Warszawa, 24. 11. 2011 r. Informacja prasowa komunikat po posiedzeniu Zarządu pzpn

Rozmiar6 Kb.

Warszawa, 24.11.2011 r.

INFORMACJA PRASOWA

Komunikat po posiedzeniu Zarządu PZPN
Na dzisiejszym posiedzeniu Zarząd PZPN  zatwierdził Uchwałę Komisji ds. Nagłych
w sprawie powołania zespołu ds. poprawy sędziowania piłkarskiego, który zajmie się m.in. analizą obecnego systemu szkolenia, promocji i karania sędziów, a także analizą obecnych przepisów dot. zapobiegania korupcji. W składzie Komisji znaleźli się Janusz Matusiak – wiceprezes PZPN ds. piłkarstwa profesjonalnego, Witold Dawidowski – członek Zarządu PZPN, Piotr Tenczyński – były sędzia piłkarski, obecnie obserwator meczów T-Mobile Ekstraklasy, Andrzej Strejlau – były przewodniczący Kolegium Sędziów PZPN, Wojciech Petkowicz – rzecznik dyscyplinarny PZPN, Piotr Bielecki z Ekstraklasy SA, Jarosław Kudaj – członek Komisji PZPN ds. Mediów.

Zarząd wyznaczył miejsce rozegrania meczu eliminacyjnego do mistrzostw Europy kobiet Polska - Macedonia zaplanowanego na 20 czerwca 2012 r. Spotkanie zostanie rozegrane w Toruniu. Przyjęto również regulamin wewnętrzny PZPN w sprawach odwołania od zakazu klubowego. Mocą uchwały Zarządu wpisano na listę menedżerów piłkarskich pana Adama Nowaczka.

Ważny punkt obrad Zarządu PZPN stanowiła debata na temat zaprezentowanych dwa tygodnie temu nowych strojów reprezentacji, na których zabrakło godła narodowego.

Zarząd krytycznie odniósł się do faktu, że polska reprezentacja wystąpiła w dwóch ostatnich meczach w koszulkach bez godła narodowego. Jednocześnie członkowie Zarządu wyrazili przekonanie,
że zgodnie z oczekiwaniami społecznymi i wieloletnią tradycją godło narodowe będzie stanowić stały element strojów reprezentacji Polski.

Informujemy, że Polski Związek Piłki Nożnej nie będzie musiał zapłacić odszkodowania firmie Nike.

Jednocześnie Zarząd wyraził ubolewanie z powodu zaistniałej sytuacji i czuje się w obowiązku przeprosić wszystkich sympatyków futbolu w Polsce.

___________________________________KONTAKT__________________________________

Agnieszka Olejkowska, Rzecznik Prasowy PZPN, tel. 0 516 663 204, e-mail: agnieszka.olejkowska@pzpn.pl
ul. Bitwy Warszawskiej 1920 r. 7, 02 -366 Warszawa