3. droga w kształceniu zawodowym“ Materiały szkoleniowe do zawodu: fachowiec w gościnnośCI



Pobieranie 107.02 Kb.
Data20.06.2016
Rozmiar107.02 Kb.

3. DROGA W KSZTAŁCENIU ZAWODOWYM“

Materiały szkoleniowe do zawodu:

FACHOWIEC W GOŚCINNOŚCI

Zadanie szkoleniowe 1.8:
Fachowe nakrywanie stołu

( 3 – daniowe menu)





Imię, Nazwisko:

Plan realizacji zadania

Rozpoczęcie: ___________________ Zakończenie:_____________

Miejsce realizacji: ________________________ Instruktor:____________________

Szkoła: ____________________________ Nauczyciel: _____________________

Rozmowa kwalifikacyjna w dniu:________________ Instruktor: ____________________

Rozmowa ewaluacyjna w dniu:________________ Instruktor: ____________________



Informationen: Ausbilder/-in

Materiały dydaktyczne do zawodu Fachkraft im Gastgewerbe zostały opracowane podczas warsztatów rozwojowych w ramach projektu „3. Weg in der Berufsausbildung in NRW“ przez pracowników i współpracowników współpracujących w ramach projektu szkól zawodowych centrów kształcenia praktycznego.

Celem warsztatów rozwojowych jest wypracowanie wspólnej zawartości „kamieni milowych“ w kształceniu zawodowym tak, by odpowiadały one założeniom 3-ciej drogi.

Niniejsze materiały stanowią przykład wypracowanej zawartości szkoleniowej.



Członkowie warsztatu rozwojowego

Martha Durka Bildungszentren des Baugewerbes e.V. Krefeld

Christoph Eckhardt qualiNETZ Beratung und Forschung GmbH Duisburg

Rainer Füllgrabe-Amling Diakonisches Werk Hagen

Ulrike Gerhard Gewerkstatt gGmbH Bochum

Dr. Ulrich Halfmeyer Berufskolleg Glockenspitz Krefeld

Anette Hoffmann Gewerkstatt gGmbH Bochum

Steffi Kirschner Bildungszentren des Baugewerbes e.V. Krefeld

Katja Pradzinski Diakonisches Werk Hagen

Petra Schneckner Alice – Salomon – Berufskolleg Bochum

Björn Sünkeler Secundus GmbH Detmold

Annette Wittke qualiNETZ Beratung und Forschung GmbH Duisburg



Wydawca: G.I.B.

Gesellschaft für innovative Beschäftigungsförderung mbH Im Blankenfeld 4

46238 Bottrop



www.gib.nrw.de

Redakcja: Dr. Hermann Buschmeyer


Christoph Eckhardt
Thomas Lindner
Annette Wittke

Informacje o zadaniu szkoleniowym Poziom 1



Fachowe nakrywanie stołu na 3 – daniowe menu

    W niniejszym zadaniu szkoleniowym (1.8) nakryjesz stół do 3 – daniowego menu. Jednocześnie poznasz zasady stosowane przy nakrywaniu stołów do takich posiłków.

    Cele szkoleniowe:

Nauczysz się nakrywać stół na 3 – daniowe menu oraz zasad z tym związanych. Dodatkowo poznasz rożne metody zwijania serwet oraz różne style dekoracji.



    Zdjęcia (przykłady)


    manu 2 - daniowe menu 3 - daniowe


Zdjęcie 1: nakryty stół1 Zdjęcie 2: nakryty stół2

Informacje dotyczące zlecenia:











Informacje dotyczące zlecenia: Poziom 1

Menu jesienne (przykład)

In Olivenöl und Kräuter gebratene Steinpilze mit Ofenfrischem Baguette

Zart geschmorte Lammkeule an Rotweinjus, Apfelrotkohl

und zweierlei Knödel

Lauwarm serviertes Schokoladen-Küchlein von der Valrhona-Schokolade

mit flüssigem Kern auf Himbeermark mit Vanilleeis







Pytania wprowadzające: Poziom 1
Fachowe nakrywanie stołu na 3 – daniowe menu


  1. Jakich materiałów będziesz potrzebować do zaprezentowanego menu?













  1. Na co powinieneś zwrócić uwagę przed nakryciem stołu?













  1. Na co należy uważać przy nakrywaniu stołu (kolejność, wyposażenie)?











  1. Jak poznać że zastawa stołowa, sztućce i szkło zostały poprawnie ustawione?













  1. Jaki rodzaj serwet jest najlepszy do tego zadania?













  1. Jakie przyprawy będa potrzebne? Jak powinny zostać ustawione?













  1. Jaka dekorację stołu wybierzesz na tę okazję?













  1. Po czym poznasz że stół jest dobrze nakryty?















Informacje dotyczące realizacji zadania: Poziom 1

Źródła informacji Poziom 1

Przy realizacji zadania szkoleniowego należy skorzystać z poniższych materiałów:

Zawartość

Tytuł

Strony

Zasady higieny

Metz/ Grüner/ Kessler: FACHKRAFT & GAST. 8. Auflage. Fachbuchverlag Pfanneberg GmbH Haan-Gruiten 2008.
Belehrung

33

Przygotowanie stołów i tablic

Metz/ Grüner/ Kessler: FACHKRAFT & GAST. 8. Auflage. Fachbuchverlag Pfanneberg GmbH Haan-Gruiten 2008.

251

Sładanie serwet

Metz/ Grüner/ Kessler: FACHKRAFT & GAST. 8. Auflage. Fachbuchverlag Pfanneberg GmbH Haan-Gruiten 2008.

254

Zastawa

Metz/ Grüner/ Kessler: FACHKRAFT & GAST. 8. Auflage. Fachbuchverlag Pfanneberg GmbH Haan-Gruiten 2008.

Ab 236

Sztuka nakrywania

Metz/ Grüner/ Kessler: FACHKRAFT & GAST. 8. Auflage. Fachbuchverlag Pfanneberg GmbH Haan-Gruiten 2008.

259

Plan pracy: Poziom 2

    Fachowe nakrywanie stołu Data: _______




    Działanie

    niezbędne materiały

    niezbędny sprzęt

    wykonano






































































































































































    Złożono w dniu: _________________ Instruktor: ________________





Kontrola jakościowa: Poziom 5



Kryteria jakościowe

Samokontrola

Kontrola zewnętrzna




Zgodnie z oczekiwaniami

Wymagana poprawa

Nie dotyczy

Zgodnie z oczekiwaniami

Wymagana poprawa

Nie dotyczy

Stoły są czyste.



















Stoły sa prosto ustawione.



















Zastawa została rozmieszczona zgodnie z kolejnością.



















Zastawa, sztućce i szkło są rozmieszczone w odpowiedniej odległości.



















Sztućce i szkło zostały wypolerowane.



















Prawidłowo dobrano i ustawiono przyprawy.



















Serwety zostały złożone zgodnie z rodzajem posiłku.



















Dekoracja odpowiada porze roku.



















Krzesła zostały prawidłowo rozmieszczone.







































































































Uwagi dot. samodzielnej kontroli:

__________________________________________________________________________________________________________________________________Instruktor'>____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Uwagi dot. kontroli zewnętrznej:

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Samokontrola przez (nazwisko) ___________w dniu: ___________Podpis:___________

Kontrola zewnętrzna przez (nazwisko) ______w dniu: __________Podpis: ___________

Kontrola instruktorska: ___________ w dniu: _____________ Podpis: ___________

Ocena zadania szkoleniowego 1.8 Poziom 6
Data: _______________ Uczestnicy:_________________________________________
___________________________________________________________________________

Co udało się najlepiej?

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Jakie trudności napotkano podczas realizacji zadania? Jak sobie z nimi poradzono?

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Na co należy zwrócić szczególna uwagę przy realizacji podobnych zadań szkoleniowych?

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Uzgodnienia dotyczące dalszej ścieżki kształcenia

Cele:

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________



Okres: _________________________________________________________________

Cele zostaną osiągnięte, gdy ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Zaplanowanie działania:

Osoba szkolona:

________________________________________________________________________________________________________________________________

Instruktor:

________________________________________________________________________________________________________________________________

Wsparcie socjo-pedagogiczne

________________________________________________________________________________________________________________________________

 Szkoła zawodowa:  Zakład pracy:

________________________________________________________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________


Data Podpis osoby szkolonej Podpis instruktora/Pedagoga/nauczyciela zawodu

1 Źródło:http://www.zeltbewirtschaftung.de/galerie.html

2 Źródło: http://jaeger-service.org/html/gastronomie-service_jager2.html





: downloads
downloads -> Nazwa instytucji oraz kraj, z którego delegacja przybywa
downloads -> Wydział promocji handlu I inwestycji ambasady rp w minsku
downloads -> Bridgestone Poznań Sp z o o
downloads -> Osoba I misja jezusa chrystusa konferencja nr 0 – wprowadzenie Głębsze poznanie Boga
downloads -> Załącznik do uchwały Nr 1224/52/11 Zarządu Województwa Mazowieckiego z dnia 14 czerwca 2011 r. Uchwała Nr Sejmiku Województwa Mazowieckiego z dnia w sprawie zamiaru połączenia samorządowej instytucji kultury pn
downloads -> Uchwała Nr 80/11 Sejmiku Województwa Mazowieckiego z dnia 20 czerwca 2011 roku w sprawie zamiaru połączenia samorządowej instytucji kultury pn. „Teatr Praga” z samorządową instytucją kultury pn. „Mazowieckie Centrum Kultury i Sztuki”
downloads -> Wspólne spotkanie dla „starych
downloads -> Msza przy udzielaniu bierzmowania
downloads -> Ćwiczenia z Geologii Ogólnej Zakład Geologii Ogólnej I Matematycznej agh
downloads -> Taka sama przyjemność z jazdy i niższa emisja spalin: przyszłość właśnie się zaczyna




©snauka.pl 2019
wyślij wiadomość

    Strona główna
Komunikat prasowy
przedmiotu zamówienia
najkorzystniejszej oferty
Informacja prasowa
wyborze najkorzystniejszej
warunków zamówienia
istotnych warunków
sprawie powołania
Regulamin konkursu
udzielenie zamówienia
przetargu nieograniczonego
zamówienia publicznego
Nazwa przedmiotu
Specyfikacja istotnych
modułu kształcenia
Rozporządzenie komisji
studia stacjonarne
wyborze oferty
Zapytanie ofertowe
Szkolny zestaw
Ochrony rodowiska
ramach projektu
prasowy posiedzenie
trybie przetargu
obwodowych komisji
zagospodarowania przestrzennego
komisji wyborczych
komisji wyborczej
Program konferencji
Wymagania edukacyjne
Lista kandydatów
szkoły podstawowej
która odbyła
Województwa ląskiego
Decyzja komisji
przedmiotu modułu
poszczególne oceny
Sylabus przedmiotu
szkół podstawowych
semestr letni
Postanowienia ogólne
przedsi biorców
produktu leczniczego
Karta przedmiotu
Scenariusz lekcji
Lista uczestników
Program nauczania
Projekt współfinansowany
Informacje ogólne
biblioteka wojewódzka
semestr zimowy