Strona główna

Załącznik nr 2 Warunki stosowania dozwolonych substancji dodatkowych Rozdział Barwniki


Pobieranie 179.98 Kb.
Data19.06.2016
Rozmiar179.98 Kb.
Załącznik nr 2


Warunki stosowania dozwolonych substancji dodatkowych

Rozdział 1. Barwniki
§ 1.1 Barwniki są to substancje nadające lub przywracające barwę środkom spożywczym, obejmujące naturalne składniki żywności oraz naturalne źródła, normalnie same nie spożywane jako żywność i nie używane jako charakterystyczne jej składniki. Barwnikami są również preparaty otrzymane ze środków spożywczych i innych naturalnych źródeł surowcowych uzyskane w procesie fizycznej lub chemicznej ekstrakcji, w której ekstrahuje się selektywnie pigmenty odpowiednio pod kątem ich odżywczych albo aromatycznych składników. Barwniki stosuje się w celu odtworzenia pierwotnej barwy środków spożywczych, utraconej w wyniku ich przetwarzania, przechowywania, pakowania i dystrybucji. Barwniki stosuje się również w celu nadania barwy środkom spożywczym zazwyczaj bezbarwnym, w celu wzmocnienia istniejącej barwy, w celu podkreślenia aromatu (smaku) środka spożywczego związanego z konkretną barwą i uczynienia go łatwiejszym do rozpoznania.

2. Barwniki - ich numer wg systemu oznaczeń Unii Europejskiej, nazwę własną oraz numer wg Colour Index lub opis określa tabela nr 1.


Tabela nr 1



Numer wg systemu oznaczeń

Unii

Europejskiej

Nazwa własna





Numer wg Colour

Index (1) lub opis



1)

E 100

Kurkumina

75300

2)

E 101

(i) Ryboflawina

(ii) Ryboflawiny-5’-fosforan






3)

E 102

Tartrazyna

19140

4)

E 104

Żółcień

chinolinowa



47005

5)

E 110

Żółcień pomarańczowa S

(Żółcień pomarańczowa FCF)



15985

6)

E 120

Koszenila, Kwas karminowy, Karminy

75470

7)

E 122

Azorubina, Karmoizyna

14720

8)

E 123

Amarant

16185

9)

E 124

Czerwień koszenilowa (Pąs 4R)

16255

10)

E 127

Erytrozyna

45430

11)

E 128

Czerwień 2G

18050

12)

E 129

Czerwień Allura AC

16035

13)

E 131

Błękit patentowy V

42051

14)

E 132

Indygotyna, Indygokarmina

73015

15)

E 133

Błękit brylantowy FCF

42090

16)

E 140

Chlorofile i chlorofiliny

(i) Chlorofile

(ii) Chlorofiliny

75810


75815

17)

E 141

Chlorofili i chlorofilin kompleksy miedziowe

(i) Chlorofili kompleksy miedziowe

(ii) Chlorofilin kompleksy miedziowe


75815

18)

E 142

Zieleń S

44090

19)

E 150a

Karmel (2)




20)

E 150b

Karmel siarczynowy




21)

E 150c

Karmel amoniakalny




22)

E 150d

Karmel amoniakalno-siarczynowy




23)

E 151

Czerń brylantowa BN, Czerń PN

28440

24)

E 153

Węgiel roślinny




25)

E 154

Brąz FK




26)

E 155

Brąz HT

20285

27)

E 160a

Karoteny

(i) Mieszanina karotenów

(ii) Beta-karoten

75130


40800

28)

E 160b

Annato, Biksyna, Norbiksyna

75120

29)

E 160c

Ekstrakt z papryki

(Kapsantyna, Kapsorubina)






30)

E 160d

Likopen




31)

E 160e

Beta-apo-8’-karotenal (C 30)

40820

32)

E 160f

Ester etylowy kwasu beta-apo-8 –karotenowego (C30)

40825

33)

E 161b

Luteina




34)

E 161g

Kantaksantyna




35)

E 162

Czerwień buraczana, Betanina




36)

E 163

Antocyjany

Otrzymywane metodami fizycznymi z owoców i warzyw

37)

E 170

Węglan wapnia

77220

38)

E 171

Dwutlenek tytanu

77891

39)

E 172

Tlenki i wodorotlenki żelaza

77491

77492


77499

40)

E 173

Aluminium




41)

E 174

Srebro




42)

E 175

Złoto




43)

E 180

Czerwień litolowa BK






  1. numery Colour Index pochodzą z trzeciego wydania Colour Index z 1982 roku, tomy 1 do 7, 1315. Także poprawki 37 do 40 (125), 41 do 44 (127-50), 45 do 48 (130), 49 do 52 (132-50), 53 do 56 (135).




  1. określenie karmel odnosi się do produktów o bardziej lub mniej intensywnej barwie brązowej, które

przeznaczone są do barwienia. Nie dotyczy to aromatycznego cukrowego produktu, otrzymanego przez

ogrzewanie cukrów i który jest stosowany do aromatyzowania środków spożywczych (np. wyrobów

cukierniczych, pasztecików, napojów alkoholowych).

§ 2. Barwnikami do środków spożywczych nie są:



  1. środki spożywcze suszone lub zagęszczone, oraz składniki aromatyczne stosowane w produkcji złożonych środków spożywczych, z powodu ich właściwości aromatycznych, smakowych lub odżywczych, przy tym mające skutek barwiący jako drugorzędny, w szczególności papryka, kurkuma i szafran;

  2. barwniki używane do barwienia zewnętrznych, niejadalnych części środków spożywczych, takich jak skórki serów i osłonki wyrobów mięsnych.

§ 3. Wyłącznie substancje określone w rozdziale 1 niniejszego załącznika mogą być stosowane jako barwniki do żywności.


§ 4. Barwniki mogą być stosowane tylko do środków spożywczych wyszczególnionych w rozdziale 1 niniejszego załącznika.
§ 5. Barwniki określone w rozdziale 1 niniejszego załącznika, z uwzględnieniem wyjątków określonych w niniejszym załączniku, nie mogą być dodawane do:

  1. żywności nieprzetworzonej;

  2. wszelkich wód opakowanych;

  3. mleka, mleka półtłustego i odtłuszczonego, pasteryzowanego lub sterylizowanego (włączając sterylizację UHT), bez dodatków smakowych i aromatów;

  4. mleka czekoladowego;

  5. mleka fermentowanego bez dodatków smakowych i aromatów;

  6. mleka zagęszczonego i mleka w proszku;

  7. maślanki bez dodatków smakowych i aromatów;

  8. śmietany i śmietanki oraz śmietanki w proszku bez dodatków smakowych i aromatów;

  9. olejów i tłuszczów zwierzęcych lub roślinnych;

  10. jaj i przetworów z jaj (jaj w proszku, mrożonej masy jajowej, itp.);

  11. mąki i innych produktów przemiału zbóż oraz skrobi;

  12. chleba i produktów podobnych;

  13. makaronów i „gnocchi”;

  14. cukrów włączając wszystkie mono- i dicukry;

  15. przecierów, past i koncentratów pomidorowych, pomidorów w konserwach;

  16. sosów na bazie pomidorów;

  17. soków owocowych i nektarów owocowych oraz soków warzywnych;

  18. owoców, warzyw (włączając ziemniaki) oraz grzybów w konserwach i suszonych, owoców i warzyw (włączając ziemniaki) oraz grzybów przetworzonych;

  19. dżemów ekstra, galaretek ekstra, kasztanów purée, kremu ze śliwek;

  20. ryb, mięczaków i skorupiaków, mięsa, drobiu i dziczyzny oraz ich przetworów, z wyjątkiem gotowych posiłków zawierających te składniki;

  21. wyrobów z kakao, mas i kuwertur czekoladowych, składników czekoladowych w wyrobach czekoladowych, polew kakaowych, mas czekoladopodobnych;

  22. kawy palonej, herbaty, cykorii, ekstraktów herbaty i cykorii, herbatek owocowych i ziołowych; herbacianych, roślinnych, owocowych i zbożowych preparatów do sporządzania naparów oraz mieszanek i mieszanek instant wszystkich wyszczególnionych produktów;

  23. soli, zamienników soli, przypraw naturalnych (ziołowych i korzennych) i mieszanek tych przypraw;

  24. wyrobów winiarskich gronowych, zgodnie z art.3 pkt 3 ustawy z dnia 25 lipca 2001 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich oraz obrocie tymi wyrobami (Dz.U. Nr 128, poz. 1401);

  25. Korn, Kornbrand, napojów spirytusowych owocowych, wódek naturalnych z owoców, Ouzo, Grappa, Tsikoudia z Krety, Tsipouro z Macedonii, Tsipouro z Tessaly, Tsipouro z Tyrnavos, wódki naturalnej z wytłoków winogron Marque narodowej luksemburskiej, wódki naturalnej żytniej Marque narodowej luksemburskiej, London gin;

  26. Sambuca, Maraschino i Mistra;

  27. Sangria, Clarea i Zurra;

  28. octu winnego;

  29. żywności przeznaczonej dla niemowląt i dzieci do 3 lat;

  30. miodu pszczelego;

  31. słodu i przetworów słodowych;

  32. dojrzewających i niedojrzewających serów bez dodatków smakowych;

  33. wyrobów z tłuszczu z mleka owczego i koziego;

  34. wódki ziołowej aromatyzowanej ekstraktem trawy żubrowej.

§ 6. Maksymalne dawki dozwolonych barwników oznaczają ilości substancji barwiącej zawartej w preparacie barwiącym.


§ 7. Do znakowania przez lekarza weterynarii przydatności mięsa do spożycia oraz do pozostałego znakowania produktów mięsnych stosuje się wyłącznie E 129, E 133, E 155 lub mieszaninę E 129 z E 133.
§ 8. Do ozdabiania (dekoracji) skorupek jaj (np. pisanki wielkanocne) lub do ostemplowania skorupek jaj stosuje się wyłącznie dozwolone barwniki określone w tabeli nr 1.
§ 9. Wyłącznie barwniki określone w rozdziale 1 niniejszego załącznika, z wyjątkiem E 123,
E 127, E 128, E 154, E 160b, E 161g, E 173 i E 180 mogą być wprowadzane do obrotu w celu sprzedaży bezpośrednio konsumentom.
§ 10. Barwniki określone w niniejszym załączniku mogą być obecne w następujących środkach spożywczych :

  1. złożonych (wieloskładnikowych) środkach spożywczych, o ile nie są one określone w rozdziale 1 niniejszego załącznika w § 5 oraz jeżeli barwniki są dozwolone do jednego ze składników, które tworzą złożony środek spożywczy;

  2. jeśli dany środek spożywczy (składnik) jest przeznaczony wyłącznie do produkcji złożonego środka spożywczego, który spełnia wymagania określone w niniejszym załączniku.

§ 11. Dozwolone są laki glinowe barwników określonych w rozdziale 1 niniejszego załącznika.


§ 12. Barwniki określone poniżej mogą być stosowane na zasadzie quantum satis do środków spożywczych określonych w tabeli nr 2 oraz do pozostałych środków spożywczych innych niż określone w § 5 i w tabeli nr 3:


  1. E 101(i) Ryboflawina,

(ii) Ryboflawiny-5’-fosforan;

  1. E 140 Chlorofile i chlorofiliny;

  2. E 141 Chlorofili i chlorofilin kompleksy miedziowe;

  3. E 150a Karmel;

  4. E 150b Karmel siarczynowy;

  5. E 150c Karmel amoniakalny;

  6. E 150d Karmel amoniakalno-siarczynowy;

  7. E 153 Węgiel roślinny;

  8. E 160a Karoteny;

  9. E 160c Ekstrakt z papryki, Kapsantyna, Kapsorubina;

  10. E 162 Czerwień buraczana, Betanina;

  11. E 163 Antocyjany;

  12. E 170 Węglan wapnia;

  13. E 171 Dwutlenek tytanu;

  14. E 172 Tlenki i wodorotlenki żelaza.

§ 13. Barwniki określone poniżej w pkt 1-18 mogą być użyte pojedynczo lub łącznie w mieszaninie, do środków spożywczych określonych w tabeli nr 2, w określonych maksymalnych dawkach. Jednakże do napojów bezalkoholowych aromatyzowanych, lodów spożywczych, deserów, wyrobów ciastkarskich, pieczywa cukierniczego i wyrobów cukierniczych, barwniki należy stosować w maksymalnych ilościach określonych w tabeli, jednakże ilości każdego z barwników E 110, E 122, E 124 i E 155 nie mogą przekraczać 50mg/kg lub 50mg/l. Barwniki te to:




  1. E 100 Kurkumina;

  2. E 102 Tartrazyna;

  3. E 104 Żółcień chinolinowa;

  4. E 110 Żółcień pomarańczowa S, żółcień pomarańczowa FCF;

  5. E 120 Koszenila, Kwas karminowy, Karminy;

  6. E 122 Azorubina, Karmoizyna;

  7. E 124 Czerwień koszenilowa, Pąs 4R;

  8. E 129 Czerwień Allura AC;

  9. E 131 Błękit patentowy V;

  10. E 132 Indygotyna, Indygokarmina;

  11. E 133 Błękit brylantowy FCF;

  12. E 142 Zieleń S;

  13. E 151 Czerń brylantowa BN, Czerń PN;

  14. E 155 Brąz HT;

  15. E 160d Likopen;

  16. E 160e Beta-apo-8’-karotenal (C30);

  17. E 160f Ester etylowy kwasu beta-apo-8’-karotenowego (C30);

  18. E 161b Luteina.

Tabela nr 2


Środek spożywczy


Maksymalna

Dawka



Aromatyzowane napoje bezalkoholowe

100 mg/l



Kandyzowane owoce i warzywa. Mostarda di frutta

200 mg/kg

Konserwy z czerwonych owoców


200 mg/kg



Wyroby cukiernicze

300 mg/kg



Dekoracje i powłoki

500 mg/kg



Pieczywo cukiernicze, wyroby ciastkarskie (np. viennoiserie, herbatniki, ciasteczka i wafle)

200 mg/kg


Lody spożywcze


150 mg/kg



Aromatyzowane sery topione

100 mg/kg



Desery łącznie z aromatyzowanymi deserami mlecznymi

150 mg/kg



Sosy, przyprawy (np. curry sproszkowane, tandoori), marynaty, ostry sos korzenny i korniszony z jarzynami w occie (konserwa)

500 mg/kg



Musztarda

300 mg/kg



Pasty rybne i pasty ze skorupiaków

100 mg/kg



Wstępnie obgotowane skorupiaki

250 mg/kg



Zamienniki łososia

500 mg/kg



Surimi

500 mg/kg



Ikra ryb

300 mg/kg



Wędzone ryby

100 mg/kg



Suche, smakowe, ziemniaczane, zbożowe lub skrobiowe wyroby typu sneksy:

- ekstrudowane lub ekspandowane smakowe wyroby typu sneksy;



  • inne smakowe wyroby typu sneksy i smakowe powłoki

orzechów.

200 mg/kg


100 mg/kg



Jadalne powłoki serów i jadalne osłonki

quantum satis



Produkty dietetyczne zastępujące posiłek lub całkowite dzienne posiłki stosowane w dietach przeznaczonych do kontrolowania masy ciała

50 mg/kg




Preparaty dietetyczne i uzupełniające dietę, przeznaczone do użycia pod kontrolą lekarza

50 mg/kg




Dodatki uzupełniające w postaci płynnej do żywności dietetycznej

100 mg/l



Dodatki uzupełniające w postaci stałej do żywności dietetycznej

300 mg/kg



Zupy

50 mg/kg



Analogi przetworów mięsnych i rybnych produkowane na bazie białek roślinnych

100 mg/kg





Napoje spirytusowe, napoje alkoholowe o zawartości alkoholu mniej niż 15% obj. (z wyjątkiem wyrobów winiarskich i piwa), z wyjątkiem tych, które podano rozdziale 1 niniejszego załącznika w § 5 i w tabeli nr 3

200 mg/l




Aromatyzowane napoje winiarskie, z wyjątkiem tych, które podano w rozdziale 1 niniejszego załącznika w § 5 i w tabeli nr 3

200 mg/l




Fermentowane napoje winiarskie (z wyjątkiem cidre bouché)

200 mg/l

§ 14. Środki spożywcze, do których mogą być dodawane tylko niektóre dozwolone barwniki określa tabela nr 3.


Tabela nr 3

Środek spożywczy

Dozwolony barwnik

Maksymalna dawka

1)

Chleb słodowy (chleb z dodatkiem minimum 7% ekstraktu słodowego w przeliczeniu na masę mąki)


E 150a Karmel

E 150b Karmel siarczynowy

E 150c Karmel amoniakalny

E 150d Karmel amoniakalno-

siarczynowy


quantum satis

2)

Piwo

Cidre bouché


E 150a Karmel

E 150b Karmel siarczynowy

E 150c Karmel amoniakalny

E 150d Karmel amoniakalno-

siarczynowy


quantum satis

3)

Masło (łącznie z masłem o obniżonej zawartości tłuszczu

i koncentratem masła)



E 160a Karoteny

quantum satis

4)

Margaryna, minarina, inne emulsje tłuszczowe i tłuszcze bezwodne

E 160a Karoteny

E 100 Kurkumina

E 160b Annato, Biksyna,

Norbiksyna



quantum satis

quantum satis

10 mg/kg

5)

Sage Derby ser


E 140 Chlorofile i chlorofiliny

E 141 Chlorofili i chlorofilin


kompleksy miedziowe

quantum satis

6)

Ser dojrzewający Pomarańczowy, Żółty oraz lekko dobarwiany, sery topione niearomatyzowane lub bez dodatków smakowych

E 160a Karoteny

E 160c Ekstrakt z papryki



quantum satis

E 160b Annato, Biksyna,

Norbiksyna



15 mg/kg

7)

Red Leicester ser
Mimolette ser

E 160b Annato, Biksyna,

Norbiksyna



50 mg/kg

E 160b Annato, Biksyna,

Norbiksyna



35 mg/kg

8)

Morbier ser


E 153 Węgiel roślinny

quantum satis

9)

Red marbled ser

E 120 Koszenila, Kwas

karminowy, Karminy



125 mg/kg

E 163 Antocyjany

quantum satis

10)

Ocet


E 150a Karmel

E 150b Karmel siarczynowy

E 150c Karmel amoniakalny

E 150d Karmel amoniakalno-

siarczynowy


quantum satis




11)

Whisky, Whiskey, na­pój spirytusowy zbożo­wy [inny niż Korn, Kornbrand albo okowita (wódka naturalna) żytnia Mar­que narodowa luksem­burska], okowita (wódka natu­ralna) z wina grono­we­go, rum, Brandy, Weinbrand, okowita (wódka naturalna) z wytłoków winogron [inne niż Tsikoudia i Tsipouro i okowita (wódka naturalna) z wy­tłoków Marque naro­dowa luksemburska], Grappa invecchiata, Bagaceira velha, Krupnik, arak, winiak, starka, koniak

E 150a Karmel

E 150b Karmel siarczynowy

E 150c Karmel amoniakalny

E 150d Karmel amoniakalno-

Siarczynowy


quantum satis

12)

Aromatyzowane napoje winopochodne gronowe

(z wyjątkiem bitter soda), aromatyzowane wina gronowe



E 150a Karmel

E 150b Karmel siarczynowy

E 150c Karmel amoniakalny

E 150d Karmel amoniakalno-

siarczynowy


quantum satis

13)

Americano

E 150a Karmel

E 150b Karmel siarczynowy

E 150c Karmel amoniakalny

E 150d Karmel amoniakalno-

siarczynowy

E 163 Antocyjany



quantum satis

E 100 Kurkumina

E 101(i) Ryboflawina

(ii) Ryboflawiny-5’-fosforan

E 102 Tartrazyna

E 104 Żółcień chinolinowa

E 120 Koszenila , Kwas

koszenilowy, Karminy

E 122 Azorubina, Karmoizyna

E 123 Amarant

E 124 Czerwień koszenilowa



100 mg/l

(pojedynczo lub łącznie)


14)

Miody pitne


E 150a Karmel

quantum satis

15)


Aromatyzowany napój winopochodny gronowy uzyskany z gorzkiego wina (bitter soda), aromatyzowane gorzkie wino gronowe (bitter vino)



E 150a Karmel

E 150b Karmel siarczynowy

E 150c Karmel amoniakalny

E 150d Karmel amoniakalno-

siarczynowy


quantum satis

E 100 Kurkumina

E 101(i) Ryboflawina,

(ii) Ryboflawiny-5’-fosforan

E 102 Tartrazyna

E 104 Żółcień chinolinowa

E 110 Żółcień pomarańczowa S

Żółcień pomarańczowa
FCF

E 120 Koszenila, Kwas

karminowy, Karminy


E 122 Azorubina, Karmoizyna

E 123 Amarant

E 124 Czerwień koszenilowa,

Pąs 4R


E 129 Czerwień Allura AC

100 mg/l

(pojedynczo lub łącznie)



16)

Wina likierowe i ga­tunkowe wina likie­rowe produkowane w specyficznych regionach

E 150a Karmel

E 150b Karmel siarczynowy

E 150c Karmel amoniakalny

E 150d Karmel amoniakalno-

siarczynowy


quantum satis

17)

Warzywa w occie, solance lub oleju (z wyjątkiem oliwek)

E 101 (i) Ryboflawina,

(ii) Ryboflawiny-5’-fosforan


E 140 Chlorofile i chlorofiliny


E 150a Karmel

E 150b Karmel siarczynowy

E 150c Karmel amoniakalny

E 150d Karmel amoniakalno-

siarczynowy

E 141 Chlorofili i chlorofilin

kompleksy miedziowe

E 160a Karoteny:

(i) Mieszanina karotenów

(ii) Beta-karoten

E 162 Betanina, Czerwień

buraczana

E 163 Antocyjany


quantum satis

18)

Ekstrudowane, napowietrzane lub owocowo-aromatyzowane śniadaniowe przetwory zbożowe

E 150c Karmel amoniakalny

E 160a Karoteny

E 160b Annato, Biksyna,

Norbiksyna

E 160c Ekstrakt z papryki,

Kapsantyna, Kapsorubina


quantum satis

quantum satis

25 mg/kg
quantum satis




19)

Śniadaniowe przetwory zbożowe

owocowo-aromatyzowane



E 120 Koszenila, Kwas

karminowy, Karminy

E 162 Czerwień buraczana,

Betanina


E 163 Antocyjany

200 mg/kg

(pojedynczo lub łącznie)



20)

Dżemy, galaretki, dżemy z pomarańczy i dżemy z cytryny i inne podobne produkty owocowe łącznie z produktami niskokalorycznymi

E 100 Kurkumina

E 140 Chlorofile i chlorofiliny

E 141 Chlorofili i chlorofilin

kompleksy miedziowe

E 150a Karmel

E 150b Karmel siarczynowy

E 150c Karmel amoniakalny

E 150d Karmel amoniakalno-

siarczynowy

E 160a Karoteny:

(i) Mieszanina karotenów

(ii) Beta-karoten

E 160c Ekstrakt z papryki,

Kapsantyna, Kapsorubina

E 162 Czerwień buraczana,

Betanina


E 163 Antocyjany

quantum satis

E 104 Żółcień chinolinowa

E 110 Żółcień pomarańczowa S

E 120 Koszenila, Kwas

karminowy, Karminy

E 124 Czerwień koszenilowa,

Pąs 4R


E 142 Zieleń S

E 160d Likopen

E 161b Luteina


100 mg/kg

(pojedynczo lub łącznie)



21)

Kiełbasy, pasztety

E 100 Kurkumina

E 120 Koszenila, Kwas

karminowy, Karminy

E 150a Karmel

E 150b Karmel siarczynowy

E 150c Karmel amoniakalny

E 150d Karmel amoniakalno-

siarczynowy

E 160a Karoteny

E 160c Ekstrakt z papryki,

Kapsantyna, Kapsorubina

E 162 Czerwień buraczana,

Betanina


20 mg/kg

100 mg/kg


quantum satis

quantum satis

quantum satis

quantum satis
20 mg/kg

10 mg/kg
quantum satis



22)
Luncheon meat

E 129 Czerwień Allura AC

25 mg/kg

23)

Breakfast sausages o zawartości przetworów zbożowych nie mniej niż 6%
Burger meat z dodatkiem warzyw lub przetworów zbożowych w ilości nie mniej niż 4%

E 129 Czerwień Allura AC

E 120 Koszenila, Kwas

karminowy, Karminy

E 150a Karmel

E 150b Karmel siarczynowy

E 150c Karmel amoniakalny


E 150d Karmel amoniakalno-


siarczynowy

25 mg/kg

100 mg/kg


quantum satis

quantum satis

quantum satis

quantum satis


24)
Kiełbasa Chorizo
Salchichon

E 120 Koszenila, Kwas

karminowy, Karminy

E 124 Czerwień koszenilowa,

Pąs 4R


200 mg/kg
250 mg/kg
25)
Sobrasada

E 110 Żółcień pomarańczowa FCF

E 124 Czerwień koszenilowa,

Pąs 4R


135 mg/kg

200 mg/kg



26)

Pasturmas (jadalna zewnętrzna powłoka)

E 100 Kurkumina

E 101(i) Ryboflawina,

(ii) Ryboflawiny-5’-fosforan

E 120 Koszenila, Kwas

karminowy, Karminy


quantum satis

27)

Suszone ziemniaki w postaci granulatu i płatków

E 100 Kurkumina

quantum satis

28)

Przetworzony (purée) groszek i ogrodowy groszek

(w puszkach)



E 102 Tartrazyna

E 133 Błękit brylantowy FCF

E 142 Zieleń S


100 mg/kg

20 mg/kg


10 mg/kg


§ 15. Barwniki dozwolone tylko do niektórych zastosowań określa tabela nr 4.

Tabela nr 4


Barwnik

Środek spożywczy


Maksymalna dawka

1)

E 123 Amarant

Aperitify na bazie wina gronowego lub owocowego, napoje alkoholowe o zawartości alkoholu mniej niż 15% obj. z wyjątkiem wyrobów winiarskich i piwa

Ikra ryb

30 mg/l


30 mg/kg

2)

E 127 Erytrozyna

Wiśnie koktailowe i wiśnie kandyzowane


Wiśnie Bigarreaux w syropie i w koktailach

200 mg/kg

150 mg/kg


3)

E 128

Czerwień 2G




Breakfast sausages o zawartości przetworów zbożowych nie mniej niż 6%
Burger meat o zawartości warzyw lub przetworów zbożowych nie mniej niż 4%

20 mg/kg




4)


E 154 Brąz FK

Śledzie wędzone


20 mg/kg

5)


E 161g Kantaksantyna



Saucisses de Strasbourg



15 mg/kg


6)

E 173 Aluminium

Zewnętrzne powłoki wyrobów cukierniczych do dekoracji ciast i pasztecików





quantum satis

7)

E 174 Srebro

Zewnętrzne powłoki wyrobów cukierniczych

Dekoracje czekolad

Likiery




quantum satis



8)

E 175 Złoto

Zewnętrzne powłoki wyrobów cukierniczych

Dekoracje czekolad

Likiery




quantum satis



9)


E 180 Czerwień litolowa BK

Jadalne powłoki serów




quantum satis

10)


E 160b

Annato, Biksyna, Norbiksyna


Margaryny, minarina, inne emulsje tłuszczowe, tłuszcz bezwodny

Dekoracje i powłoki

Pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie

Lody spożywcze

Likiery łącznie z napojami wzmocnionymi o zawartości alkoholu mniej niż 15% obj.

Sery topione aromatyzowane lub z dodatkami smakowymi

Ser dojrzewający Pomarańczowy, Żółty oraz lekko dobarwiany, sery topione niearomatyzowane lub bez dodatków smakowych

Desery

Suche, smakowe, ziemniaczane, zbożowe lub skrobiowe wyroby typu sneksy:



- ekstrudowane lub ekspandowane

smakowe wyroby typu sneksy

- inne smakowe wyroby typu sneksy i

smakowe powłoki orzechów

Ryby wędzone

Jadalne powłoki serów i jadalne osłonki



Red Leicester ser

Mimolette ser

Ekstrudowane, napowietrzane lub owocowo-aromatyzowane śniadaniowe przetwory zbożowe



10 mg/kg


20 mg/kg
10 mg/kg

20 mg/kg
10 mg/l


15 mg/kg

15 mg/kg


10 mg/kg

20 mg/kg
10 mg/kg

10 mg/kg

20 mg/kg


50 mg/kg

35 mg/kg


25 mg/kg







©snauka.pl 2016
wyślij wiadomość