Strona główna

Rozdział Dozwolone substancje dodatkowe inne niż barwniki i substancje słodzące


Pobieranie 442.21 Kb.
Strona2/4
Data18.06.2016
Rozmiar442.21 Kb.
1   2   3   4


Objaśnienia:


  1. substancje określone powyżej stosuje się do wszystkich środków spożywczych z wyjątkiem określonych w § 8 rozporządzenia lub w § 25 rozdziału 3 załącznika nr 2, zgodnie z zasadą quantum satis;

  2. substancje określone pod numerami E 407 i E 440 mogą być standaryzowane cukrami, pod warunkiem, że taka informacja będzie dodana do ich numeru i ich określenia;

  3. objaśnienie użytych symboli:

* Substancje E 290, E 938, E 939, E 941, E 942, E 948 i E 949 mogą być także użyte do środków spożywczych określonych w § 8 rozporządzenia lub w § 25 rozdziału 3 załącznika nr 2.

# Substancje E 410, E 412, E 415 i E 417 nie mogą być użyte do produkcji odwodnionych środków spożywczych, przeznaczonych do ponownego uwodnienia w trakcie spożycia.




§ 25. Środki spożywcze, do których wolno stosować ograniczoną liczbę dozwolonych substancji dodatkowych określonych w tabeli nr 6, określa tabela nr 7.




Tabela nr 7

Środek spożywczy

Substancja dodatkowa

Maksymalna dawka


1)


Wyroby kakaowe i czekoladowe

(1)




E 330 Kwas cytrynowy

E 322 Lecytyny

E 334 Kwas winowy

E 422 Glicerol

E 471 Mono- i diglicerydy

kwasów tłuszczowych
E 170 Węglany wapnia

E 500 Węglany sodu

E 501 Węglany potasu

E 503 Węglany amonu

E 504 Węglany magnezu

E 524 Wodorotlenek sodu

E 525 Wodorotlenek potasu

E 526 Wodorotlenek wapnia

E 527 Wodorotlenek amonu

E 528 Wodorotlenek magnezu

E 530 Tlenek magnezu

E 414 Guma arabska

E 440 Pektyny

0,5%


quantum satis

0,5%


quantum satis
quantum satis

7% w przeliczeniu



na suchą masę

beztłuszczową,

wyrażone jako

węglany potasu


wyłącznie jako

substancje glazurujące

quantum satis

quantum satis



2)

Soki owocowe z dodatkiem cukrów i nektary z dodatkiem cukrów

E 300 Kwas askorbinowy




quantum satis

3)

Sok ananasowy z dodatkiem cukrów

E 296 Kwas jabłkowy


3g/l


4)

Nektary z jabłek lub gruszek albo mieszaniny tych owoców

E 330 Kwas cytrynowy

E 270 Kwas mlekowy

5g/l


5g/l

5)
Sok winogronowy

E 170 Węglany wapnia

E 336 Winiany potasu



quantum satis

quantum satis

6)

Soki owocowe bez dodatku cukrów, z wyjątkiem soków z owoców południowych (innych niż ananasowy).

Sok ananasowy bez dodatku cukrów lub sok z jego udziałem bez dodatku cukrów


E 330 Kwas cytrynowy


3g/l



7)

Dżemy ekstra i galaretki ekstra


E 440 Pektyny




quantum satis




E 270 Kwas mlekowy

E 296 Kwas jabłkowy

E 300 Kwas askorbinowy

E 327 Mleczan wapnia

E 330 Kwas cytrynowy

E 331 Cytryniany sodu

E 333 Cytryniany wapnia

E 334 Kwas winowy

E 335 Winiany sodu

E 350 Jabłczany sodu



quantum satis




E 471 Mono- i diglicerydy

kwasów tłuszczowych




quantum satis

8)

Dżemy, galaretki i marmolady i inne podobne owocowe produkty do smarowania łącznie z produktami niskokalorycznymi


E 440 Pektyny




quantum satis



E 270 Kwas mlekowy

E 296 Kwas jabłkowy

E 300 Kwas askorbinowy

E 327 Mleczan wapnia

E 330 Kwas cytrynowy

E 331 Cytryniany sodu

E 333 Cytryniany wapnia

E 334 Kwas winowy

E 335 Winiany sodu

E 350 Jabłczany sodu

E 471 Mono- i diglicerydy

kwasów tłuszczowych



quantum satis



E 400 Kwas alginowy

E 401 Alginian sodu

E 402 Alginian potasu

E 403 Alginian amonu

E 404 Alginian wapnia

E 406 Agar

E 407 Karagen

E 410 Mączka chleba

świętojańskiego

E 412 Guma guar

E 415 Guma ksantanowa

E 418 Guma gellan

10g/kg


(pojedynczo lub łącznie)



E 509 Chlorek wapnia

E 524 Wodorotlenek sodu



quantum satis

9)

Mleko w proszku i mleko zagęszczone


E 300 Kwas askorbinowy

E 301 Askorbinian sodu

E 304 Estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego


E 322 Lecytyny

E 331 Cytryniany sodu

E 332 Cytryniany potasu

E 407 Karagen

E 500(ii) Wodorowęglan sodu

E 501(ii) Wodorowęglan potasu

E 509 Chlorek wapnia



quantum satis




10)

Śmietanka pasteryzowana


E 401 Alginian sodu

E 402 Alginian potasu

E 407 Karagen

E 466 Karboksymetyloceluloza, sól sodowa karboksymetylocelulozy

E 471 Mono- i diglicerydy

kwasów tłuszczowych



quantum satis

11)

Mrożone i głęboko mrożone nieprzetworzone owoce i warzywa; pakowane, chłodzone nieprzetworzone owoce i warzywa gotowe do spożycia oraz pakowane nieprzetworzone i obrane ziemniaki


E 300 Kwas askorbinowy

E 301 Askorbinian sodu

E 302 Askorbinian wapnia

E 330 Kwas cytrynowy

E 331 Cytryniany sodu

E 332 Cytryniany potasu

E 333 Cytryniany wapnia




quantum satis

12)

Kompoty owocowe

Nieprzetworzone ryby, skorupiaki i mięczaki łącznie z takimi produktami mrożonymi i głęboko mrożonymi

E 300 Kwas askorbinowy

E 301 Askorbinian sodu

E 302 Askorbinian wapnia

E 330 Kwas cytrynowy

E 331 Cytryniany sodu

E 332 Cytryniany potasu

E 333 Cytryniany wapnia




quantum satis

13)

Ryż szybko gotujący się


E 471 Mono- i diglicerydy

kwasów tłuszczowych

E 472a Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym




quantum satis

14)

Niezemulgowane oleje i tłuszcze pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego (z wyjątkiem oliwy Virgin i oliwy z oliwek)


E 304 Estry kwasów

tłuszczowych i

kwas askorbinowego


E 306 Mieszanina tokoferoli

E 307 Alfa-tokoferol

E 308 Gamma-tokoferol

E 309 Delta-tokoferol




quantum satis



E 322 Lecytyny

30g/l




E 471 Mono- i diglicerydy

kwasów tłuszczowych



10g/l




E 330 Kwas cytrynowy

E 331 Cytryniany sodu

E 332 Cytryniany potasu

E 333 Cytryniany wapnia




quantum satis

15)

Niezemulgowane oleje i tłuszcze pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego

(z wyjątkiem oliwy Virgin i oliwy z oliwek) szczególnie przeznaczone do gotowania lub smażenia lub przygotowania zasmażek

E 270 Kwas mlekowy

E 300 Kwas askorbinowy

E 304 Estry kwasów

tłuszczowych

i kwasu askorbinowego

E 306 Mieszanina tokoferoli

E 307 Alfa-tokoferol

E 308 Gamma-tokoferol

E 309 Delta-tokoferol




quantum satis




E 322 Lecytyny

30g/l

E 471 Mono- i diglicerydy

kwasów tłuszczowych




10g/l

E 472c Mono- i diglicerydy

kwasów tłuszczowych

estryfikowane kwasem

cytrynowym

E 330 Kwas cytrynowy

E 331 Cytryniany sodu

E 332 Cytryniany potasu

E 333 Cytryniany wapnia




quantum satis

16)

Rafinowana oliwa z oliwek łącznie z olejem z wytłoczyn z oliwek



E 307 Alfa-tokoferol


200mg/l


17)

Sery dojrzewające


E 170 Węglany wapnia

E 504 Węglany magnezu

E 509 Chlorek wapnia

E 575 Lakton kwasu

glukonowego





quantum satis

18)


Mozzarella i ser serwatkowy

E 260 Kwas octowy

E 270 Kwas mlekowy

E 330 Kwas cytrynowy

E 575 Lakton kwasu

glukonowego





quantum satis

19)

Owoce i warzywa w puszkach lub w opakowaniach szklanych


E 260 Kwas octowy

E 261 Octan potasu

E 262 Octany sodu

E 263 Octan wapnia

E 270 Kwas mlekowy

E 296 Kwas jabłkowy

E 300 Kwas askorbinowy

E 301 Askorbinian sodu

E 302 Askorbinian wapnia

E 325 Mleczan sodu

E 326 Mleczan potasu

E 327 Mleczan wapnia

E 330 Kwas cytrynowy

E 331 Cytryniany sodu

E 332 Cytryniany potasu

E 333 Cytryniany wapnia

E 334 Kwas winowy

E 335 Winiany sodu

E 336 Winiany potasu

E 337 Winian sodowo-

potasowy


E 509 Chlorek wapnia

E 575 Lakton kwasu

glukonowego



quantum satis

20)



Gehakt

E 300 Kwas askorbinowy

E 301 Askorbinian sodu

E 302 Askorbinian wapnia

E 330 Kwas cytrynowy

E 331 Cytryniany sodu

E 332 Cytryniany potasu

E 333 Cytryniany wapnia





quantum satis

21)

Paczkowane świeżo zmielone mięso


E 300 Kwas askorbinowy

E 301 Askorbinian sodu

E 302 Askorbinian wapnia

E 330 Kwas cytrynowy

E 331 Cytryniany sodu

E 332 Cytryniany potasu

E 333 Cytryniany wapnia




quantum satis

22)

Soki i nektary z ananasa i owoców passiflory


E 440 Pektyny


3 g/l


23)

Chleb wyprodukowany wyłącznie z następujących składników: mąka pszenna, woda, drożdże lub zakwas, sól spożywcza


E 260 Kwas octowy


E 261 Octan potasu

E 262 Octany sodu

E 263 Octan wapnia

E 270 Kwas mlekowy

E 300 Kwas askorbinowy

E 301 Askorbinian sodu

E 302 Askorbinian wapnia


E 304 Estry kwasów tłuszczowych i

kwas askorbinowego

E 322 Lecytyny

E 325 Mleczan sodu

E 326 Mleczan potasu


E 327 Mleczan wapnia

E 471 Mono- i diglicerydy

kwasów tłuszczowych

E 472a Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych

estryfikowane

kwasem octowym

E 472d Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane

kwasem winowym

E 472e Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane

kwasem mono- i diacetylowinowym

E 472f Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane

mieszaniną kwasu octowego i winowego



quantum satis

24)



Pain courant franais

E 260 Kwas octowy

E 261 Octan potasu

E 262 Octany sodu

E 263 Octan wapnia

E 270 Kwas mlekowy

E 300 Kwas askorbinowy

E 301 Askorbinian sodu

E 302 Askorbinian wapnia

E 304 Estry kwasów tłuszczowych i

kwasu askorbinowego

E 322 Lecytyny

E 325 Mleczan sodu

E 326 Mleczan potasu


E 327 Mleczan wapnia

E 471 Mono- i diglicerydy

kwasów tłuszczowych




quantum satis

25)

Świeże makarony

E 270 Kwas mlekowy

E 300 Kwas askorbinowy

E 301 Askorbinian sodu

E 322 Lecytyny

E 330 Kwas cytrynowy

E 334 Kwas winowy

E 471 Mono- i diglicerydy

kwasów tłuszczowych

E 575 Lakton kwasu

glukonowego



quantum satis

26)

Wyroby winiarskie gronowe


Przewidziane substancje dodatkowe:


Zgodnie z przepisami dotyczącymi sposobu produkcji wyrobów winiarskich gronowych



pro memoria

27)

Fermentowane napoje winiarskie

Przewidziane substancje dodatkowe:


Zgodnie z przepisami dotyczącymi sposobu produkcji fermentowanych napojów winiarskich



pro memoria

28)

Piwo

E 270 Kwas mlekowy

E 300 Kwas askorbinowy

E 301 Askorbinian sodu

E 330 Kwas cytrynowy

E 414 Guma arabska



quantum satis

29)


Foie gras, foie gras entier, blocs de foie gras

E 300 Kwas askorbinowy

E 301 Askorbinian sodu



quantum satis

30)

Plasterkowane i utarte sery dojrzewające


E 170 Węglany wapnia

E 460 Celulozy

E 504 Węglany magnezu

E 509 Chlorek wapnia

E 575 Lakton kwasu

Glukonowego



quantum satis

31)

Masło ze śmietanki ukwaszonej (śmietany)



E 500 Węglany sodu




quantum satis

(1) Wyroby kakaowe i czekoladowe o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukrów nie są ujęte w tabeli nr 7.

§ 26. Warunkowo dozwolone konserwanty i przeciwutleniacze:


  1. sorbiniany, benzoesany i para-hydroksybenzoesany oraz ich zastosowanie określają tabele nr 8

i nr 9;
Tabela nr 8

Numer wg systemu oznaczeń Unii

Europejskiej

Nazwa

Skrót


1)


E 200


E 202

E 203

Kwas sorbowy

Sorbinian potasu

Sorbinian wapnia

Sa


2)


E 210


E 211

E 212


E 213

Kwas benzoesowy

Benzoesan sodu

Benzoesan potasu

Benzoesan wapnia

Ba(1)





3)


E 214


E 215
E 216

E 217
E 218

E 219

Ester etylowy kwasu para-hydroksybenzoesowego

Ester etylowy kwasu para-hydroksybenzoesowego – sól sodowa

Ester propylowy kwasu para-hydroksybenzoesowego

Ester propylowy kwasu para-hydroksybenzoesowego - sól sodowa

Ester metylowy kwasu para-hydroksybenzoesowego

Ester metylowy kwasu para-hydroksybenzoesowego - sól sodowa


PHB




1   2   3   4


©snauka.pl 2016
wyślij wiadomość