Strona główna

Konkurs – na najlepszy produkt żywnościowy I kategoria: produkt regionalny pochodzenia zwierzęcego Podkategoria: produkty mięsne


Pobieranie 9.04 Kb.
Data20.06.2016
Rozmiar9.04 Kb.
Lista laureatów konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” Muzeum Wsi Opolskiej Bierkowice 05.08.2012 r.
Konkurs – na najlepszy produkt żywnościowy
I Kategoria: produkt regionalny pochodzenia zwierzęcego

Podkategoria: produkty mięsne

I nagroda : Wiesława Hantiuk - Kaczka nadziewana


Podkategoria: produkty mleczne

I nagroda : Małgorzata Gawłowska – Ser biały sołtyski Gosi

I nagroda : Irena i Krystian Wajrauch – Ser owczy na szlaku cysterskim
Podkategoria: miody

I nagroda Natalia i Andrzej Krzak- Miód rudnicki akacjowy


Wyróżnienia:

  1. Jadwiga i Szczepan Mały – Miód wielokwiatowy z Borów Stobrawskich

  2. Grzegorz Ptak – Boczek faszerowany


II Kategoria: Produkty pochodzenia roślinnego
Podkategoria: przetwory owocowe

I nagroda: Urszula Surzykiewicz – Konfitura gruszkowa


Podkategoria: produkty zbożowe

I nagroda: Edeltrauda Wybraniec, Związek Śląskich Kobiet Wiejskich w Strzeleczkach - Graupy


Podkategoria: Wyroby cukiernicze

I nagroda: Związek Śląskich Kobiet Wiejskich w Dolnej – Torta na kremie z puddingu


Wyróżnienia:

  1. Józefa Robak – Placki wielkopostne

  2. Halina Gąsior Koło Gospodyń Wiejskich Ścinawa Mała – Zakwas z mąki żytniej

  3. Dorota Majder – Galaretka z białej porzeczki

  4. Marianna Rzepka – Węgierki w zalewie octowej


III Napoje regionalne
Podkategoria: napoje bezalkoholowe

I nagroda: Teresa Kern – Napój z kwiatów czarnego bzu


Podkategoria: napoje alkoholowe

I nagroda: Dariusz Broś – Pigowocówka z Faustianki



I nagroda: Gerard Kosytorz – Orzechówka z Piotrowiny „Pietrasovka”
Wyróżnienia:

  1. Irena i Mikołaj Wołczyk- Nalewka – owoce leśne na ziołach

  2. Maria Żmija – Glombik, Związek Śląskich Kobiet Wiejskich w Walcach – Nalewka malinowa


IV Inne produkty regionalne
I nagroda: Anna Noga – Gołąbki ziemniaczane
Nominacje do nagrody „Perła 2012”

  1. Modziki – Teresa Kern

  2. Kiełbasa wiejska – Adam i Grzegorz Ptak

  3. Nalewka myśliwska – Urszula Surzykiewicz

  4. Piróg postny – Irena Gorek

  5. Naczynka – Janina Hołówka


Konkurs na najlepszą potrawę regionalną:
III miejsce: Gospodarstwo agroturystyczne Janina i Ryszard Hołówka: przystawka – Zupa „Pejzanka”, danie główne: Gołąbki z kaszy gryczanej

II miejsce: Restauracja 4BAS: przystawka: Hekele, danie główne: Sandacz po polsku

I miejsce: Karczma u Karola Malajki: przystawka: Szpajza, danie główne: Śląskie niebo

Nominacja do nagrody : Perła 2012”

Restauracja 4BAS - Sandacz po polsku


©snauka.pl 2016
wyślij wiadomość