Strona główna

Pruszków Autyzm – dieta bezcukrowa


Pobieranie 7.31 Kb.
Data19.06.2016
Rozmiar7.31 Kb.
Specjalny Ośrodek Szkolno – Wychowawczy im. ks. Jana Twardowskiego

ul. Wapienna 2

05-800 Pruszków
Autyzm – dieta bezcukrowa
Dieta bezcukrowa

Cukry, inaczej węglowodany. Najpopularniejsze wśród nich, to skrobia i celuloza (polisacharydy), cukry proste (glukoza, fruktoza, mannoza, galaktoza), dwucukry - sacharoza (cukier spożywczy), laktoza (cukier mlekowy) i maltoza.
Węglowodany pełnią wiele funkcji w organizmie. Są m. in. głównym, najłatwiej dostępnym źródłem energii wykorzystywanej do pracy narządów wewnętrznych i utrzymania ciepłoty ciała. Stanowią źródło energii dla mózgu i mięśni (glukoza).
Przy diecie dzieci z autyzmem wskazana jest rezygnacja z części cukrów, głównie dwucukrów i cukrów prostych, ponieważ są m. in. pożywką dla Candidy. Powodują również nadmierny wzrost aktywności i niepożądanych zachowań u dzieci z autyzmem.


Produkty zabronione: cukier spożywczy (sacharoza), miód, glukoza, fruktoza, syrop glukozowo-fruktozowy oraz wszelkie produkty z ich zawartością (dżemy, słodycze, produkty do smarowania pieczywa, np. Nutella, lody mleczne i owocowe, soczki, deserki owocowe i mleczne np. danonki, kaszki bezglutenowe zawierające cukier np. Sinlac, płatki śniadaniowe zawierające cukier, drożdżówki i wiele innych) Zawsze należy czytać informacje na opakowaniu o składzie produktów.


Ponadto należy unikać:
* drożdży i grzybów (ze względu na Candidę)
* produktów z puszek
* produktów z dodatkiem sztucznych barwników, konserwantów, wzmacniaczy smaku
* „leków pułapek” do produkcji, których dodaje się drożdży, mleka lub cukru (np. Trilac) i past do zębów

Produkty dozwolone przy diecie bezcukrowej
* ryż (najlepiej brązowy), tapioka, kukurydza, proso, amarantus (szarłat), gryka oraz produkty z nich powstałe (mąki, kasze, płatki, makarony, mleka, chlebki, chrupki)
* jaja (choć nie wszystkie dzieci je tolerują lub tolerują jedynie te pochodzące z hodowli ekologicznych, domowych) kurze, przepiórcze, strusie
* orzechy włoskie, laskowe, migdały, nerkowce (ostrożnie w przypadku ich podawania, ponieważ mogą zawierać toksyny), kokos, pistacje i produkty z nich powstałe (np. mleka, masła). Należy jednak obserwować czy nie występują reakcje alergiczne.
* rośliny strączkowe: cieciorka (ciecierzyca), fasola (np. mung, adzuki, kolorowa, kidney, biała, i wiele innych), bób, soczewica, groch
* warzywa (poza ziemniakiem lub podawać go w małych ilościach)
* mięso: indyk, kaczka, gęś, kurczak, dziczyzna, boczek, chuda surowa szynka (zaleca się kupowanie produktów ze zdrowej żywności, szczególnie kurczaka)
* ryby: makrela, sola, barwena, sardynka, pstrąg, okoń, tilapia
* zamiast cukru- ksylitol, czyli cukier brzozowy i naturalny słodzik uzyskany z liści Stevii. Produkty te należy wprowadzać stopniowo po konsultacji ze specjalistą. Uwaga: Stevia dodana w zbyt dużej ilości może spowodować gorycz potrawy. Nie zaleca się stosowania ksylitolu dla dzieci poniżej 3 roku życia z powodu możliwości wpływu na zaburzenia w budowie oka.
* niektóre owoce, np. gruszki, cytrusy, jagody, borówki amerykańskie, maliny, żurawiny. Obserwujemy czy nie występują reakcje alergiczne.
* woda
* oliwa z oliwek, pestek winogron, pestek dyni, olej lniany
* siemię lniane (w ziarenkach lub mielone; dodane do potraw wspomaga trawienie)
* herbatki owocowe, ziołowe


©snauka.pl 2016
wyślij wiadomość