Strona główna

Badania fizykochemiczne próbek produktów żywnościowych


Pobieranie 30.84 Kb.
Data19.06.2016
Rozmiar30.84 Kb.

Badania fizykochemiczne próbek produktów żywnościowych

PSSE Legnica



(A) - badane cechy zamieszczone w zakresie akredytacji PCA nr AB 636


L.p.

Akredytacja

AB 636

Badana cecha

Metoda badań:
norma / procedura


Zakres

1

(A)

Kadm

PB-SBCh-01
edycja 04 z dnia 20.05.2009 r.
Metoda płomieniowej absorpcyjnej spektrometrii atomowej (FAAS)

0,002 - 2,5 mg/dm3
lub mg/kg

2

(A)

Ołów

PB-SBCh-01
edycja 04 z dnia 20.05.2009 r.
Metoda płomieniowej absorpcyjnej spektrometrii atomowej (FAAS)

0,02 - 12,5 mg/dm3
lub mg/kg

3

(A)

Sztuczne substancje słodzące:
- aspartam
- acesulfam - K
- sacharyna

PN-EN 12856: 2002
Metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC)

produkty płynne:
10 - 3000 mg/dm3
5 - 3000 mg/dm3
5 - 3000 mg/dm3
produkty stałe:
50 - 3000 mg/kg
25 - 3000 mg/kg
25 - 3000 mg/kg

4

(A)

Sztuczne substancje słodzące:
- cyklaminian sodu

PB-SBCh-10
edycja 01 z dnia 01.10.2009 r.
Metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC)

produkty płynne:
10 - 3000 mg/dm3

5

(A)

Kwas benzoesowy

PN-EN 12856:2002
Metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC)

produkty płynne:
5 - 3000 mg/dm3
produkty stałe:
25 - 3000 mg/kg

6

(A)

Kwas sorbowy

PN-EN 12856:2002
Metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC)

produkty płynne:
5 - 3000 mg/dm3
produkty stałe:
25 - 3000 mg/kg

7

(A)

Barwniki syntetyczne:
- tartrazyna
- żółcień pomarańczowa FCF
- czerwień Allura AC
- czerwień koszenilowa (pąs 4R)
- azorubina (karmoizyna)
- żółcień chinolinowa
- suma tartrazyny i żółcieni chinolinowej
- amarant
- błękit brylantowy
- błękit patentowy

Procedura PB-SBCh-04
edycja 03 z dnia 31.05.2010 r.
Metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC)

produkty płynne:
2,5 - 125 mg/dm3
2,5 - 125 mg/dm3
2,5 - 125 mg/dm3
2,5 - 125 mg/dm3
2,5 - 125 mg/dm3
5,0 - 125 mg/dm3
5,0 - 500 mg/dm3
2,0 - 125 mg/dm3
1,0 - 125 mg/dm3
1,0 - 125 mg/dm3
produkty stałe:
7,8 - 156 mg/kg
7,8 - 200 mg/kg
7,8 - 156 mg/kg
7,8 - 200 mg/kg
7,8 - 156 mg/kg
16 - 200 mg/kg
16 - 625 mg/kg
6,3 - 1000 mg/kg
3,1 - 1000 mg/kg
3,1 - 1000 mg/kg

8

-

Zanieczyszczenia biologiczne (szkodniki
i ich pozostałości, objawy zapleśnienia)

wg norm przedmiotowych

-

9

-

Zanieczyszczenia organiczne

wg norm przedmiotowych

-

10

-

Zanieczyszczenia mineralne

wg norm przedmiotowych

-

11

-

Ocena organoleptyczna

wg norm przedmiotowych

-



Badania chemiczne próbek sproszkowanej papryki chilli

i produktów na bazie papryki chilli

(A) - badane cechy zamieszczone w zakresie akredytacji PCA nr AB 636


1

(A)

Obecność barwników:
- Sudan I
- Sudan II
- Sudan III
- Sudan IV
- Para Red

Procedura PB-SBCh-02
edycja 05 z dnia 18.05.2009 r.
Metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC-DAD)

granica wykrywalności:
1,0 mg/kg



Badania chemiczne próbek przetworów owocowych i warzywnych

(A) - badane cechy zamieszczone w zakresie akredytacji PCA nr AB 636


1

(A)

Kwas sorbowy

PN-A-75101-25:1990 punkt 3
Metoda kolorymetryczna

produkty płynne:
10 - 1500 mg/dm3
produkty stałe:
10 - 2500 mg/kg




Strona /




©snauka.pl 2016
wyślij wiadomość