Strona główna

Rozdział Dozwolone substancje dodatkowe inne niż barwniki i substancje słodzące


Pobieranie 442.21 Kb.
Strona4/4
Data18.06.2016
Rozmiar442.21 Kb.
1   2   3   4

Tabela nr 11


Środek spożywczy


Maksymalna dawka

(mg/kg lub mg/l odpowiednio)

w przeliczeniu na SO2




Burger meat z dodatkiem warzyw lub przetworów zbożowych w ilości nie mniej niż 4%

450





Breakfast sausages

450






Longaniza fresca i Butifarra fresca

450



Suszone solone ryby gatunków „Gadidae”


200



Skorupiaki i głowonogi:

- świeże, mrożone i głęboko mrożone

- skorupiaki z rodziny penacidae


solenceridae, aristeidae:


-do 80 jednostek

-pomiędzy 80 a 120 jednostkami

-powyżej 120 jednostek

-gotowane



150(1)

150(1)

200(1)

300(1)

50(1)




Suche herbatniki


50



Skrobie (z wyjątkiem skrobi do środków spożywczych uzupełniających dla niemowląt i dzieci do 3 lat, preparatów do dalszego żywienia niemowląt, preparatów do początkowego żywienia niemowląt)


50




Sago

30



Kasza perłowa (z jęczmienia)


30



Odwodnione ziemniaki


400



Sneksy zbożowe i ziemniaczane


50



Obrane ziemniaki


50




Przetworzone ziemniaki (łącznie z

ziemniakami mrożonymi i głęboko

mrożonymi)


100

Ciasto ziemniaczane


100


Białe warzywa, wysuszone


400



Białe warzywa, przetworzone (łącznie z mrożonymi i głęboko mrożonymi białymi warzywami)


50



Suszony imbir


150



Suszone pomidory


200



Pulpa chrzanu


800



Pulpa cebuli, czosnku i szalotek


300



Warzywa i owoce w occie, oleju lub solance

(z wyjątkiem oliwek i złotej papryki w solance)

100



Złota papryka w solance


500



Przetwory grzybowe (łącznie z grzybami mrożonymi)


50



Grzyby suszone


100




Owoce suszone:

-morele, brzoskwinie, winogrona, śliwki i figi

-banany

-jabłka i gruszki



-inne (łącznie z orzechami w łupinach)

2 000


1 000

600


500


Wysuszony orzech kokosowy


50



Kandyzowane, krystalizowane lub lukrowane owoce, warzywa, dzięgiel i skórka cytrusów


100



Dżemy, galaretki i dżemy z pomarańczy i dżemy z cytryny (z wyjątkiem dżemów ekstra i galaretek ekstra) i inne podobne produkty smarowne łącznie z produktami niskokalorycznymi


50



Dżemy, galaretki i marmelades wyprodukowane z owoców sulfitowanych


100



Owocowe nadzienia do ciastek – pajów


100



Przyprawy na bazie soków cytrusowych


200



Zagęszczony sok winogronowy przeznaczony do domowego wyrobu wina


2 000






Mostarda di frutta

100



Żelujące ekstrakty owocowe, płynna pektyna przeznaczona do sprzedaży konsumentowi finalnemu


800



Czereśnie o białym miąższu w opakowaniach szklanych, uwodnione suszone owoce i owoce liczi


100



Plasterkowane cytryny w opakowaniach szklanych


250



Cukier biały, cukier biały rafinowany, cukier biały przemysłowy, cukier płynny, cukier płynny inwertowany, syrop inwertowany, glukoza jednowodna, glukoza bezwodna


10



Syrop glukozowy odwodniony i nieodwodniony


20



Syropy i melasy


70



Inne cukry


40



Polewy (syropy do naleśników, aromatyzowane syropy do koktajli mlecznych i lodów; produkty podobne)


40



Sok pomarańczowy, grejpfrutowy, jabłkowy i ananasowy w dużych opakowaniach z przeznaczeniem na zaopatrzenie przedsiębiorstw


50



Sok cytrynowy i z limonek


350



Koncentraty na bazie soku owocowego zawierające nie mniej niż 2,5% jęczmienia (kleik jęczmienny)


350



Inne koncentraty na bazie soku owocowego lub rozdrobnionych owoców ; capilé groselha


250



Aromatyzowane napoje bezalkoholowe zawierające sok owocowy


20

(tylko jako pozostałość z koncentratów)




Aromatyzowane napoje bezalkoholowe zawierające syrop glukozowy w ilości nie mniejszej niż 235 g/l


50



Sok winogronowy, niefermentowany do użycia sakralnego


70



Wyroby cukiernicze na bazie syropu glukozowego


50

(tylko jako pozostałość z syropu glukozowego)




Piwo łącznie z niskoalkoholowym i bezalkoholowym


20



Piwo drugiej fermentacji w beczce


50







Wina gronowe, inne niż wina musujące oraz wina likierowe

160

wina czerwone


210

wina białe oraz różowe


W przypadku win o zawartości cukrów redukujących po inwersji 5 g/l lub wyższej:
210

wina czerwone


260

wina białe oraz różowe


300

  • wina, które zgodnie z przepisami Wspólnoty mogą być określane jako „Spätlese”;

  • białe wina wysokiej jakości, posiadające geograficzne oznaczenie miejsca pochodzenia (psr), określone w następujący sposób: Bordeaux superieur, Graves de Vayres, Côtes de Bordeaux, St. Macaire, Premiére Côtes de Bordeaux, Sainte-Foy Bordeaux, Côtes de Bergerac (nazwa może zawierać określenie „Côtes de Saussignac”), Haut Montravel, Coted de Motravel oraz Rosette;




  • białe wina wysokiej jakości psr, których pochodzenie kwalifikuje do określenia w następujący sposób: Allela, La Mancha, Navarra, Penedes, Rioja, Rueda, Tarragona oraz Valencia;




  • białe wina wysokiej jakości psr, wyprodukowane w Wielkiej Brytanii, opisane i zaprezentowane zgodnie z brytyjskimi przepisami poprzez określenie „botrytis”, lub inne równoważne określenia, takie jak: „noble harvest”, „noble late harvested” lub „special late harvested”;




  • gatunkowe wina białe psr noszące oznaczenie miejsca pochodzenia Gaillac;




  • gatunkowe wina psr noszące oznaczenie miejsca pochodzenia Alto Adige i Trentino, opisane za pomocą terminów lub jednego z terminów „passisto” lub „vendemmia tardiva”




  • gatunkowe wina psr Moscato di Pantelleria naturale i Moscato di Pantelleria




  • wina stołowe z następujących miejsc geograficznych o całkowitej zawartości alkoholu wyższej niż 5 % obj. i resztkowej zawartości cukru wyższej niż 45 g/l:




  • Vin de pays de Franche-Comté

  • Vin de pays des coteaux de l’Auxois

  • Vin de pays de Saône et Loire

  • Vin de pays des coteaux de l’Ardèche

  • Vin de pays des collines rhodaniennes

  • Vin de pays du comté Tolosan

  • Vin de pays des côtes de Gascogne

  • Vin de pays du Gers

  • Vin de pays du Lot

  • Vin de pays des côtes du Tarn

  • Vin de pays de la Corrèze

  • Vin de pays de l’Ile de Bauté

  • Vin de pays d’Oc

  • Vin de pays des côtes de Thau

  • Vin de pays des coteaux de Murviel

350



  • wina, które zgodnie z przepisami Wspólnoty mogą być określone jako „Auslese” oraz białe wina, które zgodnie z rumuńskimi przepisami mogą być określone następującymi nazwami: Murfatlar, Cotnari, Tirnave, Pietroasele, Valea Călugărească;

400



  • wina, które zgodnie z przepisami Wspólnoty mogą być określane w następujący sposób: „Beerenauslese”, „Ausbruch”, „Ausbruchwein”, oraz „Trockenbeerenauslese” i „Eiswein” oraz białe wina wysokiej jakości psr, które pochodzenie kwalifikuje do określenia w następujący sposób: Sauternes, Barsac, Cadillac, Cereons, Loupiac, Sainte-Croix-du-Mont, Monbazillac, Bonnezeaux, Quarts de Chaume, Coteaux du Layon, Coteaux de l’Aubance, Graves Superieures oraz Jurancon.




  • gatunkowe wina białe psr noszące oznaczenie jednego z następujących zarejestrowanych miejsc pochodzenia: Anjou-Coteaux de la Loire, Coteaux du Layon z następującą po nich nazwą gminy pochodzenia, Coteaux du Layon z następującą po nim nazwą „Chaume”, Coteaux de Saumur, Pacherenc du Vic Bilh, Alsace i Alsace grand cru z następującymi po nich słowami „vendanges tardives” lub „selection de grains nobles”




  • wina słodkie z przejrzałych winogron i słodkie wina produkowane z wytłaczanych winogron pochodzących z Grecji o resztkowej zawartości cukru, wyrażonej jako cukier inwertowany nie mniejszej niż 45 g/l i noszące oznaczenie jednego z następujących miejsc pochodzenia: Samos, Rhodes, Patras, Rio Patron, Kephallonia, Limnos, Sitia, Santorini, Nemea, Daphnes.

Możliwe jest wprowadzenie do obrotu win gronowych innych niż wina musujące oraz wina likierowe, pochodzących z rejonów uprawy winorośli znajdujących się na terenie Wspólnoty, w których maksymalne zawartości dwutlenku siarki na poziomie niższym niż 300 mg/l zostały zwiększone o 40 mg/l, jeżeli warunki klimatyczne spowodują taką konieczność





Wina gronowe musujące

zgodnie z przepisami dotyczącymi wyrobu i rozlewu wyrobów winiarskich oraz obrotu tymi wyrobami



Wina gronowe likierowe

zgodnie z przepisami dotyczącymi wyrobu i rozlewu wyrobów winiarskich oraz obrotu tymi wyrobami





Wino bezalkoholowe gronowe i owocowe

200






Made wine

260






Fermentowane napoje winiarskie

200



Ocet fermentacyjny


170



Musztarda z wyjątkiem musztardy Dijon


250



Musztarda Dijon


500



Żelatyna

50



Białkowe analogi mięsa, ryb i skorupiaków


200



Marynowane orzechy


50



Słodka kukurydza pakowana próżniowo


100



Destylowane napoje alkoholowe zawierające całe gruszki



50



(1) W częściach jadalnych
Objaśnienia:


  1. maksymalne poziomy są podane w przeliczeniu na SO2 w mg/kg lub w mg/l odpowiednio i odnoszą się do całkowitej ilości, pochodzącej ze wszystkich źródeł;

  2. zawartość SO2 nie większa niż 10 mg/kg lub 10mg/l nie jest rozważana jako istotna technologicznie.




1




1   2   3   4


©snauka.pl 2016
wyślij wiadomość