Strona główna

WŁAŚciwości amidów amidy nie dysocjują w wodzie na jony, ich odczyn jest obojętny. Ulegają natomiast reakcji hydrolizy


Pobieranie 5.56 Kb.
Data19.06.2016
Rozmiar5.56 Kb.
WŁAŚCIWOŚCI AMIDÓW
Amidy nie dysocjują w wodzie na jony, ich odczyn jest obojętny. Ulegają natomiast reakcji hydrolizy w środowisku zasadowym (do odpowiednich soli i amoniaku) i kwasowym (do kwasu karboksylowego i soli kwasu nieorganicznego).

HYDROLIZA ZASADOWA


A
mid I-o rzędowy
A
mid II-o rzędowy

Zapis ogólny:


HYDROLIZA KWASOWA


Amid I-o rzędowy



A
mid II-o rzędowy


Zapis ogólny:



A
midy można zredukować z zastosowaniem wodoru i w obecności katalizatora do odpowiednich amin.


Mocznik stanowi amid, który jest związkiem szeroko rozpowszechnionym w przyrodzie i w przemyśle. Jest on głównym składnikiem moczu, występuje także w pocie. Jest to produkt przemiany białek w organizmie. Stosuje się go jako nawóz sztuczny, w przemyśle farmaceutycznym i jako surowiec do wyrobu żywic mocznikowych – aminoplastów, z których wytwarza się między innymi wyroby galanteryjne.

Podobnie jak inne amidy ulega on w wodzie hydrolizie kwasowej i zasadowej.




W reakcji z wodorotlenkiem miedzi mocznik tworzy biuret (dimocznik)


o charakterystycznym, fioletowym zabarwieniu. Jest to reakcja służąca do wykrywania moczu.




©snauka.pl 2016
wyślij wiadomość