Strona główna

Zagadnienia z chemii organicznej i technologii


Pobieranie 13.97 Kb.
Data18.06.2016
Rozmiar13.97 Kb.
Zagadnienia z chemii organicznej i technologii


  1. Typy reakcji organicznych.

  2. Nukleofilowość i elektrofilowość. Przykłady.

  3. Izomeria węglowodorów alifatycznych.

  4. Izomeria geometryczna. Cis - trans. Oznaczenia Z i E. Reguły pierwszeństwa.

  5. Izomeria optyczna.

  6. Węglowodory alifatyczne, nomenklatura, izomeria.

  7. Własności chemiczne alkanów, utlenianie, halogenowanie.

  8. Alkeny, charakterystyka ogólna, nomenklatura. Otrzymywanie.

  9. Alkeny Reakcja addycji elektrofilowej. Reguła Markownikowa.

  10. Karbokationy. Trwałość karbokationów. Przegrupowanie karbokationów.

  11. Utlenianie alkenów. Ozonoliza związków nienasyconych.

  12. Alkiny. Nomenklatura, otrzymywanie. Kwasowość alkinów. Reakcje alkinów.

  13. Węglowodory aromatyczne. Struktura benzenu. Pojęcie aromatyczności, reguła Hückela.

  14. Substytucja elektrofilowa w pierścieniu aromatycznym. SE . Wpływ podstawników na przebieg reakcji SE. Podstawniki aktywujące i dezaktywujące pierścień aromatyczny. Efekt indukcyjny i efekt rezonansowy.

  15. Halogenki alkilowe, nomenklatura, ogólna charakterystyka, właściwości fizyczne. Otrzymywanie. Porównanie właściwości chemicznych halogenków allilowych, benzylowych, winylowych i aromatycznych.

  16. Reakcje halogenków alkilowych. Reakcje substytucji, mechanizmy SN1 i SN2. Czynniki decydujące o przebiegu reakcji wg mechanizmów SN1 lub SN2.

  17. Halogenki alkilowe Reakcje eliminacji. Regioselektywność reakcji eliminacji - reguła Zajcewa. Mechanizmy reakcji El i E2. Stereochemia reakcji E.

  18. Alkohole. Nazewnictwo. Dehydratacja alkoholi, mechanizm El i E2. Przekształcanie alkoholi w halogenki alkilowe.

  19. Alkohole pierszo-, drugo- i trzeciorzędowe. Reakcje charakterystyczne .

  20. Otrzymywanie alkoholi pierszo-, drugo- i trzeciorzędowych.

  21. Otrzymywanie alkoholi w wyniku addycji związków Grignarda do związków karbonylowych.

  22. Fenole. Nazewnictwo fenoli. Właściwości chemiczne fenoli. Czynniki wpływające na kwasowość fenoli.

  23. Fenole. Reakcje charakterystczne fenoli.

  24. Związki organiczne zawierające azot.

  25. Aminy. Nazewnictwo amin, aminy I, II, III rz. oraz IV rz. sole amoniowe. Zasadowe i nukleofilowe właściwości amin.

  26. Reakcje amin z halogenkami alkilowymi. Reakcje acylowania amin.

  27. Reakcja amin z aldehydami i ketonami. Enaminy.

  28. Reakcja amin z kwasem azotowym(III). Sole diazoniowe. Reakcje soli diazoniowych

  29. Metody otrzymywania amin.

  30. Aldehydy i ketony. Nazewnictwo aldehydów i ketonów. Właściwości chemiczne.

  31. Aldehydy i ketony. Budowa. Reakcje addycji do podwójnego wiązania C=O.

  32. Aldehydy i ketony. Reakcje ze związkami Grignarda.

  33. Azotowe pochodne aldehydów i ketonów: reakcja z amoniakiem, hydroksyloaminą, hydrazyną, semikarbazydem.

  34. Aldehydy i ketony. Kwasowy charakter wodoru w położeniu  . Enolizacja katalizowana przez kwasy i zasady. -Halogenowanie. Halogenowanie metyloketonów.

  35. Kondensacja aldolowa w środowisku kwaśnym i zasadowym..

36. Reakcja Cannizzaro (samoutleniania i redukcji aldehydów).

  1. Otrzymywanie aldehydów i ketonów.

  2. Kwasy karboksylowe. Nazewnictwo i właściwości chemiczne kwasów karboksylowych.

  3. Otrzymywanie kwasów karboksylowych.

  4. Pochodne kwasów karboksylowych. Nazewnictwo. Reaktywność pochodnych kwasów karboksylowych.

  5. Chlorki i bezwodniki kwasowe. Nazewnictwo. Reaktywność. Hydroliza.

  6. Estry. Nazewnictwo. Otrzymywanie estrów. Hydroliza w środowisku kwaśnym i zasadowym, alkoholiza, amonoliza, reakcje ze związkami Grignarda.

  7. Amidy. Nazewnictwo amidów i budowa grupy amidowej. Hydroliza amidów. Redukcja amidów.

  8. Hydroksykwasy karboksylowe. Nazewnictwo hydroksykwasów. Reakcje hydroksykwasów.

  9. Aminokwasy. Nazewnictwo aminokwasów i właściwości kwasowo zasadowe. Otrzymywanie aminokwasów. Reakcje aminokwasów (grupy aminowej i karboksylowej).

  10. Peptydy. Nazewnictwo peptydów. Wiązanie peptydowe. Synteza peptydów.

  11. Sacharydy. Budowa. Podział.

  12. Izomeria cukrów.

  13. Disacharydy.

  14. Kwasy tłuszczowe. Tłuszcze. Mydła.

  15. Chemia ropy naftowej - skład, przetwarzanie, rodzaje produktów uzyskiwanych w rafineriach ropy naftowej oraz w zakładach petrochemicznych.

  16. Omówić przemysłowy proces syntezy amoniaku oraz sposób otrzymywania nawozów azotowych.

  17. Polimery – definicja, sposoby polimeryzacji i sposoby badania właściwości fizykochemicznych polimerów.

  18. Wolne rodniki – budowa, trwałość, reaktywność, mechanizmy reakcji przebiegających z udziałem wolnych rodników i sposoby ich badania.

  19. Podać i omówić trzy dowolnie wybrane przykłady metod badania mechanizmów reakcji organicznych.

  20. Rodzaje i cechy katalizatorów stosowanych w przemyśle chemicznym.

  21. Rodzaje metod instrumentalnych wykorzystywanych w badaniach czystości substancji chemicznych.


©snauka.pl 2016
wyślij wiadomość