Strona główna

Test „Co wiesz o Niemczech i jego mieszkańcach?


Pobieranie 33.53 Kb.
Data19.06.2016
Rozmiar33.53 Kb.



Test „Co wiesz o Niemczech i jego mieszkańcach?

Centrum Herdera Uniwersytetu Gdańskiego 2013/14




1. Gdzie znajduje się słynny pałac Sanssouci?
A. w Poczdamie

B. w Stuttgarcie

C. w Hanowerze

D. w Weimarze



10. Wskaż największe miasta w Niemczech w kolejności od największego do najmniejszego.
A. Berlin, Monachium, Hamburg, Kolonia

B. Berlin, Hamburg, Monachium, Kolonia

C. Berlin, Hamburg, Kolonia, Monachium

D. Berlin, Monachium, Kolonia, Hamburg



19. Kiedy powstał Mur Berliński ?
A. w roku 1949.

B. w roku 1953.

C. w roku 1945.

D. w roku 1961.



2. Jak nazywał się zamek, w którym Marcin Luter przetłumaczył Biblię na język niemiecki?
A. zamek Wittenberg

B. Neuschwanstein

C. Wartburg

D. zamek Marienburg



11. W herbie Berlina znajdziemy:
A. lwa
B. niedźwiedzia
C. orła
D. psa

20. Checkpoint Charlie to jedno z miejsc wartych zobaczenia w:

A. Monachium


B. Lubece
C. Berlinie
D. Frankfurcie nad Menem

3. Kilonia (Kiel) to stolica
A. Meklemburgii

B. Schleswiku-Holsztyna

C. Saarbrücken

D. Brandenburgii



12. Który kraj związkowy ma największa powierzchnię?
A. Dolna Saksonia

B. Bawaria

C. Brandenburgia

D. Badenia-Wirtembergia



21. Zielony punkt „der grüne Punkt” to:
A. system odzyskiwania odpadów

B. siedziba Partii Zielonych

C. Targi ochrony środowiska

D. oznaczenie szlaków turystycznych



4. Z iloma krajami graniczy RFN?
A. 7

B. 6


C. 9

D. 8


13. Która z przedstawionych bajek nie została napisana przez braci Grimm
A. Kopciuszek

B. Czerwony Kapturek

C. Jaś i Małgosia

D. Piaskowy dziadek

22. Jak rzeka przepływa przez Niemcy i Austrię?
A. Ren

B. Neckar

C. Dunaj

D. Mozela



5. Gdzie znajdują się „nowe kraje związkowe” Niemiec?
A. w północnych Niemczech

B. w południowych Niemczech

C. w zachodnich Niemczech

D. we wschodnich Niemczech



14. Która z tych wysp znajduje się na Bałtyku?

A. Helgoland

B. Amrum

C. Rugia


D. Sylt

23. Jak nazywa się najmniejszy kraj związkowy Niemiec?
A. Saarland

B. Hamburg

C. Bremen

D. Hessen



6. Która z marek samochodów nie jest marką niemiecką?
A. BMW

B. Fiat


C. Mercedes-Benz

D. Opel


15. Kto jest uważany za najsławniejszego kompozytora barokowego:
A. Wolfgang Amadeusz Mozart

B. Johann Sebastian Bach

C. Franciszek Schubert

D. Johannes Brahms



24. „Muzykanci Z Bremy” to:
A. bajka
B. powieść
C. projekt edukacyjny
D. nazwa słynnej fabryki marcepanu


7. W którym roku Martin Luther ogłosił swoje 95 tez?
A. 1624
B. 1571
C. 1517
D. 1476

16. W którym roku powstała Niemiecka Republika Demokratyczna?
A. 1989
B. 1949

C. 1950
D. 1961



25. Kto po raz pierwszy przetłumaczył biblię na język niemiecki?
A. Marcin Luter

B. Erasmus z Roterdamu

C. Carl Gustav Jung

D. Jan Kalwin



8. Najliczniejszą grupę obcokrajowców w Niemczech stanowią w kolejnośći:
A. Turcy, Grecy, Włosi

B. Turcy, Polacy, Włosi

C. Turcy, Włosi, Polacy

D. Turcy, Rosjanie, Polacy



17. Jak nazywa się obecny kanclerz (premier) RFN?
A. Helmut Kohl

B. Christian Wulff

C. Horst Köhler

D. Angela Merkel






9. W jakim mieście znajduje się Brandenburger Tor (Brama brandenburska)
A. Monachium

B. Hamburg

C. Berlin

D. Poczdam



18. Jak nazywa się najczęściej czytana gazeta codzienna w Niemczech?
A. Bild

B. Süddeutsche Zeitung

C. Frankfurter Allgemeine Zeitung

D. Zeit







Odpowiedzi:


1 A

10 B

19 D

2 C

11 B

20 C

3 B

12 B

21 A

4 C

13 D

22 C

5 D

14 C

23 C

6 B

15 B

24 A

7 C

16 B

25 A

8 C

17 D




9 C

18 A







©snauka.pl 2016
wyślij wiadomość