Strona główna

Xi konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”


Pobieranie 24.61 Kb.
Data19.06.2016
Rozmiar24.61 Kb.

XI Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej

„Arte Culinaria Italiana”


20 luty 2016 roku Fabryka Wełny Hotel & SPA w Pabianicach


  1. Sprawy ogólne

1.1.Organizatorami konkursu są Pan Giancarlo Russo wraz z Hotelem Fabryka Wełny przy wsparciu i pomocy merytorycznej Federazione Italiana Cuochi , Fundacji Klubu Szefów Kuchni oraz Polskiego Stowarzyszenia Kucharzy. Partnerem merytorycznym w zakresie zdrowego żywienia jest Twoja Klinika.

Honorowy Patronat nad konkursem objęła Ambasada Włoch w Polsce.




1.2.Konkurs dla Amatorów odbędzie się w dniu 20 lutego 2016 roku:


  • 11:00 w Hotelu Fabryka Wełny w Pabianicach – odprawa osób startujących z udziałem jury i przedstawiciela firmy Philipiak Milano – losowanie numerów startowych

  • 12:00 do 15:30 – zmagania konkursowe w Restauracji Przędzalnia w Hotelu Fabryka Wełny

1.3. Celem głównym konkursu jest wykazanie się umiejętnościami przygotowania potraw zdrowej kuchni włoskiej na bazie oryginalnych produktów włoskich z odpowiednim wykorzystaniem i użyciem naczyń do gotowania marki Philipiak Milano.


1.4. Sponsorem strategicznym konkursu jest marka


1.5. Sponsorem głównym konkursu jest




  1. Zasady uczestnictwa

2.1.W konkursie będzie uczestniczyć 9 osób finalistów wyłonionych spośród nadesłanych zgłoszeń .Uczestnikami konkursu mogą być osoby pełnoletnie, które przysłały recepturę potrawy zgodną z wymogami i regulaminem konkursu.


2.2.Wszystkie zgłoszenia należy przesyłać nie później niż do dnia 17 stycznia (niedziela ) 2016 roku na adres e-mail : konkurs@giancarlo.pl oraz DW : anna.wojcik@philipiak.pl

Zgłoszenie należy przesyłać na druku zgłoszeniowym wraz z opisem technologicznym oraz wyraźnym zdjęciem wykonanej potrawy . Formularz ze zgłoszeniem uczestnictwa należy wypełnić tak, aby zawierał czytelne imię i nazwisko wraz z numerem telefonu i mailem .Wraz ze zgłoszeniem należy dokonać akceptacji treści niniejszego regulaminu. Druk zgłoszenia dostępny jest na stronie internetowej : www.newsgastro.pl, www.papaja.pl

2.3.Wiadomość o dopuszczeniu do udziału w konkursie finałowym każdy

z uczestników otrzyma do dnia 25 stycznia (poniedziałek) 2016 roku.


2.4. W sprawach merytorycznych prosimy o kontakt na adres:

jerzy.pasikowski@pl.nestle.com , wiesiubober@op.pl

W sprawach w zakresie zdrowego żywienia prosimy o kontakt na adres: kontakt@twojaklinika.pl

W sprawach dotyczących sprzętu marki Philipiak Milano prosimy o kontakt na adres: anna.wojcik@philipiak.pl

W sprawach dotyczących sprzętu marki Robot Coupe prosimy o kontakt na adres:



marczynski@robot-coupe.com

  1. Warunki organizacyjne





    1. Ilość osób startujących jest ściśle określona (zgodnie z pkt.2.1 ).




    1. Produkty potrzebne do przygotowania dań konkursowych, każdy z uczestników zapewnia we własnym zakresie.



    1. Organizator zapewnia nocleg w pokojach dwuosobowych ( 20/21.02.16) w Hotelu Fabryka Wełny oraz wyżywienie: lunch (20.02.16) , Gala Diner (20.02.16) oraz śniadanie ( 21.02.16 ) w Hotelu Fabryka Wełny .


    2. Uczestnicy będą mieli do dyspozycji stanowiska wyposażone przez sponsorów w profesjonalny sprzęt kuchenny niezbędny do przygotowania dań konkursowych:

- stół roboczy 1,5 m - Gastro Magic Service – 1 szt

- płyty indukcyjne - Philipiak Milano – 2 szt /stanowisko

- cutter /Wilk - Robot Coupe - 1 szt

- mikser Micro Mix - Robot Coupe – 1 szt




    1. Uczestnicy będą miali do dyspozycji stanowiska wyposażone przez sponsora strategicznego markę Philipiak Milano w zestaw naczyń do płyt indukcyjnych iDisegno lub Philipiak Milano Classic/ White (www.shop.philipiakmilano.pl )




    1. Uczestnicy mogą przywieźć ze sobą podstawowy sprzęt drobny potrzebny do przygotowania potraw konkursowych.




    1. Uczestnicy prezentują dania na swojej porcelanie.

Porcelana – talerze powinny być nie oznaczone .


    1. Uczestnicy otrzymają zapaskę kucharską sponsorowaną przez markę Philipiak Milano w której zobowiązani są do wystąpienia podczas konkursu .

    2. Organizator konkursu zastrzega sobie prawo do publikacji danych osobowych uczestników konkursu, nazw, przepisów oraz wykorzystywanie zdjęć wykonanych podczas konkursu w tym zdjęć osób i potraw.

Ponadto kandydaci zobowiązani są do pisemnego złożenia oświadczenia, iż wyrażają zgodę na publikację ich wizerunków uwieńczonych fotograficznie bądź technika filmową w trakcie przebiegu konkursu, a także o nieodpłatnym przeniesieniu na organizatora autorskich praw majątkowych do stworzonych przez siebie potraw na polach eksploatacji :uwiecznianie dowolna techniką, rozpowszechnianie we wszelkiego rodzaju mediach. Oświadczenie należy złożyć razem z przesłanym formularzem zgłoszenia.

3.11.Organizator zastrzega sobie prawo odwołania konkursu bez podania przyczyn.



  1. Zasady Konkursu




    1. Każda praca wykonana przez uczestnika konkursu będzie uważana za prace przygotowaną specjalnie na konkurs i nie będzie powtórzeniem pracy z innych konkursów. Wszystkie prace konkursowe powinny być wyjątkowo oryginalne, jednocześnie eleganckie i wykwintne.




    1. Uczestnicy będą wpuszczani na stanowiska według wylosowanej kolejności.

  • Nr. I, II, III, – od 12:00 do 12:45 (przerwa 30 minut na sprzątnięcie stanowiska przez osobę opuszczającą stanowisko i rozłożenie produktów oraz sprzętu przez następną „wchodzącą” osobę)

  • Nr. IV,V,VI, – od 13:15 do 14:00 (przerwa 30 minut na sprzątnięcie stanowiska przez osobę opuszczającą stanowisko i rozłożenie produktów oraz sprzętu przez następną „wchodzącą” osobę)

  • Nr. VII,VIII,IX – od 14:10 do 15:00

4.3.Na przygotowanie potrawy uczestnicy mają 45 minut.


4.4. Każdy z uczestników do przygotowania dania konkursowego obowiązkowo wykorzysta dowolny makaron bezglutenowy ( zdrowa kuchnia w charakterze kuchni włoskiej ) .

4.5. Wszystkie dania konkursowe musza składać się wyłącznie z jadalnych produktów, dotyczy to również dekoracji.

4.6.Wszelkie elementy dekoracyjne powinny być wykonane podczas konkursu w regulaminowym czasie konkursowym.

4.7. Wszystkie produkty użyte w konkursie nie mogą być poddane wcześniejszej obróbce, a dodatki skrobiowe, jarzynowe czy grzyby mogą być jedynie umyte i obrane, lecz w żaden sposób nie uformowane, również skorupiaki o ile będą użyte, musza być w postaci surowej .


4.8.Każdy uczestnik przygotowuje dania dla Jury VIP i dania na stół prezentacyjny.
4.9. Każdy uczestnik przygotowuje 7 talerzy z makaronem bezglutenowym ( zdrowa kuchnia w charakterze kuchni włoskiej ) .
4.10.Danie prezentacyjne (1 talerz ) pozostaje na ekspozycji dla potrzeb mediów i zaproszonych Gości do zakończenia konkursu.
4.11.Godzinę przed rozpoczęciem konkursu przedstawiciel Sponsora Strategicznego marki Philipiak Milano przeprowadzi szkolenie z zakresu prawidłowego użycia naczyń w/w firmy w które wyposażone będą stanowiska konkursowe .


  1. Sposób punktacji Jury VIP

5.1.Wykonanie zadania konkursowego będzie oceniane przez powołanych przez organizatora Jurorów VIP.


Jury VIP ocenia:

  • kreatywność i estetykę podania (max 10 punktów)

  • odpowiedni dobór składników (max 10 punktów)

  • smak (max 50 punktów)

  • czystość pracy na stanowisku pracy (max 10 punktów)

  • wygląd stanowiska pracy po zakończeniu pracy (max 10 punktów)



Każdy członek Jury VIP może maksymalnie przyznać 90 punktów.

5.2. Czas przygotowania, od momentu wejścia na stanowisko pracy, do momentu ustawienia 7 dań głównych na ladzie ekspedycyjnej nie może przekraczać 45 minut. Gotowe 7 talerzy z daniem głównym wystawiamy w trakcie trwania czasu konkursowego (w dowolnym momencie) po wcześniejszym zgłoszeniu przewodniczącemu jurorów VIP.


5.3.Każde 5 minut spóźnienia równe jest 15 pkt. karnym odjętym od sumy ogólnej punktacji Jury VIP.
5.4.Po przekroczeniu regulaminowego czasu ponad 15 minut, Jury VIP przerywa pracę uczestnika i ocenia ją w stopniu w jakim jest przygotowana.
5.5.Decyzja Jury VIP ustalająca wynik konkursu jest ostateczna i niepodważalna.


  1. Nagrody

6.1.Jury VIP przyzna I miejsce na podstawie łącznej ilości punktów za które zostaną przekazane nagrody m.in.:

I miejsce - puchar, dyplom, powlekane 24 karatowym złotem naczynie kuchenne marki Philipiak Milano

Każdy uczestnik otrzyma pamiątkowe dyplomy oraz drobne upominki od sponsorów.


©snauka.pl 2016
wyślij wiadomość