Strona główna

Dyrektywa komisji 2002/100/we z dnia 20 grudnia 2002 r zmieniająca dyrektywę Rady 90/642/ewg w odniesieniu do dopuszczalnych poziomów pozostałości azoksystrobiny


Pobieranie 117.56 Kb.
Data19.06.2016
Rozmiar117.56 Kb.
DYREKTYWA KOMISJI 2002/100/WE
z dnia 20 grudnia 2002 r.
zmieniająca dyrektywę Rady 90/642/EWG w odniesieniu do dopuszczalnych poziomów pozostałości azoksystrobiny
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,


uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając dyrektywę Rady 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni1, ostatnio zmienioną dyrektywą 2002/79/WE2, w szczególności jej art. 7,
uwzględniając dyrektywę Rady 91/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotycząca wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin3, ostatnio zmienioną dyrektywą 2002/81/WE4, w szczególności jej art. 4 ust 1 lit. f),
a także mając na uwadze, co następuje:
1) Nowa substancja czynna, azoksystrobina, została ujęta w załączniku I do dyrektywy 91/414/EWG na mocy dyrektywy Komisji 98/47/WE5, w celu stosowania wyłącznie jako fungicyd, bez określenia szczególnych warunków mających wpływ na uprawy, wobec których można stosować środki ochrony roślin, zawierające azoksystrobinę.
2) Dopuszczalne poziomy pozostałości azoksystrobiny w towarach - i na ich powierzchni - objętych dyrektywą 90/642/EWG zostają ustanowione we wspomianych dyrektywach, zmienionych w szczególności dyrektywami Komisji 1999/71/WE6, 2000/48/WE7, 2001/48/WE8 i 2002/23/WE9.
3) Dopuszczalne poziomy pozostałości ustanowione w tej dyrektywie odzwierciedlają dozwolone użycie azoksystrobiny wobec niektórych zbóż. Dla zbóż, w stosunku do których jej użycie jest niedozwolone, dopuszczalne poziomy pozostałości ustalono na dolnej granicy oznaczania analitycznego. W szczególności, stosowanie azoksystrobiny może prowadzić do gromadzenia się pozostałości powyżej dolnej granicy oznaczania analitycznego. Tak więc, gdy wnioskowany jest nowy sposób wykorzystania tej substancji, Państwa Członkowskie są zobowiązane do ustanowienia tymczasowo nowych dopuszczalnych poziomów pozostałości na szczeblu krajowym zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG przed wydaniem pozwolenia na takie nowe zastosowanie środka ochrony roślin, zawierającego tę substancję aktywną. Niektóre Państwa Członkowskie przedłożyły odpowiednio informacje odnoszące się do dodatkowego jej wykorzystania. Dostępne informacje oceniono jako wystarczające do zmiany na szczeblu Wspólnoty tymczasowych dopuszczalnych poziomów pozostałości dla zbóż, w odniesieniu do których Państwa Członkowskie wystąpiły o zezwolenie na stosowanie środków ochrony roślin zawierających azoksystrobinę.
4) W związku z włączeniem azoksystrobiny do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG, dnia 22 kwietnia 1998 r. zakończono ocenę naukowo - techniczną w formie sprawozdania przeglądowego Komisji. Ustalono dopuszczalne dzienne spożycie substancji w wysokości 0,1 mg/kg wagi ciała. Uwzględniając wytyczne opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia10 oraz opinię Komitetu Naukowego ds. roślin11 na temat wykorzystanej metodyki, a także postepując zgodnie z procedurami i praktykami wspólnotowymi oceniono długotrwałe narażanie konsumentów na konsumpcję produktów żywnościowych potraktowanych azoksystrobiną i obliczono, że nowe dopuszczalne poziomy pozostałości, obecnie wnioskowane, nie prowadzą do przekroczenia dopuszczalnego dziennego spożycia.
5) Wspólnota notyfikowała projekt dyrektywy Komisji Światowej Organizacji Handlu i otrzymane uwagi zostały uwzględnione w ostatniej fazie opracowywania dyrektywy.
6) Wzięto pod uwagę opinie Komitetu Naukowego ds. Roślin, w szczególności jego rady i zalecenia dotyczące ochrony konsumentów przed spożywaniem produktów żywnościowych potraktowanych pestycydami.
7) W związku z powyższym dyrektywa 90/642/EWG powinna zostać odpowiednio zmieniona.
8) Niniejsza dyrektywa jest zgodna z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
Artykuł 1
Dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów zawierające azoksystrobinę ujęte w załączniku II do dyrektywy 90/642/EWG zastępuje się dopuszczalnymi poziomami pozostałości pestycydów wymienionymi w Załączniku do niniejszej dyrektywy.
Artykuł 2
1. Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.
2. Państwa Członkowskie wprowadzą w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy najpóźniej do dnia 31 marca 2003 r. Niezwłocznie powiadomią o tym Komisję.
3. Niniejsze przepisy stosuje się od dnia 1 kwietnia 2003 r.
4. Przepisy przyjęte przez Państwa Członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie takie towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez Państwa Członkowskie.
Artykuł 3
Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 20 grudnia 2002 r.




W imieniu Komisji
David BYRNE

Członek Komisji


ZAŁĄCZNIK


Grupy i przykłady pojedynczych produktów, dla których stosuje się dopuszczalne poziomy pozostałości

Pozostałości pestycydów i dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów (mg/kg)

Azoksystrobina

1. Owoce, świeże, suszone lub niegotowane, zakonserwowane przez mrożenie, bez dodatku cukru; orzechy




(i) OWOCE CYTRUSOWE

1p

Grejpfruty




Cytryny




Limy




Mandarynki (włączając klementynki i inne mieszańce)




Pomarańcze




Owoce pomelo




Inne




(ii) ORZECHY Z DRZEW (niełuskane i łuskane)

0,1p *

Migdały




Orzechy brazylijskie




Orzechy nerkowca




Kasztany jadalne




Orzechy kokosowe




Orzechy laskowe




Orzeszki makadamia




Orzeszki pekan




Orzeszki sosnowe




Orzeszki pistacjowe




Orzechy włoskie




Inne




(iii) OWOCE ZIARNKOWE

0,05p *

Jabłka




Gruszki




Pigwy




Inne




(iv) OWOCE PESTKOWE

0,05p *

Morele




Wiśnie




Brzoskwinie (włączając nektaryny i inne mieszańce)




Śliwka




Inne




(v) OWOCE JAGODOWE I DROBNE OWOCE




a) Winogrona deserowe i do produkcji win

2

Winogrona deserowe




Winogrona do produkcji win




b) Truskawki (z wyłączeniem dzikich)

2p

c) Owoce leśne (z wyłączeniem dzikich)

0,05p *

Jeżyny




Jeżyny popielice




Krzyżówka jeżyny z maliną




Malina




Inne




d) Inne drobne owoce i owoce jagodowe (z wyłączeniem dzikich)

0,05p *

Czarna jagoda




Żurawina błotna




Porzeczki (czerwone, czarne i białe)




Agrest




Inne




e) Owoce jagodowe i owoce dziko rosnące

0,05p *

(vi) OWOCE RÓŻNE




Awokado




Banany

2

Daktyle




Figi




Kiwi




Kumkwat




Liczi




Mango




Oliwki




Męczennica jadalna




Ananas




Granat




Inne

0,05p *

2. Warzywa, świeże lub niegotowane, zamrożone lub suszone




(i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE




Buraki




Marchew

0,2p

Seler




Chrzan

0,2p

Topinambur




Pasternak

0,2p

Pietruszka korzeniowa

0,2p

Rzodkiew zwyczajna




Salsefia

0,2p

Słodkie ziemniaki




Brukiew




Rzepa




Pochrzyn




Inne

0,05p *

(ii) WARZYWA CEBULOWE

0,05p *

Czosnek




Cebula




Szalotka




Dymka




Inne




(iii) WARZYWA WYDAJĄCE OWOCE




a) Psiankowate




Pomidory

2p

Papryki

2p

Oberżyna

2p

Inne

0,05p *

b) Dyniowate – o skórce jadalnej

1p

Ogórki




Korniszony




Cukinia




Inne




c) Dyniowate- o skórce niejadalnej

0,5Ρ

Melony




Dynie




Arbuzy




Inne




d) Kukurydza słodka

0,05p *

(iv) WARZYWA KAPUSTNE

0,05p *

a) Kwiaty kapustnych




Brokuły




Kalafior




Inne




b) Kapustne głowiaste




Kapusta brukselka




Kapusta głowiasta




Inne




c) Kapustne liściaste




Kapusta pekińska




Kapusta włoska




Inne




d) Kalarepa




(v) WARZYWA LIŚCIASTE I ŚWIEŻE ZIOŁA




a) Sałata i podobne

3p

Rzeżucha




Roszpunka warzywna




Sałata




Skarola




Inne




b) Szpinak i podobne

0,05p *

Szpinak




Boćwina




Inne




c) Rzeżucha ogrodowa

0,05p *

d) Endywia

0,2p

e) Zioła

3p

Trybula




Szczypiorek




Pietruszka naciowa




Liście selera naciowego




Inne




(vi) WARZYWA STRĄCZKOWE(świeże)




Fasola (ze strąkami)

1p

Fasola (bez strąków)

0,2p

Groch (ze strąkami)

0,5p

Groch (bez strąków)

0,2p

Inne

0,05p *

(vii) WARZYWA ŁODYGOWE (świeże)




Szparagi




Karczochy hiszpańskie




Seler naciowy

5p

Koper włoski




Karczochy

1p

Por

0,1p

Rabarbar




Inne

0,05p *

(viii) GRZYBY

0,05p *

a) Grzyby uprawne




b) Grzyby dziko rosnące




3. Jadalne nasiona roślin strączkowych

0,1p

Fasola




Soczewica




Groszek zielony




Inne




4. Nasiona roślin oleistych




Nasiona siemienia lnianego




Orzeszki ziemne




Nasiona maku




Nasiona sezamu




Nasiona słonecznika




Nasiona rzepaku

0,5p

Nasiona soi




Nasiona gorczycy




Nasiona bawełny




Inne

0,05p *

5. Ziemniaki

0,05p *

Ziemniaki wczesne




Ziemniaki towarowe




6. Herbata (liście i łodygi suszone, sfermentowane lub w inny sposób przetwarzane, z liści Camellia sinensis)

0,1p *

7. Chmiel (suszony), łącznie z szyszkami chmielu i nie skoncentrowanym proszkiem

20p

p Wskazuje, że dopuszczalny poziom pozostałości został ustanowiony tymczasowo zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG. Od dnia 1 sierpnia 2003 r. takie poziomy pozostałości uważa się za ostateczne w rozumieniu art. 3 dyrektywy 90/624/EWG.

* Wskazuje dolną granicę oznaczania analitycznego.




1 Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 71.

2 Dz.U. L 291 z 28.10.2002, str. 1.

3 Dz.U. L 230 z 19.08.1991, str. 1.

4 Dz.U. L 276 z 12.10.2002, str. 28.

5 Dz.U. L 191 z 7.07.1998, str. 50.

6 Dz.U. L 194 z 27.07.1999, str. 36.

7 Dz.U. L 197 z 3.08.2000, str. 26.

8 Dz.U. L 180 z 3.07.2001, str. 26.

9 Dz.U. L 64 z 7.03.2002, str. 13.

10 Wytyczne dotyczące przewidywania dziennego spożycia wraz z pokarmami pozostałości pestycydów (zmienione), przygotowane przez Program żywienia / Światowy System Monitorowania Środowiska we współpracy z Komitetem ds. pozostałości pestycydów Komisji Kodeksu Żywnościowego, opublikowane przez Światową Organizacja Zdrowia w 1997 r. (WHO/FSF/FOS/97.7).

11 Opinia Komitetu Naukowego ds. roślin dotycząca kwestii zmian załączników do dyrektyw Rady 86/362/EWG (Dz.U. L 221 z 7.08.1986, str. 7), 86/363/EWG (Dz.U. L 221 z 7.08.1986, str. 43) oraz 90/642/EWG (Opinia wydana przez Komitet Naukowy ds. roślin, dnia 14 lipca 1998 r.) (http://europa.eu.int/comm/dg24/ health/sc/scp/out21_en.html).


©snauka.pl 2016
wyślij wiadomość