Strona główna

Rybactwo, specjalność „akwakultura i akwarystyka” studia stacjonarne drugiego stopnia A. Przedmioty podstawowe


Pobieranie 8.53 Kb.
Data17.06.2016
Rozmiar8.53 Kb.
Rybactwo, specjalność „akwakultura i akwarystyka” - studia stacjonarne drugiego stopnia
A. Przedmioty podstawowe

B. Przedmioty kierunkowe

  • Rybackie i rekreacyjne użytkowanie wód

  • Ichtiologia stosowana

  • Larwikultura

  • Akwakultura ryb zimnolubnych

  • Akwakultura ryb morskich

  • Zarządzanie i planowanie w akwakulturze

  • Akwakultura ryb ciepłolubnych i tropikalnych

  • Hodowla ryb w sadzach oświetlonych

  • Marketing w akwakulturze

  • Polityka UE w rybactwie i ochronie środowiska

C. Przedmioty specjalnościowe

  • Biochemia żywności i żywienia ryb

  • Akwarystyka słodkowodna

  • Oczyszczanie ścieków rybackich

  • Akwarystyka morska

  • Akwakultura zwierząt bezkręgowych

D. Seminaria dyplomowe, praca dyplomowa i przedmioty do wyboru


Przedmioty do wyboru

  • Wędkarstwo

  • Telemetria w badaniach ichtiologicznych

  • Narzędzia połowu ryb i raków

  • Bioasekuracja w akwakulturze

  • Gospodarka przestrzenna w rybactwie

  • Choroby bezkręgowców wodnych

  • Parazytologia w badaniach populacji ryb

  • Rybołówstwo morskie

  • Postępy w intensywnej i środowiskowo- akceptowanej akwakulturze

  • Fizjologiczne, endokrynalne i genetyczne wskaźniki (biomarkery) u ryb eksponowanych na zmiany warunków środowiskowych

  • Wodne organizmy modelowe w badaniach biomedycznych

  • Biochemia w ekologii

  • Andrologia porównawcza

  • Biomonitoring środowiska

  • Biotechnologia w ochronie środowiska

  • Genetyka bakterii

  • Genomika bakterii

  • Rola grzybów w ekosystemach

  • Rekreacyjne urządzanie lasu

  • Metody znakowania ryb

  • Systemy Informacji Przestrzennej (SIP)

  • Europejski Certyfikat Umiejętności Komputerowych Advance – arkusz kalkulacyjny (ECDL-A -AK)

  • Komputerowe wspomaganie projektowania – aplikacja ArCADia-IntelliCAD (IntelliCAD)

  • Fisheries and fish science

  • Role of fish in science and food production


©snauka.pl 2016
wyślij wiadomość