Strona główna

W kuchni przedszkolnej oraz


Pobieranie 6.23 Kb.
Data18.06.2016
Rozmiar6.23 Kb.
ZNAKOWANIE ŻYWNOŚCI PRZYGOTOWYWANEJ

W KUCHNI PRZEDSZKOLNEJ ORAZ

ALERGENY

występujące w produktach spożywczych:
Zgodnie z Rozporządzeniem UE nr 1169/2011, wszystkie produkty spożywcze użyte do przygotowywania posiłków, zawierające alergeny muszą być wyszczególnione w jadłospisie, który wywieszany jest w widocznym miejscu, tak aby rodzice mieli świadomość tego, że w odniesieniu do serwowanej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją (w jadłospisie intendentki sporządzają dodatkową rubrykę, w której umieszczane będą alergeny oznaczone cyfrą z rozporządzenia ...).
Lista składników alergennych - załącznik II do Rozporządzenia UE nr 1169/2011:

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne.

2. Skorupiaki i produkty pochodne.

3. Jaja i produkty pochodne.

4. Ryby i produkty pochodne.

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.

6. Soja i produkty pochodne.

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).

8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia, a także produkty pochodne.

9. Seler i produkty pochodne.

10. Gorczyca i produkty pochodne.

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2.

13. Łubin i produkty pochodne.



14. Mięczaki i produkty pochodne.


©snauka.pl 2016
wyślij wiadomość