PROGRAM SZKOLENIA
„Protokół dyplomatyczny i wystąpienia publiczne w jednostkach samorządu terytorialnego i innych instytucjach publicznych”
|
Godzina
|
DZIEŃ I – 22 września 2011 r.
|
15:00-16:00
|
Rejestracja uczestników szkolenia.
|
16:00-17:30
|
KORESPONDENCJA OFICJALNA
-
zasady i formy pisania listów, zaproszeń, pism etc.
TYTULATURA W KORESPONDENCJI I W ROZMOWIE
-
tytuły i stopnie w życiu publicznym (rząd, samorząd, inne instytucje publiczne, nauka itd.)
-
tytułowanie w rozmowie i korespondencji przedstawicieli duchowieństwa .
mgr Urszula Jabłońska
|
17:30-17:45
|
Przerwa
|
17:45-19:15
|
MOWA CIAŁA
-
znaczenie podstawowych gestów, mimiki ruchów, etc.
APARYCJA
-
rodzaje strojów i ubiorów
-
reguły doboru
-
wygląd zewnętrzny
-
rola w kreowaniu wizerunku instytucji
-
niszczyciele wizerunku kobiety i mężczyzny
mgr Marzena Zychowicz
|
19:15
|
Zakończenie szkolenia w dniu pierwszym
|
20:00
|
Kolacja zwykła
|
Godzina
|
DZIEŃ II – 23 września 2011 r.
|
9:00-10:00
|
Śniadanie.
|
10:00-11:30
|
ETYKIETA
-
reguły dotyczące powitania,
-
reguły dotyczące prezentacji i autoprezentacji,
-
reguły dotyczące wchodzenia,
-
kolejność zajmowania miejsc,
-
uścisk i całowanie dłoni,
-
rozmowa, formy zwracania się w rozmowie,
-
rozmowa telefoniczna,
-
wręczenie prezentów i kwiatów,
-
wychodzenie i pożegnanie,
-
rola gospodarcza, rola gościa,
-
sytuacje niezręczne, gafy,
Jan Wojciech Piekarski-ambasador ad personam
|
11:30-11:45
|
Przerwa
|
11:45-13:15
|
PRZYJĘCIE SIEDZĄCE
-
nakrycie, sztućce, zastawa, ustawienie stołu,
-
rozmieszczenie gości,
-
sposób podawania dań, napojów, obsługa,
-
kolejność i dobór dań,
-
menu,
-
dobór win do dań
-
desery, owoce, napoje gorące,
-
toasty,
-
sposób spożywania szczególnych potraw,
-
rola gospodarza i gościa głównego,
-
imponderabilia
Jan Wojciech Piekarski-ambasador ad personam
|
13:15-14:15
|
Obiad
|
14:15-15:00
|
ZASADY PROTOKOŁU DYPLOMATYCZNEGO
-
zasady procedencji, prawej strony, wzajemności,
-
święto państwowe, flaga, hymn, majestat RP,
Jan Wojciech Piekarski-ambasador ad personam
|
15:00-15:15
|
Przerwa
|
15:15-16:15
|
PRZYJĘCIE INTERESANTA (GOŚCIA)
-
zasada pierwszego wrażenia (pobyt w punkcie recepcyjnym, sekretariacie-zachowanie sekretarki),
-
przyjmowanie gościa, interesanta w gabinecie szefa (przedstawienie, przywitanie, miejsce gościa, miejsce interesanta, czas rozmowy, poczęstunek, kolejność podawania, miejsce i rola sekretarki).
PRZYGOTOWANIE I ORGANIZACJA WIZYT OFICJALNYCH
-
wizyta przyjazdowa,
-
wizyta wyjazdowa,
-
organizacja,
-
różnice kulturowe (przykłady)
-
program ramowy i szczegółowy,
-
przyjęcie gości(lotnisko, dworzec, samochód)
-
rozmowy w cztery oczy, plenarne, stół do rozmów
-
rola i miejsce tłumacza
-
przerwy, poczęstunek, etc.
|
16:15-16:30
|
Przerwa
|
16:30-18:00
|
„PROTOKÓŁ” SAMORZĄDOWY
-
organizacja uroczystości samorządowych (przykłady: święto miasta, dożynki, rocznice, inauguracja roku szkolnego, otwarcie obiektów, wystaw, festiwali – przecięcie wstęgi, odsłonięcie, wygłoszenie formuły, etc.)
-
wmurowanie aktu erekcyjnego, kamienia węgielnego, itd.
-
listy gratulacyjne
-
wręczanie odznaczeń i nagród
-
udział w balach charytatywnych
-
udział w imprezach rekreacyjno-sportowych
dr Zbigniew Zychowicz
|
18:00
|
Zakończenie szkolenia w dniu drugim
|
20:00
|
Uroczysta kolacja według wzoru protokołu
|
Godzina
|
DZIEŃ III – 24 września 2011 r.
|
8:30-9:30
|
Śniadanie
|
9:30-11:00
|
WYSTĄPIENIA PUBLICZNE
-
organizacja i prowadzenie konferencji prasowej,
-
prawo prasowe, a kontakt z mediami w praktyce
-
prezentacja prezentacji, czyli, jak mówić, aby być słuchanym
Stanisław Heropolitański
|
11:00-11:15
|
Przerwa
|
11:15-13:00
|
WYSTĄPIENIA PUBLICZNE
-
przed kamerą i przed mikrofonem - warsztaty
Stanisław Heropolitański
|
13:15-14:15
|
Obiad
|
14:15
|
Zakończenie szkolenia i wręczenie certyfikatów uczestnictwa.
| |