Kghm polska miedź S. A. Informacja prasowa

Przedsiębiorstwo Budowy Kopalń PeBeKa Spółka Akcyjna

GRUPA KAPITAŁOWA KGHM POLSKA MIEDŹ S.A.

INFORMACJA PRASOWA

Lubin, 18 listopada 2011 roku

BARBÓRKA 2011 w PRZEDSIĘBIORSTWIE BUDOWY KOPALŃ PEBEKA S.A.

LISTA OSÓB WYRÓŻNIONYCH/NAGRODZONYCH NA AKADEMII BARBÓRKOWEJ

Odznaczenia państwowe „Medale za Długoletnią Służbę”:

ZŁOTY MEDAL:

Dariusz Korotko, Zdzisław Kosiorek, Ryszard Nykiel, Jan Różyło, Marek Witkowski.

SREBRNY MEDAL:

Ryszard Frankowski, Wojciech Kopciewicz, Robert Kostyszak, Piotr Łojko, Witold Pochul, Marek Rosa, Piotr Rozkowiński, Arkadiusz Świta, Janusz Telechiewicz, Jerzy Zagrodnik, Grzegorz Zajdlic, Tadeusz Żarkowski.

BRĄZOWY MEDAL:

Albert Jurdziński.
Honorowa odznaka „Zasłużony dla Górnictwa RP”:

Ryszard Janeczek, Remigiusz Brodecki, Leszek Budziński, Ludwik Jadczyszyn, Waldemar Janiszewski, Radosław Malinowski, Piotr Nowak, Tomasz Samol, Lech Sobol, Adam Sowiński, Marian Szpociński, Ireneusz Waliszewski, Krzysztof Żuchowski..

Honorowa Szpada Górnicza”:

Jarosław Ajs, Piotr Broniarz, Henryk Bartosiewicz, Bogusław Bielec, Zbigniew Bil, Józef Bober, Jerzy Chmiel, Jan Chudzik, Waldemar Damian, Ryszard Frankowski, Artur Gruca, Roman Jach, Wiesław Korczak, Emilian Kleszczyński, Waldemar Kurowski, Bogusław Marcinkowski, Marek Markowski, Józef Majda, Jerzy Mędrek, Ireneusz Nowak, Zygfryd Pietraszek, Ryszard Piątkowski, Adam Stępień, Zbigniew Tas, Henryk Wiśniewski, Zbigniew Wiśniewski, Kazimierz Wiaderek.

Odznaka „Zasłużony dla KGHM Polska Miedź S.A.”:

Mariusz Czarnecki, Aleksander Hodyl, Andrzej Karwatka, Mieczysław Suchodolski.

Odznaka „Zasłużony dla PeBeKa S.A.”:

Maria Baranowska, Ewa Błędowska, Iwona Karpińska-Urbanowicz, Agnieszka Kubica-Radek, Marek Bąk, Władysław Cymbalak, Jan Czarnecki, Zbigniew Czech, Jarosław Danielkiewicz, Władysław Hubiak, Andrzej Honczaryk, Wiesław Idkowiak, Grzegorz Kaczmarek, Wiesław Kaczmarek, Piotr Krowicki, Andrzej Krzyszczak, Henryk Kurzawa, Piotr Ligudziński, Marek Lintner, Robert Litwin, Andrzej Łukaszewicz, Franciszek Maćkała, Józef Majda, Krzysztof Makowski, Jerzy Mędrek, Franciszek Michałek, Jan Michniewicz, Wiesław Mokrogulski, Bogusław Noszczyk, Włodzimierz Orzechowski, Paweł Pawlik, Edward Pielech, Zenon Pirowicz, Roman Pracz, Grzegorz Pyziak, Kazimierz Wiaderek, Robert Wierzba, Artur Zarówny, Dariusz Zawadzki, Władysław Zadra, Piotr Ziółkowski.

Tytuł Dyrektora Górniczego II stopnia:

Jan Basałyga, Wojciech Chojnacki.

Tytuł Inżyniera Górniczego II-go stopnia:

Bogusław Marcinkowski, Mirosław Musiał, Jarosław Porębski, Wiesław Rawinis, Jacek Śliski.

Tytuł Inżyniera Górniczego III-go stopnia:

Mariusz Berlik, Krzysztof Kapiec, Michał Kowalski, Krzysztof Madej, Grzegorz Malina, Mirosław Maślankiewicz, Paweł Nowak, Piotr Smoliniec, Jan Sobczyński, Radosław Staszak, Bartłomiej Wawrzyszko, Janusz Wiak, Maciej Zalewski.
Wyróżnieni w konkursie „Innowacyjność w obszarze maszynowym”:

Marek Kulka, Ireneusz Waliszewski.

Nagrodzeni za 35-lecie pracy w górnictwie:

Jan Basałyga.

Nagrodzeni za 25-lecie pracy w górnictwie:

Krzysztof Dobosiewicz, Arkadiusz Gorczyca, Aleksander Hodyl, Andrzej Honczaryk, Krzysztof Makowski, Marek Mazur, Piotr Mazurkiewicz, Janusz Ogórkiewicz, Norbert Rybicki, Roman Starczewski, Robert Szumik, Zbigniew Szwed, Ronald Torebko.

Nagrodzeni za jubileusz 25-lecia pracy zawodowej:

Zbigniew Bajka, Dariusz Brzozowski, Artur Czarciński, Roman Czupryn, Grzegorz Gabryś, Siergiej Gnatczuk, Robert Kamieniarz, Arkadiusz Konopa, Jarosław Kot, Sylwester Krasicki, Bogdan Kupczyk, Marek Maciejewski, Józef Mamona, Krzysztof Maślanka, Marek Mikiel, Zbigniew Późniecki, Stanisław Rakoczy, Krzysztof Rytkowski, Hieronim Rzepka, Andrzej Scholz, Jerzy Skalski, Wiesław Szabliński, Jarosław Wiśniewski, Artur Zarówny, Mieczysław Zawisza, Stanisław Żarczyński.

Wyróżnione matki pracowników PeBeKa (matki, których co najmniej trzech synów pracuje w górnictwie):

Halina Czekajło, Zofia Jania, Krystyna Komisarz, Anna Stankiewicz, Halina Struczak, Lucyna Szozda, Michalina Zagrodnik, Helena Zawada, Stanisława Żelewska.

Dodatkowych informacji udzieli Państwu:
Agnieszka Kubica-Radek

Przedsiębiorstwo Budowy Kopalń PeBeKa S.A.

tel. (+48 76) 840 52 25 /785 992 272

e-mail: aradek@pebeka.com.pl

Iza Strączek

PR time – Agencja Public Relations

tel. (+48 71) 33 70 686 / 600 243 193

e-mail: iza.straczek@prtime.pl

Przedsiębiorstwo Budowy Kopalń PeBeKa Spółka Akcyjna z Lubina to jedna z największych firm budowlanych w Polsce. Przychody spółki w 2010 roku wyniosły  485 mln złotych. Firma jest notowana w rankingach 500 największych polskich przedsiębiorstw Rzeczpospolitej i Polityki. PeBeKa znajduje się na 31 miejscu wśród największych firm z Dolnego Śląska i wśród dwóch największych dolnośląskich firm budowlanych (wg rankingu Polityki). Lubińskie przedsiębiorstwo zatrudnia około 1600 osób.
Świadczy usługi w zakresie budownictwa specjalistycznego ogólnego i inżynieryjnego, dysponuje własnym, nowoczesnym parkiem maszynowym, możliwościami produkcyjnymi na poziomie pozwalającym na kompleksową realizację kontraktów - od prac projektowych po pełne zakończenie inwestycji. Buduje obiekty podziemne i powierzchniowe na rzecz górnictwa, transportu i komunikacji, przemysłu, a od niedawna również w branży ochrony środowiska. Dysponuje unikalną na skalę światową technologią głębienia szybów z zastosowaniem mrożenia górotworu. Dzięki jej zastosowaniu firma wybudowała 29 szybów dla KGHM Polska Miedź S.A.
Geneza PeBeKa SA jest związana z odkryciem złóż miedzi i początkami Zagłębia Miedziowego. W początkowym etapie firma głębiła i uzbrajała szyby nowopowstających kopalń, rozszerzając później zakres działalności o tworzenie pełnej infrastruktury zakładów górniczych. Pracownicy PeBeKa budowali kopalnie od podstaw, jako pierwsi dotarli do pokładów złoża rudy miedzi, głębili kolejne szyby i poszerzali sieć wyrobisk chodnikowych. Powstał w ten sposób zespół nowoczesnych kopalń czołowego światowego producenta miedzi, które PeBeKa rozbudowuje do dziś. Spółka od lat 80. realizuje również prace rekonstrukcyjne i renowacyjne w Kopalni Soli „Wieliczka”. PeBeKa działa w ramach Grupy Kapitałowej KGHM Polska Miedź S.A., który jest właścicielem 100 proc. akcji przedsiębiorstwa.