Strona główna

Zagadnienia do kolokwium z biochemii dla studentów studiów podyplomowych analityki medycznej w roku akademickim 2015/2016 enzymy


Pobieranie 7.47 Kb.
Data17.06.2016
Rozmiar7.47 Kb.
ZAGADNIENIA DO KOLOKWIUM Z BIOCHEMII DLA STUDENTÓW STUDIÓW PODYPLOMOWYCH ANALITYKI MEDYCZNEJ

W ROKU AKADEMICKIM 2015/2016

ENZYMY

  1. Holoenzym, apoenzym, koenzym, grupa prostetyczna, kofaktor - definicje pojęć, funkcje w katalizie.

  2. Centrum katalityczne enzymu.

  3. Modele wiązania substratu przez enzym.

  4. Kinetyka reakcji enzymatycznych:

      • wpływ stężenia substratu na szybkość reakcji enzymatycznych, graficzne ujęcie teorii Michaelisa-Menten,

      • wykres Lineweavera-Burka (podwójnych odwrotności),

      • parametry kinetyczne reakcji enzymatycznej (szybkość maksymalna (Vmax), stała Michaelisa (Km) jako ocena powinowactwa enzym – substrat).

  1. Inhibicja aktywności enzymatycznej – inhibicja odwracalna: kompetycyjna i niekompetycyjna, analiza kinetyki reakcji enzymatycznej zachodzącej w obecności inhibitorów, inhibicja nieodwracalna.

  2. Klasyfikacja i nomenklatura enzymów wg Międzynarodowej Unii Biochemicznej. Charakterystyka poszczególnych klas enzymatycznych:

    1. Oksydoreduktaz

    2. Transferaz,

    3. Hydrolaz,

    4. Liaz,

    5. Izomeraz,

    6. Ligaz.

  3. Regulacja aktywności enzymatycznej

  1. Regulacja bezwzględnej ilości enzymu (indukcja i represja syntezy enzymu)

  2. Regulacja sprawności katalitycznej enzymu:

    • odwracalna modyfikacja kowalencyjna (interkonwersja),

    • nieodwracalna modyfikacja kowalencyjna (aktywacja proteolityczna),

    • regulacja allosteryczna - enzymy allosteryczne - sigmoidalna kinetyka reakcji, zjawisko kooperatywności,

    • regulacja przez sprzężenie zwrotne,

    • rola białek regulatorowych,

    • kompartmentacja enzymów.

  1. Podział kliniczny (diagnostyczny) enzymów surowicy krwi

  2. Izoenzymy - definicja, właściwości, przykłady izoenzymów, znaczenie kliniczne ich oznaczania

  3. Wpływ wybranych czynników na aktywność enzymów (pH, temperatura)

  4. Jednostki aktywności enzymatycznej – jednostka międzynarodowa, katal, aktywność właściwa, aktywność molekularna (liczba obrotów), stężenie aktywności


©snauka.pl 2016
wyślij wiadomość