Informacja nr 6/2012 sprawozdanie z prac zarządu województwa

SPRAWOZDANIE

Z PRAC ZARZĄDU WOJEWÓDZTWA

KUJAWSKO-POMORSKIEGO

ZA OKRES OD 26.05.2012 R. DO 08.06.2012 R.

21. POSIEDZENIE ZARZĄDU WOJEWÓDZTWA Z DNIA 30.05.2012 R. *)

1. Zarząd Województwa przyjął informację dotyczącą realizacji Regional­nego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko-Pomorskiego
    za 2011 rok.

W omawianym okresie:

• dokonano przeglądu Programu i renegocjowano zapisy Programu oraz ogła­szano kolejne nabory wniosków w ramach poszczególnych działań Pro­gramu,

• przekazywano środki beneficjentom na realizację wybranych projektów,

• trwały prace nad kryteriami wyboru projektów,

• kontynuowano prace nad dokumentacją warunkującą sprawne i efektywne wdrażanie RPO w województwie kujawsko-pomorskim,

• nastąpiły zmiany w wykazie projektów indywidualnych przewidzianych do re­ali­zacji,

• dokonano podziału środków z Krajowej Rezerwy Wykonania i tzw. Dostosowa­nia Technicznego.

Powyższe działania służyły efektywnemu wdrażaniu RPO.

1. Zarząd Województwa zapoznał się z założeniami Strategii rozwoju woje­wództwa kujawsko-pomorskiego do roku 2020 – Województwo Kujawsko-Pomorskie PLAN MODERNIZACJI 2020+.

Przesłanką wskazującą na konieczność opracowania nowej Strategii rozwoju dla województwa kujawsko-pomorskiego jest dążenie do doskonalenia procesu zarządzania województwem poprzez stworzenie nowoczesnego instrumentu za­rządzania jakim powinna być strategia modernizacji regionu. Należy też zwrócić uwagę na wymogi wynikające z nowego systemu zarządzania krajem, na który składają się następujące elementy:

• aktualizacja ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju,

• nowe dokumenty strategiczne:

• Strategia Europa 2020,

• Długo- i Średniookresowa Strategia Rozwoju Kraju,

• Krajowa Strategia Rozwoju Regionalnego,

• Koncepcja Przestrzennego Zagospodarowania Kraju 2030,

• zintegrowane strategie rozwoju,

• polityka rozwoju Unii Europejskiej po 2013 r.,

• przyjęcie przez Rząd Założeń Systemu Zarządzania Rozwojem Kraju.

Zakłada się, że Strategia będzie w szerokim stopniu nawiązywać do prog­noz rozwoju sytuacji społeczno-gospodarczej kraju i Europy oraz do uwarun­kowań wynikających z planów rozwoju innych polskich regionów, tak aby:

• wyprzedzająco przygotować przestrzeń województwa do nadchodzących zmian,

• rozpoznać „nisze rozwojowe” niedostrzegane w polityce regionalnej innych województw, zwłaszcza stanowiących konkurencję dla kujawsko-pomor­skiego.

Opracowywana Strategia rozwoju do roku 2020 będzie miała za cel stworzenie warunków dla procesu modernizacji naszego województwa.

1. Zarząd Województwa wydał opinię w odniesieniu do Zielonej Księgi doty­czącej obszarów metropolitalnych.

1. Zarząd Województwa przyjął postanowienia w zakresie zgodności z za­da­niami samorządu województwa realizującymi cele publiczne uwzględ­nione w planie zagospodarowania przestrzennego wojewódz­twa kujaw­sko-pomorskiego:

• nr 92/12 - uzgodniono miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego ze­społu wsi Raciążek – Podole, gmina Raciążek,

• nr 93/12 - ponownie uzgodniono projekt miejscowego planu zagospodarowa­nia przestrzennego pn. „Owczarki Wschodnie”, obejmującego obszar ograni­czony linią kolejową Grudziądz – Malbork oraz granicą administracyjną mia­sta Grudziądza,

• nr 94/12 - uzgodniono projekt miejscowego planu zagospodarowania prze­strzennego dla obszaru ograniczonego ulicami: Wiewiórczą, Kościelną, Szpa­lerową, Bluszczową, Świetlaną oraz rzeką Lubieńką i granicą miasta Wło­cła­wek.

1. Zarząd Województwa przyjął postanowienia w zakresie zgodności z usta­le­niami Planu zagospodarowania przestrzennego wojewódz­twa ku­jaw­sko-pomorskiego:

• nr 95/12 - odmówiono ponownego uzgodnienia projektu zmiany Studium uwa­runkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gminy Warlu­bie.

1. Przyjęcie projektów uchwał Sejmiku Województwa

• Druk nr 79/12 - w sprawie nadania Statutu Szpitalowi Wojewódzkiemu we Włocławku,

• Druk nr 81/12 - w sprawie udzielenia pomocy finansowej Gminie Mia­sta Toruń.

1. Uchwały Zarządu Województwa

1. Nr 21/601/12 - udzielono pełnomocnictwa Panu Piotrowi Całbeckiemu do udziału i wykonywania w imieniu Zarządu Województwa Kujawsko-Pomorskiego prawa głosu na Zwyczajnym Zgromadzeniu Wspólników Spółki Kujawsko-Pomorskie Inwestycje Medyczne spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Toruniu w dniu 31 maja 2012 r.

1. Nr 21/602/12 - udzielono pełnomocnictwa Pani Magdalenie Mike-Gęsic­kiej do udziału i wykonywania w imieniu Zarządu Województwa Kujaw­sko-Pomorskiego prawa głosu na Nadzwyczajnym Walnym Zgromadze­niu Spółki Kujawsko-Pomorski Transport Samochodowy spółka akcyjna z siedzibą we Włocławku w dniu 11 czerwca 2012 r.

1. Nr 21/603/12 - udzielono pełnomocnictwa Pani Magdalenie Mike-Gęsic­kiej do udziału i wykonywania w imieniu Zarządu Województwa Kujaw­sko-Pomorskiego prawa głosu na Zwyczajnym Zgromadzeniu Wspólni­ków Spółki Kujawsko-Pomorski Fundusz Pożyczkowy spółka z ograni­czoną odpowiedzialnością z siedzibą w Toruniu w dniu 11 czerwca
    2012 r.

1. Nr 21/604/12 - udzielono Pani Joannie Nowakowskiej pełnomocnictwa do przeprowadzenia kontroli w Spółce Zakład Sprzętu Ortopedycznego
    i Rehabilitacyjnego spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Bydgoszczy, w zakresie obejmującym przeglądanie ksiąg i dokumen­tów Spółki, sporządzanie bilansu dla użytku Województwa Kujawsko-Pomorskiego oraz żądanie wyjaśnień od Zarządu Spółki.

1. Nr 21/605/12 - zaciągnięto w 2012 roku kredyt długoterminowy z przezna­czeniem na:

1. finansowanie planowanego deficytu budżetu Województwa w roku 2012;

2. spłatę wcześniej zaciągniętych kredytów.

1. Nr 21/606/12 - zmieniono załącznik do uchwały Nr 79/973/08 Zarządu Województwa Kujawsko-Pomorskiego z dnia 14 października 2008 r.
    w sprawie przyjęcia procedur wdrażania Programu w zakresie wykony­wa­nia zadań Instytucji Zarządzającej w ramach Programu Rozwoju Ob­sza­rów Wiejskich na lata 2007-2013.

1. Nr 21/607/12 - zmieniono załącznik nr 2 do uchwały Nr 60/1004/09 Za­rządu Województwa Kujawsko-Pomorskiego z dnia 3 sierpnia 2009 r.

1. Nr 21/608/12 - ustalono termin składania wniosków o wybór lokalnej grupy działania do realizacji lokalnej strategii rozwoju w zakresie dodat­kowych zadań w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 od dnia 2 lipca 2012 r. do dnia 31 lipca 2012 r.

1. Nr 21/609/12 - przekazano Ministrowi Środowiska do zaopiniowania pro­jekt „Planu gospodarki odpadami województwa kujawsko-pomorskiego na lata 2012-2017 z perspektywą na lata 2018-2023”.

1. Nr 21/610/12 - zmieniono załącznik do uchwały Nr 57/611/2003 Zarządu Województwa Kujawsko-Pomorskiego z dnia 15 października 2003 r.
    w sprawie nadania drogom publicznym zaliczonym do kategorii dróg gmin­nych nowych numerów (z późn. zm.).

1. Nr 21/611/12 - udzielono dotacji celowych dla spółek wodnych na realiza­cję 84 zadań publicznych w zakresie utrzymania wód i urządzeń wodnych w 2012 roku na łączną kwotę 1.100.000,00 zł.

1. Nr 21/612/12 - Województwo Kujawsko-Pomorskie przystąpiło do orga­ni­zacji regionalnego Konkursu na najlepsze gospodarstwo agrotury­styczne „AGRO-wczasy”.

1. Nr 21/613/12 - zmieniono załącznik do uchwały Nr 86/1113/07 Zarządu Województwa Kujawsko-Pomorskiego z dnia 27 grudnia 2007 r. w spra­wie przyjęcia Planu Ewaluacji Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko-Pomorskiego na lata 2007-2013.

1. Nr 21/614/12 - postanowiono zlecić realizację zadania publicznego
    pn. Obóz „Aktywnie i zdrowo na sportowo” Towarzystwu Przyjaciół Dzieci Oddział Powiatowy w Nakle nad Notecią.

1. Nr 21/615/12 - zmieniono uchwałę Nr 12/271/12 Zarządu Województwa Kujawsko-Pomorskiego z dnia 21 marca 2012 r. w sprawie zatwierdze­nia listy projektów wybranych do dofinansowania w ramach Poddziałania 8.1.2 „Wsparcie procesów adaptacyjnych i modernizacyjnych w regionie” Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki.

1. Nr 21/616/12 - wydano pozytywną opinię o ośrodku pod nazwą „Solanki” Uzdrowisko Inowrocław Sp. z o.o. Sanatorium „Kujawianka” w Inowro­cławiu, ubiegającym się o wpis do rejestru ośrodków, w których mogą odbywać się turnusy rehabilitacyjne dla osób niepełnosprawnych.

1. Nr 21/617/12 - wydano pozytywną opinię o ośrodku pod nazwą Sanato­rium Uzdrowiskowe „Krystynka” Sp. z o.o., z siedzibą w miejscowości Ciechocinek, ul. Polna 16, ubiegającym się o wpis do rejestru ośrodków, w których mogą odbywać się turnusy rehabilitacyjne dla osób niepełno­sprawnych.

1. Nr 21/618/12 - zmieniono uchwałę Nr 27/430/11 Zarządu Województwa Kujawsko-Pomorskiego z dnia 19 kwietnia 2011 r. w sprawie przystąpie­nia do opracowania projektu „Wojewódzkiego programu wyrównywania szans osób niepełnosprawnych i przeciwdziałania ich wykluczeniu spo­łecznemu oraz pomocy w realizacji zadań na rzecz zatrudniania osób niepełnosprawnych na lata 2011-2020”.

1. Nr 21/619/12 - wydano pozytywną opinię o ośrodku pod nazwą „Uzdrowi­sko Wieniec” Sp. z o.o. Zespół Szpitalno-Sanatoryjny „Zacisze-Hel” – Pawilon „Hel” w Wieńcu Zdroju, ubiegającym się o wpis do reje­stru ośrodków, w których mogą odbywać się turnusy rehabilitacyjne dla osób niepełnosprawnych.

1. Nr 21/620/12 - postanowiono zlecić realizację zadania publicznego pod tytułem: „Zgrupowanie rugby na wózkach” Fundacji Aktywnej Rehabilita­cji z biu­rem regionalnym w Bydgoszczy.

1. Nr 21/621/12 - postanowiono zlecić realizację zadania publicznego pod tytułem II Fe­stiwal Widzących Duszą „Muzyka otwiera oczy” Inicjatywie Kulturalnej Bard z sie­dzibą w Bydgoszczy.

1. Nr 21/622/12 - wydano pozytywną opinię o ośrodku pod nazwą „Uzdrowi­sko Wieniec” Sp. z o.o. Zespół Sanatoryjny „Hutnik – Jutrzenka – Tęcza” – Sanatorium „Hutnik” w Wieńcu Zdroju, ubiegającym się o wpis do rejestru ośrodków, w których mogą odbywać się turnusy rehabi­litacyjne dla osób niepełnosprawnych.

1. Nr 21/623/12 - wyrażono zgodę Wojewódzkiemu Szpitalowi Zespolo­nemu im. L. Rydygiera w Toruniu na sprzedaż, w drodze przetargu
    3 transformatorów oraz agregatu prądotwórczego.

1. Nr 21/624/12 - wyrażono zgodę Samodzielnemu Publicznemu Zakładowi Opieki Zdrowotnej Stacji Pogotowia Ratunkowego we Włocławku na sprzedaż, w drodze przetargu publicznego, samochodu sanitarnego marki Mercedes Sprinter 313 CDI, o nr rej. CW 22004.

1. Nr 21/625/12 - powołano Komisję Konkursową do przeprowadzenia postę­powania konkursowego na stanowisko Dyrektora Wojewódzkiego Szpitala dla Nerwowo i Psychicznie Chorych im. dr. J. Bednarza w Świe­ciu.

1. Nr 21/626/12 - wyznaczono Pana Piotra Kryna – przedstawiciela Woje­wództwa Kujawsko-Pomorskiego – do składu komisji konkursowych na stanowisko ordynatora w następujących jednostkach organizacyjnych Wojewódzkiego Ośrodka Lecznictwa Psychiatrycznego w Toruniu:

1. Oddziału II Psychiatrycznego Męskiego;

2. Oddziału III Psychiatrycznego Żeńskiego;

3. Oddziału Klinicznego VI Psychiatrii Dzieci i Młodzieży;

4. Oddziału Klinicznego VII Psychiatrii Wieku Podeszłego.

1. Nr 21/627/12 - rozstrzygnięto V edycję konkursu o Nagrodę Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego na najlepsze inicjatywy społeczne realizowane przez organizacje pozarządowe pod nazwą: „Rodzynki
    z pozarządówki”.

1. Nr 21/628/12 - zmieniono uchwałę Nr 11/251/12 Zarządu Województwa Kujawsko-Pomorskiego z dnia 14 marca 2012 r. w sprawie rozstrzygnię­cia otwartego konkursu ofert nr 13/2012 na wyko­nywanie zadań publicz­nych związanych z realizacją zadań Samorządu Województwa w 2012 r. pn. „Dofinansowanie wkładu własnego do projektów finansowa­nych
    z fun­duszy zewnętrznych”.

1. Nr 21/629/12 - zaakceptowano założenia projektu „Promocja marki woje­wództwa jako destynacji turystycznej w 2012 r.” realizowanego
    w roku 2012.

1. Nr 21/630/12 - wyrażono zgodę Kujawsko-Pomorskiemu Zarządowi Melio­racji i Urządzeń Wodnych we Włocławku na złożenie wniosku
    o wydanie decyzji o wygaśnięciu trwałego zarządu w udziale do 698/9832 części nieruchomości położonej w Brodnicy przy ul. Zamkowej 13a, oznaczonej w ewidencji gruntów i budynków jako działka nr 150/3,
    o pow. 0,0125 ha.

1. Nr 21/631/12 - zaopiniowano pozytywnie zmianę planu finansowego na rok 2012 Galerii i Ośrodka Plastycznej Twórczości Dziecka w Toruniu
    z dnia 18 kwietnia 2012 roku.

1. Nr 21/632/12 - wszczęto postępowanie o udzielenie zamówienia publicz­nego na dostawę sprzętu, oprogramowania oraz wdrożenie sys­temu Di­gital Signage”, projekt „e-Usługi – e-Organizacja – pakiet rozwią­zań in­formatycznych dla jednostek organizacyjnych Województwa Ku­jawsko-Pomorskiego” moduł e-Kultura.

1. Nr 21/633/12 - zatwierdzono protokół Komisji Przetargowej unieważnia­jący postępowanie o udzielenie zamówienia publicznego na organizację Uroczystej Gali XII Edycji Wręczenia Nagród Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego.

Unieważniono postępowanie, ponieważ cena najkorzystniejszej oferty prze­wyższa kwotę, jaką Zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie za­mówienia.

1. Nr 21/634/12 - wszczęto postępowanie o udzielenie zamówienia publicz­nego na organizację Uroczystej Gali XII Edycji Wręczenia Nagród Mar­szałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego.

1. Nr 21/635/12 - pozytywnie zaopiniowano „Projekt założeń do planu zaopa­trzenia w ciepło, energię elektryczną i paliwa gazowe gminy Dra­gacz – aktualizacja” w zakresie koordynacji współpracy z innymi gmi­nami oraz zgodności z polityką energetyczną państwa.

1. Nr 21/636/12 - do publicznej wiadomości podano informację:

• o zobowiązaniach wymagalnych na dzień 31 grudnia 2011 r.,

• o kwotach dotacji otrzymanych z budżetów jednostek samorządu terytorial­nego,

• o kwotach dotacji udzielonych innym jednostkom samorządu terytorialnego

oraz wykazy:

• udzielonych poręczeń i gwarancji,

• osób prawnych i fizycznych oraz jednostek organizacyjnych nieposia­dają­cych osobowości prawnej, którym w zakresie podatków lub opłat udzielono ulg, odroczeń, umorzeń lub rozłożono spłatę na raty w kwo­cie przewyż­szającej łącznie 500 zł,

• osób prawnych i fizycznych oraz jednostek nieposiadających osobowo­ści prawnej, którym udzielono pomocy publicznej.

1. Nr 21/637/12 - zmieniono uchwałę Nr 1/12/12 Zarządu Województwa Ku­jawsko-Pomorskiego z dnia 4 stycznia 2012 r. w sprawie ustalenia planu finansowego zadań z zakresu administracji rządowej oraz innych zadań zleconych ustawami Samorządowi Województwa Kujawsko-Po­morskiego finansowanych z dotacji celowych z budżetu państwa na rok 2012.

1. Nr 21/638/12 - zmieniono załącznik do uchwały Nr 54/902/10 Zarządu Województwa Kujawsko-Pomorskiego dnia 8 lipca 2010 r. w sprawie przyjęcia Metodologii obliczania korekty kwoty dofinansowania w przy­padku niezrealizowania zakładanych wskaźników przez beneficjentów RPO WK-P na lata 2007-2013.

1. Nr 21/639/12 - zmieniono uchwałę Nr 92/1151/08 Zarządu Wojewódz­twa Kujawsko-Pomorskiego z dnia 2 grudnia 2008 r. w sprawie przyjęcia projektu kryteriów wyboru projektów dla Osi priorytetowej 2. Regional­nego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko-Pomorskiego na lata 2007-2013 z późn. zm.

1. Nr 21/640/12 - zmieniono załącznik do uchwały Nr 62/1040/10 Zarządu Województwa Kujawsko-Pomorskiego z dnia 12 sierpnia 2010 r. zmie­niającej uchwałę w sprawie przyjęcia Szczegółowego Opisu Osi Priory­tetowych Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujaw­sko-Pomorskiego na lata 2007-2013 („Uszczegółowienie RPO”).

1. Nr 21/641/12 - przyjęto zmieniony harmonogram prac nad projektem „Zin­tegrowanego Programu Rozwoju Transportu Publicznego dla aglo­meracji bydgosko-toruńskiej, ze szczególnym uwzględnieniem bydgo­sko-toruńskiego obszaru metropolitalnego na lata 2010-2015”.

1. Nr 21/642/12 - przyznano dofinansowanie ze środków Europejskiego Fun­duszu Społecznego dla projektu systemowego pn. „Przedsiębior­czość szansą na rozwój regionu kujawsko-pomorskiego” w ramach Działania 6.2 Wsparcie oraz promocja przedsiębiorczości i samozatrud­nienia, Priorytetu VI Rynek pracy otwarty dla wszystkich, Programu Ope­racyjnego Kapitał Ludzki, w łącznej kwocie nieprzekraczającej 50.000.000,00 zł.

Beneficjentem projektu jest jednostka organizacyjna Samorządu Województwa Kujawsko-Pomorskiego – Wojewódzki Urząd Pracy w Toruniu.

1. Nr 21/643/12 - zatwierdzono sprawozdanie finansowe Filharmonii Pomor­skiej im. Ignacego Jana Paderewskiego w Bydgoszczy, sporzą­dzone na dzień 31.12.2011 r. za okres od 1.01.2011 r. do 31.12.2011 r.:

1. bilans sporządzony na dzień 31.12.2011 r., wykazujący po stronie aktywów i pasywów kwotę 8.306.501,08 zł;

2. rachunek zysków i strat za okres od 1.01.2011 r. do 31.12.2011 r. wykazu­jący zysk netto w wysokości 26.133,31 zł;

3. zestawienie zmian w kapitale (funduszu) własnym za rok obrotowy od 1.01.2011 r. do 31.12.2011 r., wykazujące zmniejszenie kapitału własnego o kwotę 508.048,13 zł;

4. rachunek przepływów pieniężnych za rok obrotowy 2011 wykazujący zwięk­szenie stanu środków pieniężnych na dzień 31.12.2011 r. o kwotę 7.654,84 zł.

Zysk za 2011 rok w wysokości 26.133,31 zł zwiększy fundusz instytucji.

: files -> sejmik -> projekty uchwal
files -> Ponizej podajemy slownik wspomnien z czasow prl naprawde ciekawe skojarzenia! Adapter "Bambino"
files -> Kogo najbardziej chciałbyś zobaczyć na Open'erze 2014?
files -> W poniższym schemacie blokowym występują: A. Dwa wejścia
files -> Kolejnych, 100 gimnazjalistów do ogólnopolskiego programu stypendiów licealnych
files -> Architektura I urbanistyka
files -> Egzamin z języka polskiego