH)3 gliceryna



Tłuszcze to estry wyższych kwasów tłuszczowych i gliceryny.

Podział tłuszczów: roślinne, zwierzęce.

Metody uzyskiwania tłuszczu: tłoczenie, ekstrakcja, wytapianie.

Właściwości chemiczne tłuszczów: ●hydrolizuje w środowisku kwasowym (C17H35COO)3C3H5+3H2O↔3C17H35COOH+C3H5(OH)3 ●hydrolizują w środowisku zasadowym-proces zmydlania (C15H31COO)3C3H5+3NaOH→3C15H31COONa+C3H5(OH)3 palmitynian sodu.

Utwardzanie tłuszczów pochodzenia roślinnego (C17H33COO)3C3H5+H2 katNi→(C17H35COO)3C3H5

Aminy to pochodne aminianu (NH3) w których atom wodoru (atomy) został zastąpiony grupą węglowodorową.

Podział amin: I rzędowe NH2 np. OH3NH2 metyloamina , C6H5NH2 fenyloamina (anilina). II rzędowy NH np.: (CH3)2NH dimetyloamina , III rzędowy N np.: (OH3)3N trimetyloamina.

Anilina C6H5NH2 wzII●otrzymywanie – redukcja nitrobenzenu wzIII. ●właściwości fizyczne: bezbarwna oleista ciecz, na powietrzu brunatnieje, ma słaby zapach, słabo rozpuszcza się w wodzie. ●właściwości chemiczne -odczyn wodnego roztworu aniliny jest prawie obojętny (bardzo lekko zasadowy) –reaguje z kwasami C6H5NH2+HCl→C6H5NH2(chlorowodorek aniliny)*HCl ●zastosowanie do produkcji barwników (czerń anilinowa), tworzyw sztucznych, środków ochrony roślin oraz materiałów wybuchowych.


Estry to produkty reakcji alkoholi i kwasów.

Podział estrów: kwasów nieorganicznych, kwasów organicznych.

Reakcję otrzymywania estrów nazywamy reakcją estryfikacji i jest ona procesem odwracalnym. wzI

Reakcje otrzymywania estrów: (kw.mrówkowy)HCOOH+(metanol)CH3OH↔(mrówczan etylu)HCOOCH3+H2O , (kw.octowy)CH3COOH+(etanol)C2H5OH↔(octan etylu)CH3COOC2H5+H2O.

Estry o małej liczbie atomów węgla w cząsteczce są cieczami oleistymi, słabo rozpuszczają się w wodzie, posiadają przyjemne zapachy. Używane są do produkcji perfum, wód kwiatowych, mydeł, esencji zapachowych do ciast, oraz do produkcji farb i barwników. Estry o dużej liczbie atomów węgla w cząsteczce to woski.

Właściwości chemiczne estrów: ●hydrolizują w środowisku kwasowym HCOOCH3+H2O↔HCOOH+CH3OH ●hydrolizują w środowisku zasadowym CH3COOC2H5+NaOH→CH3COONa+C2H5OH


Estry to produkty reakcji alkoholi i kwasów.

Podział estrów: kwasów nieorganicznych, kwasów organicznych.

Reakcję otrzymywania estrów nazywamy reakcją estryfikacji i jest ona procesem odwracalnym. wzI

Reakcje otrzymywania estrów: (kw.mrówkowy)HCOOH+(metanol)CH3OH↔(mrówczan etylu)HCOOCH3+H2O , (kw.octowy)CH3COOH+(etanol)C2H5OH↔(octan etylu)CH3COOC2H5+H2O.

Estry o małej liczbie atomów węgla w cząsteczce są cieczami oleistymi, słabo rozpuszczają się w wodzie, posiadają przyjemne zapachy. Używane są do produkcji perfum, wód kwiatowych, mydeł, esencji zapachowych do ciast, oraz do produkcji farb i barwników. Estry o dużej liczbie atomów węgla w cząsteczce to woski.

Właściwości chemiczne estrów: ●hydrolizują w środowisku kwasowym HCOOCH3+H2O↔HCOOH+CH3OH ●hydrolizują w środowisku zasadowym CH3COOC2H5+NaOH→CH3COONa+C2H5OH

C15H31COOH kw.palmitynowy, C3H5(OH)3 gliceryna

Tłuszcze to estry wyższych kwasów tłuszczowych i gliceryny.

Podział tłuszczów: roślinne, zwierzęce.

Metody uzyskiwania tłuszczu: tłoczenie, ekstrakcja, wytapianie.

Właściwości chemiczne tłuszczów: ●hydrolizuje w środowisku kwasowym (C17H35COO)3C3H5+3H2O↔3C17H35COOH+C3H5(OH)3 ●hydrolizują w środowisku zasadowym-proces zmydlania (C15H31COO)3C3H5+3NaOH→3C15H31COONa+C3H5(OH)3 palmitynian sodu.

Utwardzanie tłuszczów pochodzenia roślinnego (C17H33COO)3C3H5+H2 katNi→(C17H35COO)3C3H5

Aminy to pochodne aminianu (NH3) w których atom wodoru (atomy) został zastąpiony grupą węglowodorową.

Podział amin: I rzędowe NH2 np. OH3NH2 metyloamina , C6H5NH2 fenyloamina (anilina). II rzędowy NH np.: (CH3)2NH dimetyloamina , III rzędowy N np.: (OH3)3N trimetyloamina.

Anilina C6H5NH2 wzII●otrzymywanie – redukcja nitrobenzenu wzIII. ●właściwości fizyczne: bezbarwna oleista ciecz, na powietrzu brunatnieje, ma słaby zapach, słabo rozpuszcza się w wodzie. ●właściwości chemiczne -odczyn wodnego roztworu aniliny jest prawie obojętny (bardzo lekko zasadowy) –reaguje z kwasami C6H5NH2+HCl→C6H5NH2(chlorowodorek aniliny)*HCl ●zastosowanie do produkcji barwników (czerń anilinowa), tworzyw sztucznych, środków ochrony roślin oraz materiałów wybuchowych.

C15H31COOH kw.palmitynowy, C3H5(OH)3 gliceryna



Tłuszcze to estry wyższych kwasów tłuszczowych i gliceryny.

Podział tłuszczów: roślinne, zwierzęce.

Metody uzyskiwania tłuszczu: tłoczenie, ekstrakcja, wytapianie.

Właściwości chemiczne tłuszczów: ●hydrolizuje w środowisku kwasowym (C17H35COO)3C3H5+3H2O↔3C17H35COOH+C3H5(OH)3 ●hydrolizują w środowisku zasadowym-proces zmydlania (C15H31COO)3C3H5+3NaOH→3C15H31COONa+C3H5(OH)3 palmitynian sodu.

Utwardzanie tłuszczów pochodzenia roślinnego (C17H33COO)3C3H5+H2 katNi→(C17H35COO)3C3H5

Aminy to pochodne aminianu (NH3) w których atom wodoru (atomy) został zastąpiony grupą węglowodorową.

Podział amin: I rzędowe NH2 np. OH3NH2 metyloamina , C6H5NH2 fenyloamina (anilina). II rzędowy NH np.: (CH3)2NH dimetyloamina , III rzędowy N np.: (OH3)3N trimetyloamina.

Anilina C6H5NH2 wzII●otrzymywanie – redukcja nitrobenzenu wzIII. ●właściwości fizyczne: bezbarwna oleista ciecz, na powietrzu brunatnieje, ma słaby zapach, słabo rozpuszcza się w wodzie. ●właściwości chemiczne -odczyn wodnego roztworu aniliny jest prawie obojętny (bardzo lekko zasadowy) –reaguje z kwasami C6H5NH2+HCl→C6H5NH2(chlorowodorek aniliny)*HCl ●zastosowanie do produkcji barwników (czerń anilinowa), tworzyw sztucznych, środków ochrony roślin oraz materiałów wybuchowych.


©snauka.pl 2016
wyślij wiadomość