Strona główna

Tarta z porami francuska


Pobieranie 90.37 Kb.
Data19.06.2016
Rozmiar90.37 Kb.

Tarta z porami francuska

Danie wegetariańskie: nie

Autor:



Składniki:
- 30 dag mąki
- 18 dag masła lub margaryny
- łyżka oliwy
- 3-4 dorodne pory (z długą białą częścią)
- 15-20 dag średnio tłustego wędzonego boczku lub 3-4 łyżki oliwy
- 1-2 łyżeczki maggi
- 10 dag rokpola lub innego pikantnego sera
- 1.5 szklanki śmietany 18-proc.
- 2 jajka
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- sól

Sposób przyrządzania:

Mąkę przesiej na stolnicę i posiekaj z masłem jak na kruszonkę. Dodaj 2 łyżki lodowatej wody, zagnieć ciasto i uformuj kulę. Owiń kulę folią i wstaw na godzinę do lodówki.


Pory pokrój w talarki. Boczek pokrój w paski lub kostkę, przełóż na patelnię i wytop. Wlej do rondla tłuszcz wytopiony z boczku lub oliwę, wrzuć pory, dodaj odrobinę wody, posól, przykryj i duś na średnim ogniu 12-15 minut, aż się zeszklą. Po 8-10 minutach odkryj garnek, niech nadmiar wody odparuje. Zdejmij pory z ognia, dodaj usmażony boczek lub przyprawę do zup, wymieszaj, przypraw. Odstaw do ostygnięcia.
Przygotuj polewę. Śmietanę wlej do miski, wbij jajka, dodaj 2 łyżki soli, szczyptę świeżo startej gałki muszkatołowej i ubij na jednolitą masę. Ser zetrzyj na tarce i wymieszaj z polewą.
Wyjmij ciasto z lodówki i wyłóż nim formę.Wyłóż na ciasto uduszone pory i pokryj polewą.
Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika (200°C). Po 20 minutach pieczenia zmniejsz temperaturę do 170°C i dopiekaj jeszcze ok. 25 minut. Jeśli wierzch placka zrumieni się za wcześnie, przykryj formę folią aluminiową lub pergaminem.
Tartę podawaj na ciepło.







fot. Michał Wolniak






















sprawdzone łatwe przepisy dla Drzewka.
   matania   19.11.2004 18:50  + odpowiedz
no to lu:)

•  cebulowa


   matania   19.11.2004 19:02  + odpowiedz
jako się rzekło po pierwsze zupy,mam pare przepisów,zaczynam od tej bo jest
zimowa

składniki:


4 cebulki takie średnie
masło
2 kostki rosołowe
1 łyżka cukru
kieliszek koniaku (albo czerwonego wina)
bułka paryska
oliwa
czosnek
żółty ostry ser (np grojer)
pieprz
sól

wykonanie:


-czosnek obrać i zmiażdżyć,wymieszać z 2 łyżkami oliwy,odstawić
-w garnku rozpuścić 2 łyżki masła, na nim zeszklić drobno posiekaną cebulkę (ja
jeszcze dodaję ząbek czosnku ale to już moja własna inwencja:))
-do gara wlać litr wrzątku i wrzucić 2 kostki rosołowe,zmniejszyć ogień do
minimum i gotować 20 minut
-paryską bułkę pokroić,posmarować oliwą z czosnkiem,posypać serem i upiec w
piekarniku (10 minut albo aż ser się rozpuści,można piec na pergaminie)
-rozgrzać małą patelnię,wysypać na nią cukier i poczekać aż się rozpuści
(skarmelizuje znaczy),dodać karmel do zupy (uwaga,pryska)
-wlać do zupy koniak (jeśli dla dzieci może być bez koniaku),dopieprzyć
(najlepiej pieprzem świeżo zmielonym albo takim z torebki,białym),dosolić
-na talerzu ułożyć 2 grzanki i ostrożnie wlać zupę (są tacy,którzy wolą chrupać
grzanki oddzielnie)

uwagi: zupa nie jest słodka,ślicznie pachnie i wygląda,robi się 20 minut i


świetnie rozgrzewa, dzieci ( i mój m.) wolą zupę zmiksowaną,można,nie będzie
widać farfocli a i cebulę można wtedy pokroić na cztery zamiast się bujać z
siekaniem:)

--
pozdrawiam,matania

Well I see you there with the rose in your teeth
One more thin gypsy thief...

•  Re: sprawdzone łatwe przepisy dla Drzewka.


   deanna1   19.11.2004 19:05  + odpowiedz
Zapiekanka cebulowo-ziemniaczana
Może troche pracochłonna, ale za to dobra i tania.
Skład: ziemniaki aka kartofle i cebula w proporcji 2:1 mniej więcej, tłuszcz
(margaryna lub olej), kilka plastrów sera, sól, pieprz.
Ziemniaki obrać, w ostateczności porządnie wyszorować. Potem pokroić w jak
najcieńsze plasterki. Te plasterki wrzucić do wrzątku i gotować kilka minut.
Chodzi o to że nie moga byc surowe ale też nie mogą się rozpadać. Naczynie
żaroodporne smarujemy tłuszczem, przekładamy ziemniaki-cebula, każdą warstwę
solimy i pieprzymy, na wierz serek, na 45 min do piekarnika (przykryte) i
żremy :)))
--
the one who dies with the most toys wins

•  Mufinki


   amused.to.death   19.11.2004 19:14  + odpowiedz
Wypróbowałam te z malinami tyle, że bez malin (hihihi...) ale dzisiaj już mam maliny i za 10 min. idę do kuchni:)))

Muffinki z malinami i białą czekoladą


300 gram mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 gram ciemnego cukru
1 jajko
zapach waniliowy
225 ml mleka
50 gram stopionego masła
100 gram malin (świeżych, ale ja dałam mrożone prosto z zamrażalnika)
75 gram białej czekolady w kawałkach

(a to ten przepis, którym się ludzie na forum kuchnia zachwycali, też proste - jak wyszło powiem za jakąś godzinę:)))


Mufinki z parmezanem, oliwkami i rozmarynek
Przesiac 375 g mąki, 2 lyzeczki proszku do pieczenia, sol, dodac 175 g posiekanych czarnych oliwek, 35 g startego parmezanu
i łyżkę posiekanego rozmarynu. Dobrze wymieszac
Rozgrzac piekarnik do 200 C
Do maki dodac wymieszane 2 jaja z 250 ml mleka i roztopione 125 g masla.
Wymieszac (nie za długo - ciasto ma byc grudkowate).
Wypelnic foremki piec 20 min

--
Home is a place where, when you have to go there,


they have to take you in. (Robert Frost)

•  A te parmezanowe czymś polewasz,czy jakąś


   corka5   19.11.2004 20:00  + odpowiedz
surówkę do tego????ca
--
Warto żyć,warto śnić,warto kochać!!!:)))
www.pomoc.pinezka.pl

•  Jakies zupki tez?


   fettinia   19.11.2004 19:24  + odpowiedz
Pyszne i najprostsze potem dorzuce:)No i syte co w wypadku nastoletnich tyz
wazne:)Wiem co mowie-moj syn je 3 razy wiecej niz ja:)
--
la donna e mobile :)
Pomóżmy Małgosi

•  Re: Jakies zupki tez TAK, TAK !!! n/t


   drzewko_szczescia   19.11.2004 19:38  + odpowiedz

•  Pomidorowa- najłatwiejsza.


   aniabe13   19.11.2004 19:52  + odpowiedz
Jak ci został rosół z dnia poprzedniego to super a jak nie to:
woda 2-3 litry + parę kostek rosołowych,
zagotować, dodać pół słoiczka przecieru pomidorowego, liść laurowy, ziele jak
lubisz, bazylię, płaską łyżeczkę cukru, pieprz
niech się z 5 min pogotuje
do słoika woda, ze dwie łyżki mąki, pół pojemnika śmietany- zakręcasz i
energicznie potrząsasz, masz dobrze wymieszane bez wysiłku zabielenie do zupy.
Wlewasz to do gara, mieszasz, niech się zagotuje, koniec pracy. Spróbuj może
trzeba dosolić albo dopieprzyć,
Posyp koperkiem jak lubisz.
A i jeszcze trzeba ugotoać makaron albo ryż.

•  Ogórkowa.Tak ze 3 litry.


   aniabe13   19.11.2004 20:08  + odpowiedz
Potrzebne: ziemniaki- 5 średnich, włoszczyzna (może być mrożona krojona w paski
pół torebki), 6-7 średnich ogórków kiszonych, śmietana, 2 łyżki mąki,
przyprawy, koperek, kość od schabu lub biodrówka malutka lub kostki rosołowe.
Wykonanie: jak masz mięso to pogotuj trochę aż zmięknie( wrzuć liścia laurowego
i ze dwa ziela angielskie), wywar zszumować.Sól z umiarem bo ogórki lubią być
słonawe.
Do wywaru z mięsa lub kostki rosołowej wrzucasz pokrojone w kostkę ziemniaki,
włoszczyznę (jak świeża to albo w drobne kawałki albo zetrzyj na tarce, duże
oczka) i gotujesz aż zmiękną. W tym czasie obierasz ogórki i trzesz na tarce o
grubych oczkach. Dziabiesz kartofla w garze, jak miękki to wrzuć ogórki,
pogotuj wszystko ze 3 minuty i zabielasz jak pomidorową. Koperek, dopawiasz jak
czegoś za mało, zagotować. Koniec pracy. Miesko z wywaru jak lubisz to podziab
drobno i do zupy.

•  Przepisy bez wieprzowiny i alkoholu proszę...


   drzewko_szczescia   19.11.2004 19:40  + odpowiedz
Tacy dziwni jesteśmy, co trochę utrudnia, wiem.
Dobre, syte zupy są bardzo mile widziane, bo moje są wyjątkowo okropne.
Dzięki!

•  jarzyny srodziemnomorskie


   sabba   19.11.2004 19:49  + odpowiedz
kroisz w duza kostke:

male obrane ziemniaki (jak sa male wystarczy na 4 czesci jak i wszytkie warzywa)


cukinie (w grube plasty i te na cztery czesci)
baklazana (jak wyzej)
papryke zolta zielona czerwona (zeby byly wielkosci jak wyzej)
pieczarki (na cztery czesci)
male cubulki (tez na cztery je)
pora (w gube krazki)
marchewke tez w grube krazki)
czosnek wrzucasz zakbi luzem ile luibisz

Wszytko dajesz na blache, polewasz oliwa z oliwek, posypujesz najlepiej swiezym


rozmarynem i tymiankiem, solisz, pieprzysz i wsadzasz do piekarnika. Wyjmujesz
jak bedzie wszytko miekkie i lekko brazowe. Jak ma duze ziemiaki to albo kroje
je drobniej albo podgotowywuje, i takie lekko miekkie wrzucam ze wszytkimi
jarzynami do pieca.
--
Szable w dlon!

•  Zupa serowa!


   lika13   19.11.2004 19:59  + odpowiedz
Hit w moim domu-wpylaja małe i duże i zawsze za mało.
Nadaję się na zabłysniecie przed teściową,tudziez na proszony obiad.
I najważniejsze prosta i błyskawiczna!

1,5l bulionu(ja jako jednostka leniwa kostki ładuje:))


40dag topionego sera(tzn.4kostki nie smakowego,czyli gouda ementaler i inne
takie
10dag boczku-wędzony możliwie chudziutki
2cebule
2ząbki czosnku
łyżka masła
sól.pieprz

Boczek pokroić w paseczki.Cebule w drobną kostkę,a czosnek zmiażdżyć.


Wszystko to podsmażyć na maśle(ja od razu robie to w garnku)dolewamy bulon i
wkrajamy ser.Podgrzewamy mieszając aż ser się rozpusci i przyprawiamy do smaku.
I to wszystko!!!!:)))))))
W miedzyczasie przypiekamy grzaneczki w piekarniku(kupne nie takie dobre..)
Zalewamy grzaneczki zupką i wcinamy oraz słuchamy pochwał!:)))
--
Rozczarowania trzeba palić,a nie balsamować.

•  Re: Zupa serowa!


   tortoletka   20.11.2004 16:21  + odpowiedz
Kocham ją - zwłaszcza w mrozne zimy , po nartach.Jadłam taką zupę zeszłej zimy
w Karpaczu.
Cudownie syci,to dodatkowy walor nie trzeba gotować dużo, w sumie pycha.W domu
jej nie gotuję, bo dośc kaloryczna.

•  Gulasz. Na dwa dni.


   aniabe13   19.11.2004 20:21  + odpowiedz
Mięsko jakieś, ja kupuję szynkę surową ok. 1 kg
20 dkg pieczarek - niekoniecznie.
można trochę warzyw.
Mięsko w kostkę, nie solić i na patelnię na rozgrzany dobrze olej, obsmażyć na
rumiano ze wszystkich stron. Obsmażone do gara razem z tłuszczem, podlać wodą
tak z 5 cm nad poziom mięsa (można więcej jak potrzeba więcej sosu), posolić,
wrzucić inne przyprawy wg. upodobań. Ja daję liść, majeranek, słodką paprykę,
pieprz. Dodać pokrojone pieczarki i ewentualnie wrzywa(marchew, seler,
pietruszka )Na mały ogień i dusić aż zmięknie, pilnować aby woda się nie
wygotowała. Jak już mięsko miękkie zagęszczamy sos, doprawiamy jak czegoś
brakuje, można posypać zieleniną. Jak sos nie ma dobrego koloru to podbarwić
papryką słodką lub łyzeczką koncentratu pomidorowego, przed zagęszczeniem. Jemy
z kaszą, ziemniakami, ryżem, makaronem, chlebem....

•  Re: Gulasz. Na dwa dni.


   annb   19.11.2004 20:34  + odpowiedz
zamiast szynki dajesz wolowine z mlodych byków :)

•  Re: Gulasz. Na dwa dni.


   aniabe13   19.11.2004 20:41  + odpowiedz
Faktycznie, miało być bez wieprzowiny, można oczywiście wołowinę też dobre.

•  Zupa z kapusty kiszonej


   ash3   19.11.2004 20:25  + odpowiedz
40 dag kapusty kiszonej
2 ziemniaki
cebula
marchewka
kilka grzybów suszonych
listek laurowy (lub dwa)
trzy ziarenka ziela angielksiego
pieprz, sol, kminek
koncentrat pomidorowy (mala puszka)
oliwa (do podsmazenia cebuli)

Pokroic kapuste. Zalac ja woda i gotowowac ok. godziny.


W tym czasie cebule pokroic drobno, przesmazyc na oliwie w osobnym garnuszku,
wyjac. Namoczyc grzyby, odcedzic. W tym samym garnuszku ugotowac pokrojone w
kostke ziemniaki, starta na duzych oczkach marchewke i pokrojone grzyby.
Gdy kapusta zmieknie, dodac listek laurowy, ziele, pieprz, kminek (moze byc w
proszku). Potem, gdy kapusta jest juz calkiem miekka, dodac do garnka z nia
cebule, ziemniaki i reszte warzyw. Na samym koncu dodac kon. pomidorowy.
Zagotowac na malym ogniu, uzupelnic woda, by zupa nie byla zbyt gesta.
Wazne, by kapusta ugotowala sie osobno od reszty warzyw i cebuli. Miesza sie
wszystko na koncu.
Przepis z glowy, proporcje skladnikow mozna zmieniac - te proporcje daja okolo
czterech talerzy zupy. Zupa sycaca i smaczna.
--
Czy kiedy Napoleon został zmuszony do przerwania oblężenia Akki, szukał
schronienia, żeby się wypłakać? Nie! Spakował swoje mapy i wrócił do domu.
Ukłucie Pinezki

•  Re: sprawdzone łatwe przepisy dla Drzewka.


   zojka   19.11.2004 20:35  + odpowiedz
Oszukany/szybki krupnik
Bulion - około 1,5 litra (np. z kostki)
Kasza perłowa
3 duże ziemniaki
2 duże marchewki
4 zabki czosnku

Do buiionu wrzucamy marchewkę. Jak zmieknie dorzucamy kaszy (ja wrzucam zawsze


na oko i zawsze za dużo - a potem rozcieńczam zupę), oraz obrane pokrojone w
kostkę ziemniaki, oraz czosnek pokrojony w talarki.
Marchewkę wyjmujemy, pięknie kroimy na mniejsze kawałki. Sprawdzamy
organoleptycznie czy kasza i ziemniaki są ugotowane. Jak sa - jemy...

--
I will be a pattern of all patience. I will say nothing.

•  szybkie boczniaki
   annb   19.11.2004 20:38  + odpowiedz
tackęboczniakow przewracamy blaszkami do gory, w blaszki sypiemy przyprawke
warzywko lub inne
beltamu jajko z odrobina mleka a do drugiego talerza sypiemy bulke tarta
i kazdego boczniaka do jajka potem panierujemy w bulce tartej i na rozgrzany
olej z dwoch stron
pychotka :)

•  O widze zupki poszly pelna para:)))


   fettinia   19.11.2004 21:21  + odpowiedz
Zajrzyj do Pinezki pazdziernikowej na Makutre-Kuchnia pelna ziol-tam znajdziesz
moja kartoflanke-w porywach kapusniak oraz proste lasagne:)
Dorzuce ci tu prosciutka zapiekanke makaronowa;
Makaron ugotowac
szynke pokroic w kostke
ser zolty rowniez
podsmazyc z cebulka pieczarki
wszystko pomieszac w garnku
wlozyc do formy zaroodpornej
posypac ziolami i serem potartym
zalac sosem grzybowym(moze byc z torebki-na Kuchni by nakrzyczeli hehe)
wpakowac do piekarnika na ok 20 minut -temp.ok180
PS-mozna dodac inne przyprawy oprocz ziol-papryka,pieprz,curry-co kto lubi:)
--
la donna e mobile :)
Pomóżmy Małgosi

•  Klops. Na zimno i ciepło.


   aniabe13   19.11.2004 23:06  + odpowiedz
1,5 kg mielonego z kurczaka i indyka pomieszać
3-4 jaja
bułka tarta ok. szklanki
może być trochę pieczarek (20 dkg) albo papryki świeżej (dwie małe kolorowe)
sól, pieprz, majeranek, może być koperek
Mięso do michy, wbić jaja, wsypać bułkę, jak masz to pieczarki drobno pokrojone
i papryka w kostkę,koperek, doprawić i porządnie wymieszać. Włożyć do podłużnej
formy, posmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą, z wierzchu posypać bułką i
skropić olejem, do piekarnika (ok. 180 stopni)na jakieś 1,5 godziny. Jakby
wierzch za bardzo się rumienił to przykryć folią aluminiową. Mozna to jeść na
ciepło, z sosem, na zimno, do chleba.
Czasami zamiast do formy, robię z tego taki twór podobny kształtem do chleba,
obsypuję bułką, skrapiam oliwą i do piekarnika na trochę za dużej blasze,
polewam tym co się z tego wytapia. Wtedy mam dużo chrupiącej skórki.

•  pieczone porcje kurczaka z warzywami


   izabelski   20.11.2004 00:05  + odpowiedz
potrzebny rekaw foliowy
LUB
naczynie zaoroodporne z przykrywka
LUB
naczynie zaroodporne bez przykrycia + plachta folii aluminiowej

wlaczyc piekarnik na 200 st C

2 nogi kurczaka ze skora a jesli bez to warzywa wymienione ponizej polac 1
lyzka ulubionego oleju lub dodac na koniec (przed wlozeniem do piekarnika)
lyzke masla
nogi posolic lekko, popieprzyc
oskrobac 5-6 srednich ziemniakow - pokroic w cwiartki
2 dosc duze marchwie oskrobac - pokroic w 2 cm plastry
1 pietruszke oskrobac - przekroic na pol
(opcjonalnie)
pol slodkiego siemniaka oskrobac - pokroic na 2 cm plastry
duzy kawal brukwi - oskrobac i pokroic w grube plastry
pol cebuli pokrojonej w grube plastry (to mij wymysl nie Anglikow)

do pojemnika czy tez naczynia wrzycic wszystkie skladniki + 1 plaska lyzeczka


soli i kilka pokretow czarnego pieprzu z mlynka
wymieszac

jesli rekaw foliowy - nie zapomnij zrobic kilku nakluc - inaczej wor peknie

do piekarnika na co najmniej 1 godz 10 min

w naczyniu/worku/pojemniku powinien zebrac sie "sos" , ktory casami jest


smaczny a czasami nie

mieso powinno byc przyrumienione, ziem,niaki rowniez

smakuje zarowno doroslym jak i dzieciom

jest to uproszczona wersja angielskiego niedzielnego obiadu, ktory mozna


przygotowac w 100% wieczorem i na nastepny dzien podgrzac w patelni lekko
skropionej woda

•  Re: sprawdzone łatwe przepisy dla Drzewka.


   soniaaa   20.11.2004 10:30  + odpowiedz
Prosty i sprawdzony przepis:
Składniki: 1 kg miesa mielonego (ja uzywam z indyka), 75 dkg bialej kapusty, 7
lyzek ryzu, 7 lyzek kaszy manny, 7 jaj, 1 cebula.
Wykonanie: wszystkie skladniki wymieszac razem (w razie watpliwosci dodaje, ze
kapusta ma byc surowa i pokrojona w kostke, ryz tez surowy.
Z powstalej masy (moze byc troche luzna, ale sie tym nie przejmuj)uformuj
kotleciki i bez (!) panierowania obsmaz je na patelni.
Usmazone kotleciki przeloz do gara i zalej to wszystko zalewa, ktora robi sie w
nastepujacy sposob:
2 litry wody, 2 kostki rosolowe, 1 koncentrat pomidorowy, sol, pieprz.
Wszystko razem ma sie dusic na wolnym ogniu ok.35 minut.
Proste, na pewno wyjdzie (kazdemu wychodzi) i przede wszystkim smaczne.

•  zupa-krem pomidorowa wegetariańska


   atoya   20.11.2004 11:51  + odpowiedz
Gotuje się włoszczyznę (ze trzy marchewki, jedną pietruszkę i kawałek selera i
por) z solą, jak są miękkie, to dodajesz trochę oliwy, trzy lub cztery pomidory
bez skóry na jakieś 10 min, potem się wszystko miażdży takim do czymś do
miażdżenia, a podaje z osobno ugotowaną kaszą jaglaną (która podobno jest
bardzo zdrowa, więc wszyscy się jeszcze cieszą, że jedzą tak bardzo zdrowo ;)))

•  cukinie duszone - 15 min.


   atoya   20.11.2004 11:55  + odpowiedz
Wersja podstawowa: cukinie w plasterki, na oliwę, obsmaża się z dwóch stron, aż
troszkę zmiękną, posolić, zalać sosem pomidorowym, dusić chwilę (do 5 min.) pod
pokrywką, podać z kuskusem lub ryżem.

Wersja wzbogacona: zanim się zacznie obsmażać cukinie, przez chwilę obsmażyć i


poddusić cebulkę pokrojoną w ósemki. Zamiast sosu pomidorowego można dać
pomidory bez skórki.

Powstaje taki gulasz z cukinii, Egipcjanie to jedzą :)












Początek formularza

Dół formularza












Poleć ten adres swoim znajomym  |  Ustaw ten serwis jako Stronę Startową  |  Dodaj tę stronę do Ulubionych   |  Zgłoś problem lub błąd



Gazeta.pl:

   Wiadomości • Gospodarka • Sport • Praca • Dom • Auto • Film • Kobieta • Twoje miasto •  Ogłoszenia
   Czat • Forum • Katalog • Poczta • Randki • Usenet

+wszystkie serwisy   





Copyright © Agora SA • O nas • Informacje prasowe • Reklama u nas • Ogłoszenia • Ochrona prywatności • Kontakt • Mapa serwisu





©snauka.pl 2016
wyślij wiadomość