Strona główna

Układ pokarmowy – pojęcia


Pobieranie 25.81 Kb.
Data19.06.2016
Rozmiar25.81 Kb.













Układ pokarmowy – pojęcia
1.Alanina

2.Amigdalina

3.Aminokwasy endogenne

4.Aminokwasy egzogenne

5.Aminopeptydazy

6.Amylaza jelitowa

7.Amylaza ślinowa

8.Amylaza trzustkowa

9.Anoreksja

10.Antywitaminy

11.Asparagina

12.Awidyna

13.Awitaminoza

14.Bakterie jelitowe

15.Białka

16.Błona ozębna

17.Błona podśluzowa

18.Błona surowicza

19.Błona śluzowa

20.Błona śluzowa jamy ustnej

21.Błonnik pokarmowy

22.Brodawka większa dwunastnicy

23.Bulimia

24.Celiakia

25.Cement zęba

26.Choroba wrzodowa

27.Chymotrypsyna

28.Cysteina

29.Dipeptydazy

30.Disacharydazy

31.Dno żołądka

32.Dwunastnica

33.Dziąsła

34.Enterogastron

35.Enzymy proteolityczne

36.Enzymy trawienne

37.Fałdy błony śluzowej

38.Fałdy błony podśluzowej

39.Fałdy żołądkowe

40.Fenyloalanina

41.Gardło

42.Gardziel

43.Gastroskopia

44.Gastryna

45.Glicyna

46.Glista ludzka

47.Glutaminian

48.Gruczoł jelitowy


49.Gruczoły ślinowe

50.Hiperwitaminoza

51.Hipowitaminoza

52.Histydyna

53.Izoleucyna

54.Jama odźwiernikowa

55.Jama ustna

56.Jelito cienkie

57.Jelito czcze

58.Jelito grube

59.Jelito kręte

60.Jelito ślepe

61.Język

62.Kamica żółciowa

63.Kanał zębowy

64.Karboksypeptydazy

65.Kły

66.Kosmki jelitowe



67.Kwashiorkor

68.Lamblioza

69.Leucyna

70.Lipaza jelitowa

71.Lipaza trzustkowa

72.Lipaza żołądkowa

73.Lipidy

74.Lizyna

75.Makroelementy

76.Metionina

77.Miazga

78.Mikroelementy

79.Mikrokosmki

80.Nadwaga

81.NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe)
82.Nukleazy

83.Odbyt


84.Odbytnica

85.Odźwiernik

86.Ogon trzustki

87.Okrężnica wstępująca

88.Okrężnica esowata

89.Okrężnica poprzeczna

90.Okrężmica zastępująca

91.Opuszka dwunastnicy

92.Ośrodek pragnienia

93.Otyłość

94.Owsica

95.Pełzakowica

96.Pepsyna

97.Pęcherzyk żółciowy

98.Podniebienie

99.Pokarmy pełnowartościowe

100.Pokarmy niepełnowartościowe

101.Prolina

102.Prowitaminy
103.Przełyk

104.Przewód pęcherzykowy

105.Przewód trzustkowy

106.Przewód wątroby wspólny

107.Przewód żółciowy wspólny

108.Rennina

109.Salmonelloza

110.Seryna

111.Siekacze

112.Składniki antyodżywcze

113.Składniki mineralne

114.Sok jelitowy

115.Sok trzustkowy

116.Sok żołądkowy

117.Szkliwo

118.Ślina

119.Ślinianka podjęzykowa

120.Ślinianka podżuchwowa

121.Ślinianka przyuszna

122.Tasiemczyca

123.Trawienie

124.Treonina

125.Trypsyna

126.Trzon trzustki

127.Trzon żołądka

128.Trzustka

129.Uzębienie

130.Walina

131.Wątroba

132.Węglowodany

133.Witaminy

134.Włośnica

135.Woda

136.Wpust

137.Wyrostek robaczkowy

138.Zatrucie pokarmowe

139.Zębina

140.Zęby


141.Zęby przedtrzonowe

142.Zęby trzonowe

143.Żołądek

144.Żółć


Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego”


©snauka.pl 2016
wyślij wiadomość